NEET Questions - Chapter 19 - Excretory Products And Their Elimination

Explore important NEET questions on Excretory Products And Their Elimination Chapter 19 from class 11 here. Questions listed below have been collated from NEET question papers from previous years, take a look.

Important NEET Questions on Class 11 Chapter 19 Excretory Products And Their Elimination

1. A decrease in blood pressure/volume will not cause the release of (NEET 2017)

A. ADH

B. renin

C. atrial natriuretic factor

D. aldosterone

2. Pick the correct statement (NEET 2017)

A. ascending limb of loop of Henle is impermeable to water

B. descending limb of loop of Henle is impermeable to water

C. ascending limb of loop of Henle is permeable to water

D. descending limb of loop of Henle is permeable to electrolytes

3. Part of nephron involved in active reabsorption of sodium is (NEET-II 2016)

A. proximal convoluted tubule

B. distal convoluted tubule

C. Descending limb of Henle’s loop

D. Bowman’s capsule

4. Typically, human urine is acidic as (2015)

A. hydrogen ions are actively secreted into the filtrate

B. sodium transporter exchanges one hydrogen ion for each sodium ion, in peritubular capillaries

C. excreted plasma proteins are acidic

D. potassium and sodium exchange generates acidity

5. Which of the following causes an increase in sodium reabsorption in the distal convoluted tubule? (2014)

A. decrease in antidiuretic hormone levels

B. increase in aldosterone levels

C. decrease in aldosterone levels

D. increase in antidiuretic hormone levels

6. Maximum amount of electrolytes and water, about 70-80%, from the glomerular filtrate is reabsorbed in which part of the nephron? (2012)

A. Proximal convoluted tubule

B. Ascending limb of loop of Henle

C. Descending limb of loop of Henle

D. Distal convoluted tubule

7. A fall in glomerular filtration rate (GFR) activates (Mains 2012)

A. posterior pituitary to release vasopressin

B. adrenal medulla to release adrenaline

C. juxtaglomerular cells to release renin

D. adrenal cortex to release aldosterone

8. This is a common characteristic observed in both human beings and adult frogs

(Mains 2012)

A. ureotelic mode of excretion

B. internal fertilization

C. nucleated RBCs

D. four-chambered heart

9. This is not part of a renal pyramid (Mains 2011)

A. Loop Of Henle

B. Convoluted tubules

C. Collecting ducts

D. Peritubular capillaries

10. This amongst the following correctly explains the function of a specific part of the human nephron (Mains 2011)

A. Afferent arteriole – carries blood away from glomerulus towards the renal vein

B. Distal convoluted tubule – reabsorption of K+ ions into the surrounding blood capillaries

C. Henle’s loop – most reabsorption of the major substances from the glomerular filtrate

D. Podocytes – create minute spaces for filtration of blood into the Bowman’s capsule

Question

Answer Key

1

C

2

A

3

D

4

A

5

B

6

A

7

C

8

A

9

B

10

D

Access more related content at BYJU’S important for NEET preparation.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *