MCQs on Nostoc

Nostoc are unicellular cyanobacteria. They contain a prokaryotic cell. They are autotrophic and perform photosynthesis. They are capable of nitrogen-fixing and form a symbiotic association with certain bryophytes. They contain differentiated cells known as heterocyst, which perform nitrogen fixation.

1. Find the correct statement

(a) Paramecium, Penicillium and Plasmodium belong to the same kingdom

(b) Nostoc and Anabaena come under Protista

(c) lichen is a symbiotic association of an alga and Protozoan

(d) Yeast is a fungus and is used in bread and beer production

2. Cyanobacteria are

(a) oxygenic without nitrogenase

(b) non-oxygenic without nitrogenase

(c) oxygenic with nitrogenase

(d) non-oxygenic with nitrogenase

3. Blue-green algae are included in

(a) Prokaryotes

(b) Protista

(c) Fungi

(d) Bryophytes

4. An organism that forms a symbiotic association with Anthoceros

(a) Spirogyra

(b) Nostoc

(c) Ulothrix

(d) All of the above

5. Which of the following structure contains a polar nodule on both ends

(a) heterocyst

(b) hormogonia

(c) akinetes

(d) None of the above

6. Nostoc form

(a) compound colony

(b) simple colony

(c) both (a) and (b)

(d) None of these

7. Which of the angiosperm contains Nostoc as an endophyte

(a) Gunnera manicata

(b) Arachis hypogea

(c) Melia indica

(d) None of the above

8. Coloured portion of the nostoc cell is

(a) genophore

(b) inner centroplasm

(c) outer chromoplasm

(d) central body

9. Heterocyst of Nostoc are

(a) intercalary

(b) terminal

(c) both terminal and intercalary

(d) none

10. Sexual reproduction is absent in

(a) Volvox

(b) Nostoc

(c) Aspergillus

(d) Ulothrix

Answer

1. (d)

2. (c)

3. (a)

4. (b)

5. (a)

6. (c)

7. (a)

8. (c)

9. (a)

10. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *