MCQs On Water Or Hydride Of Oxygen

Water is the hydride of oxygen and should show a graded series of properties with the hydrides of the related elements, sulphur, selenium and tellurium, in the periodic table. Water is unremarkable and at the same time, exceptionally odd. Hydrogen Bonding Water (H2O) is a hydride of oxygen in which the highly electronegative oxygen atom attracts the bonding electrons from two hydrogen atoms. The hydrogens, electrons, or hydride (H̄) ions are removed catalytically from NADH and reduced flavin nucleotides and transferred through a series of coupled reduction oxidation (redox) reactions to oxygen, which serves as the ultimate electron acceptor.

1. Water is oxidised to oxygen by

  1. H2O2
  2. KMnO4
  3. ClO2
  4. fluorine

Answer: (d)

2. The H-O-H bond angle in water molecule is about

  1. 90o
  2. 105o
  3. 135o
  4. 180o

Answer: (b)

3. Action of water or dilute mineral acids on metals can give

  1. tritium
  2. dihydrogen
  3. trihydrogen
  4. mono hydrogen

Answer: (b)

4. Reaction of potassium with water is

  1. hydrolysis
  2. absorption
  3. exothermic
  4. Endothermic

Answer: (c)

5. Water softening by Clarke’s process uses

  1. potash alum
  2. calcium bicarbonate
  3. calcium hydroxide
  4. sodium bicarbonate

Answer: (c)

6. A variety of water which contains soluble salts of Ca and Mg is known as

  1. soft water
  2. heavy water
  3. conductivity water
  4. hard water

Answer: (d)

7. Oxygen does not react with

  1. Na
  2. P
  3. Cl
  4. S

Answer: (c)

8. The gas O3 (ozone) cannot oxidise

  1. KI
  2. FeSo4
  3. KMnO4
  4. K2MnO4

Answer: (d)

9. The molarity of pure water at 277K is

  1. 1M
  2. 5M
  3. 55.5M
  4. 2.5M

Answer: (c)

10. Which one of the following substances has the highest proton affinity?

  1. NH3
  2. H2O
  3. PH3
  4. H2S

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *