Syphilis Questions With Answers

Syphilis infects the genital area, mouth, lips, anus in both women and men and is a sexually transmitted disease. Apart from sexual contact, it can also be passed during the state of pregnancy from the mother to the foetus. Initial stages are flagged by tiny sores, which are painless, in few cases leads to the swelling of the lymph nodes.

1. This causes Syphilis

(a) Entamoeba histolytica

(b) Neisseria gonorrhoeae

(c) Plasmodium

(d) Treponema pallidum

Answer: (d)

2. Syphilis is often called

(a) The invisible dictator

(b) The terrorizing emperor

(c) The great imitator

(d) The great terminator

Answer: (c)

3. In this state of the antibody test, it is found to be positive in 1-3 weeks post the appearance of a chancre

(a) tertiary syphilis stage

(b) secondary syphilis stage

(c) primary syphilis stage

(d) all of these

Answer: (c)

4. All of these are a differential diagnosis of the primary genital lesion of syphilis, except for

(a) Donovanosis

(b) Traumatic injury

(c) Chancroid

(d) Herpes zoster infection

Answer: (d)

5. Experimental entities that are utilized for the study of syphilis are

(a) Chimpanzees

(b) Rabbits

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Answer: (c)

6. Today, the main test that is used to diagnose syphilis is

(a) Wassup

(b) Waterboy

(c) Waterman

(d) Wassermann

Answer: (d)

7. This stage is found to be the most infective stages of all

(a) secondary syphilis stage

(b) tertiary syphilis stage

(c) primary syphilis stage

(d) all of these

Answer: (a)

8. Syphilis is a complicated and organized sexually transmitted diseases where the causative agent is

(a) a fungus

(b) a virus

(c) a bacteria

(d) a spirochete

Answer: (c, d)

9. Neurosyphilis is

(a) an infection of the liver due to syphilis

(b) a major illness of the eyes of babies due to syphilis

(c) an infection of the kidneys due to syphilis

(d) a major illness of the nervous system due to syphilis

Answer: (d)

10. Chancre of syphilis is found in the

(a) throat, chest area and vagina

(b) genitals only

(c) buttocks, back, arms and legs

(d) genitals, anus, rectum, vagina, lips and in the mouth

Answer: (d)

These were some important questions for NEET on Syphilis. Explore more on NEET, at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *