Funaria and Riccia Questions With Answers

Funaria is a genus of several species of moss while Riccia is a genus of liverworts. They are non-vascular terrestrial plants. Water is a basic necessity for them to survive and reproduce. Since both are bryophytes, they are referred to as amphibians of the Plant kingdom. Learn some important NEET questions on this topic.

1. Sensor mechanism of spore dispersal is seen in

(a) Fern

(b) Selaginella

(c) Pinus

(d) Funaria

Answer: (d)

2. This is also referred to as bog moss

(a) Funaria

(b) Marchantia

(c) Sphagnum

(d) Riccia

Answer: (c)

3. In Funaria, the peristomial teeth are

(a) Xeric

(b) Hydric

(c) Mesic

(d) Hygroscopic

Answer: (d)

4. The reason why Funaria is a bryophyte is

(a) it is vascular

(b) absence of stems and roots

(c) the sporophyte is attached to the gametophyte

(d) all of these

Answer: (c)

5. In Funaria, the sporophytic phase is well-developed, comprising

(a) Foot and capsule

(b) Only capsule

(c) Spore sac

(d) Seta, foot and capsule

Answer: (d)

6. Rupturing of _________ causes the dehiscence of moss capsule

(a) Calyptra

(b) Annulus

(c) Persitome

(d) Operculum

Answer: (b)

7. From protonema, leafy gametophyte is formed in

(a) Funaria

(b) Riccia

(c) Marchantia

(d) Anthoceros

Answer: (a)

8. The least number of cells in a male gametophyte is found in

(a) Pinus

(b) Lilium

(c) Funaria

(d) Pteris

Answer: (b)

9. In Funaria, the antherozoids are

(a) aciliated

(b) bicilated

(c) multiciliated

(d) monociliated

Answer: (b)

10. Peat formation can be ascribed to

(a) Sphagnum

(b) Funaria

(c) Riccia

(d) Marchantia

Answer: (a)

Learn more MCQs important for NEET, at BYJU’S. Explore more at NEET MCQs section.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *