MCQs on Fuel Cell

Fuel cell is an electrochemical cell, which can convert energy from the combustion of fuel such as hydrogen, methanol, etc. directly to electrical energy. Fuel cells require a continuous source of fuel and oxygen and can therefore produce electricity continuously. William Grove invented the first fuel cell and it is known as Grove Voltaic cell. Hydrogen is the most commonly used fuel and it reacts with oxygen to form water. Fuel cells are also used in the NASA space programme. Fuel cells are more efficient than thermal plants. The efficiency of fuel cells to produce electricity is 70%.

1. Which of the following converts energy from the combustion of fuel directly to the electrical energy?

(a) Ni-Cd cell

(b) Dynamo

(c) Fuel cell

(d) Electrolytic cell

Answer: (c)

2. Which of the following is continuously replaced in a fuel cell?

(a) Oxidiser

(b) Fuel

(c) Both fuel and oxidiser

(d) None of the above

Answer: (c)

3. Which of the following does not affect the reactions in a fuel cell?

(a) Electrolyte composition

(b) Electrode composition

(c) A combination of fuel and oxidiser

(d) Catalytic effect of the reaction container

Answer: (d)

4. Chemical energy is converted to ________ energy by a fuel cell.

(a) solar

(b) electrical

(c) potential

(d) mechanical

Answer: (b)

5. Who invented the fuel cell?

(a) Mathew Maury

(b) Gideon Sundback

(c) Robert Bunsen

(d) William Grove

Answer: (d)

6. Which of the following is incorrect for fuel cells?

(a) They are modular

(b) They are highly efficient

(c) The noise level is very high

(d) The emission level is much below the permissible level

Answer: (c)

7. Which of the following is not a fuel cell?

(a) Hexanone-oxygen cell

(b) Methyl-oxygen-alcohol cell

(c) Hydrogen-oxygen cell

(d) Propane-oxygen cell

Answer: (a)

8. The reaction occurring at the cathode of hydrogen-oxygen fuel cell is

(a) 2H2 + 4OH → 4H2O + 4e

(b) 2H2 + O2 → 2H2O (l )

(c) H+ + OH → H2O

(d) O2 + 2H2O + 4e → 4OH

Answer: (d)

9. The standard emf is ________ for hydrogen-oxygen fuel cells.

(a) 3.96 V

(b) 1.23 V

(c) 0.58 V

(d) 2.54 V

Answer: (b)

10. Fuel cell was invented in the year

(a) 1838

(b) 1874

(c) 1903

(d) 1958

Answer: (a)

Also Check:

1 Comment

  1. Gouri Rajendra Shinde

    It is very useful

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*