MCQs on Alkyne

Alkynes are unsaturated hydrocarbons. There is at least one C-C triple bond present in alkynes. The general formula of an alkyne is CnH2n-2. Acetylene or Ethyne is the simplest alkyne. Alkynes are acidic in nature. They show electrophilic addition reaction and polymerisation reaction.

1. Ethyne and Ethane can be separated from a mixture by passing it through

(a) Pyrogallol

(b) Charcoal powder

(c) Concentrated H2SO4

(d) Ammonical Cu2Cl2

2. 1-butyne and 2-butyne can be identified by using which of the following reagents?

(a) O2

(b) Br2

(c) NaNH2

(d) HCl

3. Which of the following is used for welding?

(a) CH4

(b) C2H2

(c) C2H6

(d) C2H4

4. The product formed in the reaction of propyne with dilute H2SO4 and HgSO4 is

(a) Propyl hydrogen sulphate

(b) Propanone

(c) Propanal

(d) Propanol

5. Polymerisation product of propyne is

(a) Benzene

(b) Ethyl benzene

(c) Propyl benzene

(d) Mesitylene

6. The product formed in the reaction of ethyne with dilute H2SO4 and Hg2+ is

(a) Ethyl hydrogen sulphate

(b) Methoxymethane

(c) Ethanal

(d) Ethanol

7. In the ozonolysis reaction, acetylene forms

(a) Formaldehyde

(b) Glycol

(c) Glyoxal, formic acid

(d) None of the above

8. Acetylene is oxidised by KMnO4 to form

(a) Acetic acid

(b) Ethyl alcohol

(c) Ethylene glycol

(d) Oxalic acid

9. Find Z in the following reaction

 

(a) Ethyl bromide

(b) Ethylene bromide

(c) Ethylidene bromide

(d) Ethanol

10. When ethyne is passed through a red hot tube, _______ is formed

(a) Cyclohexane

(b) Neoprene

(c) Benzene

(d) Ethane

Answer

1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (d)
6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (c)

1 Comment

  1. Thank you, it’s helpful

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *