MCQs on Ascomycetes

Ascomycetes are a group of fungi characterised by the presence of ascus. They belong to the subkingdom Dikarya. Each ascus contains 4-8 ascospores. Examples include yeast, Penicillium, Aspergillus, morels truffles, etc.

1. Which of the following is incorrect for ascomycetes

(a) they are unicellular as well as multicellular

(b) they are parasitic, saprophytic or coprophilous

(c) Neurospora, Claviceps and yeast belong to Ascomycota

(d) coenocytic mycelium

Answer: (d)

2. Dikaryophase and septate mycelium are characteristic features of which of the following class?

(a) Ascomycetes and Basidiomycetes

(b) Phycomycetes and Ascomycetes

(c) Deuteromycetes

(d) All of the above

Answer: (a)

3. Which of the fungi produces toxins in crop plants?

(a) Colleotrichum

(b) Aspergillus

(c) Penicillium

(d) both (b) and (c)

Answer: (d)

4. Which one of the following is incorrect

(a) Neurospora is widely used in genetic studies

(b) Yeast reproduces by budding

(c) Penicillium species are used in cheese production

(d) None of the above

Answer: (d)

5. Ergot is caused by

(a) Penicillium

(b) Rhizobium

(c) Claviceps

(d) Aspergillus

Answer: (c)

6. Which of the organism produces aflatoxin?

(a) fungi

(b) virus

(c) nematodes

(d) bacteria

Answer: (a)

7. Aspergillus has _______ hyphae

(a) aseptate and uninucleate

(b) aseptate and multinucleate

(c) septate and uninucleate

(d) septate and multinucleate

Answer: (d)

8. Dikaryon phase has

(a) diploid nucleus

(b) two similar nuclei

(c) two dissimilar haploid nuclei

(d) two haploid nuclei

Answer: (c)

9. Claviceps produces

(a) LSD

(b) marijuana

(c) ganja

(d) charas

Answer: (a)

10. Mycorrhiza shows

(a) endemism

(b) antagonism

(c) parasitism

(d) symbiosis

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *