MCQs on Homeostasis For NEET 2020

Homeostasis is the condition of optimal functioning for entities inclusive of variables such as fluid balance and body temperature under some limits. It is a self-regulating process, through which biological systems maintain stability to adapt to conditions that are favorable to survive.

1. Liver functions are pivotal to

(a) osmoregulation

(b) thermoregulation

(c) homeostasis

(d) all of these

Answer: (c)

2. During catabolism of amino acids, the release of the amino group is known as

(a) deamination

(b) hydrolysis

(c) ammunition

(d) hydration

Answer: (a)

3. The only treatment in case of uremia is

(a) dialysis

(b) lithotripsy

(c) lung transplant

(d) kidney transplant

Answer: (d)

4. This type of nephron is best to conserve water in body

(a) Juxtamedullary nephrons

(b) cortical nephrons

(c) both (a) and (b)

(d) serotical nephrons

Answer: (a)

5. This is responsible for production of concentrated urine

(a) proximal tubule

(b) cortical nephrons

(c) distal tubule

(d) juxtamedullary nephron

Answer: (d)

6. This nephron segment is not permeable to water even in the presence of ADH

(a) Collecting duct

(b) descending limb of loop of Henle

(c) ascending limb of loop of Henle

(d) both (b) and (c)

Answer: (c)

7. Leaves fall of helping in plant to get rid of accumulated wastes hence known as

(a) ebony

(b) sacrifice

(c) excretophore

(d) helper

Answer: (c)

8. Active uptake of sodium is promoted by action of enzyme known as

(a) adrenatrone

(b) aldosterone

(c) antidiuretic

(d) diuretic

Answer: (b)

9. The vertebral column provides more strength as a result of 4

(a) burantals

(b) appendanges

(c) frontals

(d) curvatures

Answer: (d)

10. Dogs have specialized evaporative cooling in the respiratory tract by

(a) woofing

(b) licking

(c) panting

(d) sleeping

Answer: (c)

11. This statement about Homeostasis is incorrect

(a) because of this, the fluctuations of the internal environment are of extremely narrow range as compared to that of the external environment

(b) there is a definite control system regulating the homeostatic activities

(c) homeostatic mechanisms keep the internal environment fixed despite wide changes in the external environment

(d) all the above

Answer: (c)

Visit BYJU’S for objective type questions on other topics important for NEET.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *