Bipolar Junction Transistor MCQs For NEET

A Bipolar Junction Transistor is a semiconductor device with three terminals. The three terminals are the collector, the base and the emitter. A small-amplitude signal applied at the base is received in amplified form at the collector of the transistor. An external DC supply is required to carry out the amplification process.

Bipolar Junction Transistor

Q1: For a transistor to operate in an active region what is the essential possible condition of biasing?

a. Collector-base and emitter-base junctions are reverse biased.

b. Collector-base junction is reverse biased and the emitter-base is forward biased

c. Collector-base and emitter-base junctions are forward biased

d. Collector-base junction is forward biased  and emitter-base is reverse biased

Answer: (b) Collector-base junction is reverse biased and the emitter-base is forward biased

Q2: Which operating region of BJT enables Emitter-base & collector-base junctions to undergo perfect short-circuit configuration?

a. Saturation Region

b. Cut-off Region

c. Active Region

d. None

Answer: (b) Saturation Region

Q3: When zero input control signal is applied which functional mode enables the BJT to act as an open switch?

a. Reversed biased mode of BE junction

b. Reversed as well as the forward-biased mode of BE junction

c. Forward biased mode of BE junction

d. None

Answer: (d) None

Q4: The power dissipated by a transistor approximately equals the collector current times.

a. Collector-emitter voltage

b. Base-emitter voltage

c. Base supply voltage

d. 0.7 V

Answer: (a) collector-emitter voltage

Q5: Which of the following leakage current causes a small collector current with zero base current

a. Collector diode

b. Base diode

c. Emitter diode

d. Transistor

Answer: (a) Collector diode

Q6: What will be the answer if we recalculate the collector-emitter voltage with the second approximation?

a. The same as the ideal value

b. Larger than the ideal value

c. Smaller than the ideal value

d. incorrect

Answer: (b) Larger than the ideal value

Q7: Will a transistor act as a closed switch by defining the requisite magnitude of saturation level with an equivalent amount of 

a. negative control voltage

b. both negative & positive control voltages

c.  positive control voltage

d. none of the above

Answer: (a) positive control voltage

Q8: Which current source is connected between collector and base terminals in order to supervise the consequences of base control in an active region DC Model of BJT?

a. αIB

b. βIB

c. αIE

d. βIE

Answer: (b) βIB

Q9: What is the collector current when the base resistor is open?

a. 1 mA

b. 2 mA

c. 0

d. 10 mA

Answer: (c) 0

Q10: For the second approximation what is the base-emitter voltage?

a. 0.3 V

b. 0.7 V

c.0

d. 1 V

Answer: (b) 0.7 V

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *