Physics Thermodynamics MCQ for NEET

Thermodynamics is a branch of Physics that helps in understanding heat and temperature and their relation with work, energy, radiation, and other properties of matter.

There are four laws of thermodynamics and they are:

  • Zeroth law of thermodynamics: The laws state that when two systems are in thermal equilibrium with a third system, then the first two systems are in thermal equilibrium with each other.
  • The first law of thermodynamics: Energy can neither be created nor destroyed. It can only be transformed from one form to another.
  • The second law of thermodynamics: The entropy of an isolated system that is not in equilibrium will increase over time and reaches the maximum value at equilibrium.
  • Third law of thermodynamics: For entropy to approach the constant, the temperature must approach absolute zero.
    1. Following is the diagram of the thermodynamic process. Refer the diagram and match the followingThermodynamics NEET Q1

      P Process – I (a) Adiabatic

      Q Process – II (b) Isobaric

      R Process – III (c) Isochoric

      S Process – IV (d) Isothermal

      (a) (P,c), (Q,d), (R,b), (S,a)

      (b) (P,c), (Q,d), (R,b), (S,a)

      (c) (P,a), (Q,c), (R,d), (S,b)

      (d) (P,c), (Q,a), (R,d), (S,b)

      Answer: (d) (P,c), (Q,a), (R,d), (S,b)

    2. Which of the following process is used to do maximum work done on the ideal gas if the gas is compressed to half of its initial volume?(a) Isothermal

      (b) Isochoric

      (c) Isobaric

      (d) Adiabatic

      Answer: (d) Adiabatic

    3. ABCDA is a cyclic process explaining the thermodynamic process. What is the work done by the system in the cycleThermodynamics NEET Q3

      (a) Zero

      (b) \(\frac{\rho _{0}V_{0}}{2}\)

      (c) ρ0V0

      (d) 2ρ0V0

      Answer: (a) Zero

    4. What is the ratio of \(\frac{C_{p}}{C_{v}}\) for gas if the pressure of the gas is proportional to the cube of its temperature and the process is an adiabatic process.(a) 2

      (b) 3/2

      (c) 4/3

      (d) 5/3

      Answer: (b) 3/2

    5. The coefficient performance of a refrigerator is 5. If the temperature inside the freezer is -20℃, calculate the heat rejected to the surrounding(a) 11℃

      (b) 41℃

      (c) 21℃

      (d) 31℃

      Answer: (d) 31℃

    6. A thermodynamic system is explained with the help of the graph ABCD. What is the heat rejected by the system during the cycle?Thermodynamics NEET Q6

      (a) pV

      (b) 2pV

      (c) 4pV

      (d) 1/2pV

      Answer: (b) 2PV

    7. Select the incorrect statement(a) For the triple point of water, 1°K is equal to 1/273.16.

      (b) The first law of thermodynamics is also known as the law of thermal equilibrium

      (c) The triple point of water is one of the reference points on the thermodynamic scale of temperature

      (d) At room temperature, the heat of combustion is not found

      Answer: (d) At room temperature, the heat of combustion is not found

    8. What is a necessary condition for a reaction to be spontaneous at all temperatures?(a) ΔH < ΔG

      (b) ΔG and ΔH should be positive

      (c) ΔH = ΔG = 0

      (d) ΔG and ΔH should be negative

      Answer: (d) ΔG and ΔH should be negative

    9. A gas is compressed to half of its initial volume isothermally. The same gas is compressed again until the volume reduces to half through an adiabatic process. Then(a) Work done during isothermal compression is more

      (b) Work done is independent of the processes used for compression

      (c) Work done is more during the adiabatic process

      (d) Work done is dependent on the atomicity of the gas

      Answer: (c) Work done is more during the adiabatic process

    10. Select the factor that affects the heat of reaction which is based on Kirchoff’s equation(a) Molecularity

      (b) Temperature

      (c) Pressure

      (d) Volume

      Answer: (b) Temperature

    11. For all the reactions what is the nature of the chemical dissociation?(a) Exothermic

      (b) Reversible

      (c) Endothermic

      (d) Reversible and endothermic

      Answer: (d) Reversible and endothermic

    12. Which of the following is the largest unit of energy(a) Electron volt

      (b) Joule

      (c) Calorie

      (d) Erg

      Answer: (c) Calorie

Stay tuned with BYJU’S to learn more about other concepts of Physics-related to NEET.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *