Elastic and Inelastic Collision MCQs for NEET

A collision occurs when two objects come in contact with each other. Collision is of two types

Elastic collision: When there is no net loss in kinetic energy in the system as a result of a collision, it is called an elastic collision.

Inelastic collision: When there is a loss of kinetic energy after the collision, it is called an inelastic collision. The lost kinetic energy is transformed into thermal energy, sound energy and deformation of the material.

Q1: The principle of conservation of linear momentum can be strictly applied during a collision between two particles provided the time of impact is

  1. Moderately small
  2. Extremely large
  3. Extremely small
  4. Depends on a particular case

Answer: (b) Extremely small

Q2: In an elastic collision of two particles the following is conserved

  1. Speed of each particle
  2. Kinetic energy of each particle
  3. Total kinetic energy of both the particles
  4. Momentum of each particle

Answer: (c) Total kinetic energy of both the particles

Q3: A shell initially at rest explodes into two pieces of equal mass, then the two pieces will

  1. Move with different velocities in different directions
  2. Be at rest
  3. Move with the same velocity in the same direction
  4. Move with the same velocity in opposite directions

Answer: (d) Move with the same velocity in opposite directions

Q4: A lead ball strikes a wall and falls down, a tennis ball having the same mass and velocity strikes the wall and bounces back. Check the correct statement.

  1. The lead ball suffers a greater change in momentum compared with the tennis ball
  2. The tennis ball suffers a greater change in momentum as compared with the lead ball
  3. The momentum of the lead ball is greater than that of the tennis ball
  4. Both suffer an equal change in momentum

Answer: (b) The tennis ball suffers a greater change in momentum as compared with the lead ball

Q5: When two bodies collide elastically, then

  1. Kinetic energy of the system alone is conserved
  2. Only momentum is conserved
  3. Both energy and momentum are conserved
  4. Neither energy nor momentum is conserved

Answer: (c) Both energy and momentum are conserved

Q6: The coefficient of restitution for a perfectly elastic collision is

  1. 1
  2. 0
  3. -1

Answer: (a) 1

Q7: Two balls at same temperature collide. What is conserved?

  1. Temperature
  2. Kinetic energy
  3. Momentum
  4. Velocity

Answer: (c) Momentum

Q8: A body of mass M collides against a wall with a velocity V and retraces its path with the same speed. The change in momentum is (take the initial direction of the velocity as positive)

  1. 2 Mv
  2. 1 Mv
  3. -2 Mv
  4. Zero

Answer: (c) -2 Mv

Q9: A shell of mass m moving with velocity v suddenly breaks into 2 pieces. The part having mass m/4 remains stationary. The velocity of the shell will be

  1. (4/3)v
  2. V
  3. 2 v
  4. ¾ v

Answer: (a) (4/3)v

Q10: A metal ball falls from a height of 32 metres on a steel plate. If the coefficient of restriction is 0.5 to what height will the ball rise after the second bounce

  1. 4 m
  2. 8 m
  3. 2 m
  4. 16 m

Answer:(c) 2 m

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *