Zener Diode MCQs For NEET

Zener diode is a heavily doped semiconductor diode. It operates in the reverse direction or in the breakdown region. The symbolic representation of the Zener diode is

Zener diode

Q1: In a Zener diode with a high breakdown voltage has

  1. Lightly doped P and N
  2. P or N is lightly doped
  3. Heavily doped P and N
  4. None of these

Answer: (a) Lightly doped P and N

Q2: In Zener diode, the Zener breakdown takes place

  1. Below 6 V
  2. At 6 V
  3. Above 6 V
  4. None of the above

Answer: (a) Below 6 V

Q3: Which of the following controls the current in a Zener diode?

  1. Zener diode resistance
  2. Potential barrier
  3. Reverse bias voltage
  4. External circuits

Answer: (d) External circuits

Q4: A Zener diode when biased correctly

a. Never overheats

b. Has a constant voltage across it

c. Acts as a fixed resistance

d. Has a constant current passing through it

Answer: (c) Has a constant voltage across it

Q5: In Zener diode, the breakdown is due to Zener, has a doping

  1. Lowest
  2. Moderate
  3. High
  4. Low

Answer:(c) High

Q6: In a Zener diode

  1. Negative resistance characteristic exists
  2. Forward voltage rating is high
  3. Sharp breakdown occurs at a low reverse voltage
  4. All of the above

Answer: (c) Sharp breakdown occurs at a low reverse voltage

Q7: A Zener diode, having breakdown voltage equal to 15 V, is used in a voltage regulator circuit shown in the figure. The current through the diode is

Zener diode

  1. 10 mA
  2. 15 mA
  3. 20 mA
  4. 5 mA

Answer: (d) 5 mA

Q8: How is the breakdown region set during the manufacturing of the diode?

  1. By controlling the size of the diode
  2. By controlling the doping of the diode
  3. By managing the biasing of diode
  4. All the above

Answer: (a) By controlling the doping of the diode

Q9: Depletion region behaves as

  1. Semiconductor
  2. Insulator
  3. Conductor
  4. High resistance

Answer: (B) Insulator

Q10: Depletion region contains

  1. Free holes
  2. Free electrons
  3. Immobile charge carriers
  4. All of the above

Answer: (c) Immobile charge carriers

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *