MCQs on Alkane

Alkanes are saturated hydrocarbons. They are open-chain compounds with C-C single bonds. They are also known as paraffin due to their inert nature. The general formula of Alkanes is CnH2n+2. Alkanes are derived from natural gas and petroleum.

1. Which of the following conformation of n-butane is the most stable?

(a) eclipsed

(b) gauche

(c) staggered

(d) skew boat

2. Find the correct order for relative energies of the ethane conformations

(a) staggered < skewed < eclipsed

(b) skewed < staggered < eclipsed

(c) skewed < eclipsed < staggered

(d) staggered < eclipsed < skewed

3. Find the alkane (C5H12), which will give only one type of monohalogenated compound

(a) 2,2-dimethylpropane

(b) 2-methylbutane

(c) cyclopentane

(d) n-pentane

4. The bond angle between H-C-C bonds in ethane is

(a) 120°

(b) 180°

(c) 109°

(d) 109.5°

5. Alkanes undergo halogenation. It is an example of

(a) nucleophilic substitution

(b) elimination

(c) free-radical substitution

(d) electrophilic substitution

6. Which of the following is the most volatile compound?

(a) n-pentane

(b) Isobutane

(c) 2-methyl butane

(d) 2, 2-dimethyl propane

7. Paraffin wax is

(a) Saturated hydrocarbons

(b) Unsaturated hydrocarbons

(c) Alcohol

(d) Ester

8. Find the correct order for the ease of formation of free radicals

(a) 1° > 2° > 3°

(b) 3° > 2° > 1°

(c) 2° > 1° > 3°

(d) 2° > 3° > 1°

9. Formation of an alkane from the reduction of an alkyl halide with Zn is known as

(a) Cannizzaro reaction

(b) Frankland reaction

(c) Kolbe reaction

(d) Wurtz reaction

10. Find the compound with the highest boiling point among the following

(a) n-Butane

(b) n-Octane

(c) Iso-octane

(d) 2,2,3,3-Tetramethylbutane

Answer

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (c)
6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *