Spermatogenesis Questions With Answers

Spermatogenesis is the phenomena where the sperm (male gamete) develops within the male reproductive organs, the testes. Each sperm in this process contains only one copy of each chromosome. To create the haploid gamete, cells undergo the meiotic process in which the genome is replicated and divided twice to produce four haploid gametes. The process typically occurs in seminiferous tubules of the testes after passing through different stages.

1. This amongst the following statements is incorrect. Human spermatozoa usually

(a) moves with the help of their tails

(b) contains enzyme in their head which aids in penetration of ovum

(c) are released in large numbers after a few days abstinence

(d) at a concentration of 1 million/ml of ejaculate will fertilize the ovum

Answer: (d)

2. Polar bodies are formed during

(a) Oogenesis

(b) Spermatogenesis

(c) Gametogenesis

(d) Spermateleosis

Answer: (a)

3. The correct sequence of cell stage in spermatogenesis is

(a) Spermatocytes – Spermatids – Spermatogonia – Spermatozoa

(b) Spermatogonia – Spermatids – Spermatocytes – Spermatozoa

(c) Spermatocytes – Spermatogonia – Spermatids – Spermatozoa

(d) Spermatogonia – Spermatocytes – Spermatids – Spermatozoa

Answer: (d)

4. In spermatogenesis, the phases of maturation involve

(a) formation of spermatids from primary spermatocytes through meiosis

(b) Growth of spermatogonia into primary spermatocytes

(c) formation of spermatogonia from gonocytes through mitosis

(d) formation of oogonia from spermatocytes through meiosis

Answer: (a)

5. This happens during spermatogenesis

(a) Meiosis

(b) Mitosis

(c) Meiosis and mitosis

(d) None of these

Answer: (c)

6. The actual genetic section of a sperm is its

(a) Acrosome

(b) Tail

(c) Middle piece

(d) Head

Answer: (d)

7. The process of spermatogenesis is induced by

(a) TSH

(b) FSH

(c) MSH

(d) ACTH

Answer: (b)

8. The number of spermatozoa a single primary spermatocyte finally produced in spermatogenesis is

(a) 2

(b) 4

(c) 6

(d) 8

Answer: (b)

9. The acrosome of sperm is formed from

(a) Mitochondria of spermatid

(b) Golgi complex of spermatid

(c) Nucleus of spermatid

(d) Centrosome of spermatid

Answer: (b)

10. Which of the following cells is immortal?

(a) Glomerular cells

(b) Somatic cells

(c) Cells of pituitary

(d) Germ cells

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *