MCQs on Hypothalamus For NEET

The hypothalamus is a small portion of the brain performing a range of functions. Importantly, it links the nervous and the endocrine systems through the pituitary gland. It is located below the thalamus forming the floor of the third cerebral ventricle. This cone-shaped structure encompasses a control centre for a range of functions of the autonomic nervous system. Solve some important questions on Hypothalamus given below for NEET.

1. These are the set of hormones that the hypothalamus produces

(a) Thyroxine and oxytocin

(b) Antidiurectic hormone and oxytocin

(c) Testosterone and oxytocin

(d) Estrogen and oxytocin

Answer: (b)

2. In hypothalamus, osmoreceptors are involved in

(a) secretion of aldosterone

(b) secretion of ACTH

(c) secretion of ADH

(d) secretion of GH

Answer: (c)

3. If Hypothalamus does not secrete GnRH, it would have an impact on

(a) Hypersecretion of pituitary gonadotropins

(b) Hyposecretion of pituitary gonadotropins

(c) Hypersecretion of prolactin

(d) Hypersecretion of oxytocin

Answer: (b)

4. GnRH directly triggers the release of

(a) Thyrocalcitonin

(b) Estrogen

(c) Progesterone

(d) FSH

Answer: (d)

5. The Hypothalamus forms a part of ____________

(a) Future brain

(b) Hind brain

(c) Forebrain

(d) Midbrain

Answer: (c)

6. This comprises nerve tissue and down growth from the hypothalamus

(a) Adrenal

(b) Thymus

(c) Anterior pituitary

(d) Posterior pituitary

Answer: (d)

7. The secretion of several anterior pituitary hormones are governed by other hormones from

(a) Thyroid gland

(b) Hypothalamus

(c) Adrenal gland

(d) Pancreatic lobes

Answer: (b)

8. In the hypothalamus, the displacement of set point is a result of

(a) Pyrogens

(b) Receptors

(c) Effectors

(d) Pathogens

Answer: (a)

9. This event can cause a damage to the hypothalamus portal system

(a) decreased secretion of PTH

(b) decreased secretion of TSH

(c) decreased secretion of oxytocin

(d) decreased secretion of ADH

Answer: (b)

10. This structure connects hypothalamus and the pituitary

(a) Cerebral cortex

(b) Infundibulam

(c) Anterior

(d) Corpus callosum

Answer: (b)

Learn and explore other important topics on NEET at BYJU’S.

Further reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *