MCQs On Internal Structure of Root Stem and Leaf

There are two chief conducting tissues in vascular plants – xylem and phloem. The conducting tissues extend from leaves to the roots and are critical for nutrient and water transport. The structure of phloem and xylem tissue is based on the plant if it is a gymnosperm or angiosperm.

1. Collenchymatous hypodermis is characteristics of

(a) Hydrophytes

(b) Monocot and dicot stem

(c) Monocot stem

(d) Dicot stem

Answer: (d)

2. The lacunae in the vascular bundles of monocot stem is

(a) Metaxylem

(b) A mucilage canal

(c) Lysigenous water cavity

(d) A large sized protoxylem

Answer: (c)

3. The protoxylem in its midrid bundle in a vertical section of a dorsiventral leaf

(a) is not distinct

(b) faces the ventral epidermis of the leaf

(c) faces the dorsal epidermis of the leaf

(d) is surrounded by metaxylem

Answer: (c)

4. This is not a characteristic feature of anatomy of dicotyledonous root

(a) Pith little or absent

(b) Secondary growth

(c) Radial vascular bundles

(d) Vascular bundles 15-20

Answer: (d)

5. Vascular bundles are scattered in

(a) Dicot stem

(b) Dicot root

(c) Bryophytes

(d) Monocot stem

Answer: (d)

6. The correct situation of mesophyll in isobilateral grass leaf is shown by

(a) Palisade along both the surface

(b) Undifferentiated mesophyll

(c) Palisade towards abaxial surface

(d) Palisade towards adaxial surface

Answer: (b)

7. Well-developed pith is found in

(a) Monocot root and Dicot stem

(b) Dicot root and Dicot stem

(c) Dicot root and Monocot stem

(d) Dicot and Monocot stems

Answer: (a)

8. In monocot leaf

(a) Veins form a network

(b) Mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma

(c) Mesophyll is well differentiated into these parts

(d) Bulliform cells are absent from epidermis

Answer: (b)

9. In orchids, Velamen tissues is found in

(a) Leaves

(b) Root

(c) Flowers

(d) Shoot

Answer: (b)

10. Polyarch and exarch vascular bundles occur in

(a) Dicot stem

(b) Monocot stem

(c) Dicot root

(d) Monocot root

Answer: (d)

Discover other important MCQs on NEET at BYJU’S.

Related Links:

1 Comment

  1. Okay,,,, this app is very useful for us.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *