Electromagnetic Induction and Alternating Currents MCQ for NEET

Electromagnetic induction is defined as the production of an electromotive force across an electric conductor in the changing magnetic field. The discovery of induction was done by Michael Faraday in the year 1831. Electromagnetic induction finds many applications such as in electrical components which includes transformers, inductors, and other devices such as electric motors and generators.

Alternating current is defined as an electric current which reverses in direction periodically. In most of the electric power circuits, the waveform of alternating current is the sine wave.

  1. How to increase the energy stored in an inductor by four times?(a) By doubling the current

    (b) This is not possible

    (c) By doubling the inductance

    (d) By making current \(\sqrt{2}\) times

    Answer: (a) By doubling the current

  2. Consider an inductor whose linear dimensions are tripled and the total number of turns per unit length is kept constant, what happens to the self-inductance?(a) 9 times

    (b) 3 times

    (c) 27 times

    (d) \(\frac{1}{3}\) times

    Answer: (b) 3 times

  3. Lenz law is based on which of the following conservation>(a) Charge

    (b) Mass

    (c) Momentum

    (d) Energy

    Answer: (d) Energy

  4. What will be the acceleration of the falling bar magnet which passes through the ring such that the ring is held horizontally and the bar magnet is dropped along the axis of the ring?(a) It depends on the diameter of the ring and the length of the magnet

    (b) It is equal due to gravity

    (c) It is less than due to gravity

    (d) It is more than due to gravity

    Answer: (c) It is less than due to gravity

  5. An observer is seeing the setup of an aluminium ring B facing an electromagnet A. The current I through A can be altered ifElectromagnetic Induction 1

    (a) B is independent of an increase or decrease of I

    (b) If I increases, A will attract B

    (c) If I increase, A will repel B

    (d) If I decrease, A will repel B

    Answer: (c) If I increase, A will repel B

  6. What is the equivalent inductance of the following circuit if the pure inductance is 3.0HElectromagnetic Induction 2

    (a) 9H

    (b) 3H

    (c) 1H

    (d) 2H

    Answer: (c) 1H

  7. What is the need for laminating the core of a transformer?(a) To reduce the resistance in the winding

    (b) To reduce the eddy currents

    (c) To reduce the hysteresis

    (d) None of the above

    Answer: (b) To reduce the eddy currents

  8. Which of the following represent the variation of induced EMF with respect to time t if a short bar magnet is moved along its axis and has a constant velocity.Electromagnetic Induction 3

    Answer: (b)

  9. A wire loop is rotated in a magnetic field such that the frequency of change of direction of the induced emf is(a) Six times per revolution

    (b) Four times per revolution

    (c) Twice per revolution

    (d) Once per revolution

    Answer: (c) Twice per revolution

  10. Which of the following is the equivalent quantity of mass in electricity?(a) Current

    (b) Charge

    (c) Potential

    (d) Inductance

    Answer: (d) Inductance

  11. What is the unit of inductance?(a) Volt/ampere

    (b) Joule/ampere

    (c) Volt-ampere/sec

    (d) Volt-sec/ampere

    Answer: (d) Volt-sec/ampere

  12. What is the angle made by the plane of eddy currents with the plane of magnetic lines of force?(a) 0°

    (b) 40°

    (c) 90°

    (d) 180°

    Answer: (c) 90°

Stay tuned with BYJU’S to learn more concepts of Physics that are related to NEET.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *