MCQs on Saturated Fat For NEET

Fats comprise fatty acids and glycerol. A type of fat in which fatty acids predominantly comprise single bonds are saturated fats.These fats are saturated with hydrogen molecules where the single bonds exist between carbon molecules only. Mostly they are solid at room temperature. Few examples of these fats are ice creams, butter, red meat, lard, chicken skin, etc. Learn some important questions on this topic.

1. Vegetable ghee is manufactured by the process of

(a) reduction polymerization

(b) oxidation polymerization

(c) hydrogenation

(d) saponification

Answer: (c)

2. This is an example of fat

(a) Groundnut oil

(b) Coconut oil

(c) Vegetable ghee

(d) Glyceryl trioleate

Answer: (c)

3. This is the function of dietary fat

(a) signals cells

(b) forms part of cellular membranes

(c) provides energy to the body

(d) all of these

Answer: (d)

4. This lipoprotein is produced through the exogenous lipoprotein pathway

(a) low density lipoproteins

(b) Chylomicrons

(c) very low density lipoproteins

(d) high density lipoproteins

Answer: (b)

5. Pick the incorrect statement

(a) Examples of oils are coconut oil, glyceryl trioleate, olive oil, etc

(b) at room temperature, oils are liquids

(c) oils have lower melting points

(d) oils are saturated triglycerides

Answer: (d)

6. De novo fatty acid synthesis indicates this

(a) occurs only with prolonged fasting

(b) excess intake of fat

(c) excess energy yielding substrates

(d) depletion of energy yielding substrates

Answer: (c)

7. Most animal fats are

(a) globular form

(b) linear

(c) saturated

(d) unsaturated

Answer: (c)

8. Hydrogenation is the process of conversion of unsaturated acid groups into saturated ones by a catalyst ___________

(a) Sn

(b) Ni

(c) Pb

(d) Ti

Answer: (b)

9. Saturated fats are a type of fat wherein the fatty acids possess

(a) coordinate covalent bonds

(b) triple bonds

(c) double bonds

(d) single bonds

Answer: (d)

10. Oleic acid is an example of

(a) inert fatty acids

(b) neutral fatty acids

(c) unsaturated fat

(d) saturated fat

Answer: (c)

You just learnt a few questions on saturated fats. BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Also see:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*