MCQs on Mitochondria For NEET

Found in most of the eukaryotes, mitochondria is a double-membrane bound organelle. However, some multicellular entities may show the absence of mitochondria in a few cells. Explore some important MCQs on mitochondria for NEET.

1. Cristae in mitochondria serves as sites for

(a) oxidation reduction reaction

(b) protein synthesis

(c) macromolecules breakdown

(d) flavoproteins are phosphorylated

Answer: (a)

2. Pick the incorrect statement

(a) mitochondrial DNA is known as mtDNA

(b) mitochondria is the powerhouse of the cell

(c) mitochondria is the site for calvin cycle

(d) mitochondria is the site for krebs cycle and oxidative phosphorylation

Answer: (c)

3. Inner membrane of mitochondria is rich in phospholipid _______

(a) phosphatidylserine

(b) phosphatidylinositol

(c) phosphatidylcholine

(d) cardiolipin

Answer: (d)

4. Mt DNA is

(a) simple single stranded circular DNA molecule

(b) simple double stranded circular DNA molecule

(c) simple double stranded linear DNA molecule

(d) simple single stranded linear DNA molecule

Answer: (b)

5. Inner mitochondrial membrane has

(a) cytochrome oxidase complex

(b) b-c 1 complex

(c) NADH dehydrogenase complex

(d) all of the above

Answer: (d)

6. This is not a function of mitochondria

(a) fatty acid breakdown

(b) non-shivering thermogenesis

(c) electron transport chain and associated ATP production

(d) glycolysis and associated ATP production

Answer: (d)

7. This statement is incorrect about mitochondrial membrane

(a) outer membrane is permeable to all molecule types

(b) outer membrane is resembles a sieve

(c) outer membrane embeds enzymes of electron transfer chain

(d) none of these

Answer: (c)

8. Oxysomes of F0-F1 particles take place on

(a) Chloroplast surface

(b) Thylakoid

(c) Inner mitochondrial membrane

(d) Mitochondrial surface

Answer: (c)

9. Pick the incorrect statement

(a) generally, chloroplasts are larger than mitochondria

(b) mitochondria and chloroplasts both have DNA

(c) mitochondria and chloroplasts both contain an outer and inner membrane

(d) mitochondria and chloroplasts both have an internal compartment, the thylakoid space bound by thylakoid membrane

Answer: (d)

10. Typically, the inner membrane of mitochondria is highly convoluted to form a series of infolding known as

(a) grana

(b) thylakoids

(c) cristae

(d) lamellae

Answer: (c)

Learn MCQs on other important topics of NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *