NEET Questions - Chapter 14 - Ecosystem

Chapter 14 Ecosystem is an important topic for students aspiring to crack NEET. Previous years NEET and AIPMT question papers have many questions from this chapter. Furthermore, it is a fundamental concept and forms the basis for more complex topics. Hence, students must be very thorough with this chapter. And to aid students prepare better, we have handpicked 10 questions which we deem are important from an examination perspective.

Important NEET Questions on Class 12 Chapter 14 Ecosystem

1. Secondary productivity is rate of formation of new organic matter by _____ (NEET – 2013)

A. Consumer

B. Decomposer

C. Parasite

D. Producer

2. Which one of the following is not a gaseous biogeochemical cycle in the ecosystem (NEET AIPMT – 2012)

A. Carbon cycle

B. Oxygen cycle

C. Phosphorus cycle

D. Nitrogen cycle

3. Identify the possible link “A” in the following food chain (NEET AIPMT – 2012)

Green plant —> Insect —> Frog —> [A] —> Eagle

A. Wolf

B. Parrot

C. Rabbit

D. Cobra

4. Which one of the following is NOT a functional unit of an ecosystem? (NEET AIPMT – 2012)

A. Stratification

B. Energy flow

C. Productivity

D. Decomposition

5. Which ecosystem has the maximum biomass? (NEET – 2017 )

A. Lake ecosystem

B. Forest ecosystem

C. Grassland ecosystem

D. Pond ecosystem

6. The upright pyramid of numbers is absent in ______ (NEET AIPMT – 2012)

A. Forest

B. Grassland

C. Pond

D. Lake

7. The mass of living materials at a trophic level at a particular time is called ____ (NEET – 2015 )

A. Standing state

B. Standing crop

C. Gross primary productivity

D. Net primary productivity

8. Secondary succession takes place on/ in (NEET – 2015)

A. Newly cooled lava

B. Bare rock

C. Degraded forests

D. Newly created pond

9. The term ecosystem was coined by _______ (NEET – 2016)

A. E Haeckel

B. AG Tansley

C. EP Odum

D. E Warming

10. The primary producers of the deep-sea hydrothermal vent ecosystem are ____ (NEET – 2016)

A. Coral reefs

B. Blue-green algae

C. Green algae

D. Chemosynthetic bacteria

Question

Answer Key

1

A

2

C

3

D

4

A

5

B

6

A

7

B

8

C

9

B

10

D

Explore more important NEET questions from Ecosystem by registering at BYJU’S.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *