MCQs on Endocrine System For NEET 2020

Endocrine system is composed of glands that secrete hormones. Hormones of the endocrine glands govern mood regulation, development and growth, metabolism, mechanism of action of organs and much more. The role of the endocrine system is to check how hormones are released, which depends on the level of hormones produced and other substances present in the blood.

Also Check:

1. This is not a function of insulin

(a) decreasing glycogenolysis

(b) lipogenesis

(c) gluconeogenesis

(d) glycogenesis

Answer: (c)

2. Action of parathormone in the human body

(a) decreases blood sodium level

(b) increases blood sodium level

(c) decreases blood calcium level

(d) increases blood calcium level

Answer: (d)

3. Effects of hypothyroidism include all but this

(a) Diarrhoea

(b) lethargy

(c) Anorexia

(d) Weight gain

Answer: (a)

4. Glucagon

(a) accelerates protein synthesis within cells

(b) accelerates conversion of glycogen into glucose

(c) decreases conversion of glycogen into glucose

(d) slows down glucose formation from lactic acid

Answer: (b)

5. Pituitary hormone triggering the male testes to generate sperm and in females, triggering follicular development on a monthly basis is

(a) prolactin

(b) growth hormone

(c) follicle-stimulating hormone

(d) luteinizing hormone

Answer: (c)

6. This hormone is responsible for “fight-or-flight” response

(a) Thyroxine and melatonin

(b) insulin and glucagon

(c) epinephrine and norepinephrine

(d) oestrogen and progesterone

Answer: (c)

7. Difference between endocrine and exocrine glands is that

(a) endocrine glands release hormones, exocrine glands release waste

(b) endocrine glands are interconnected, exocrine glands are totally independent

(c) endocrine glands are formed by epithelial tissue, exocrine glands are connective

tissues primarily

(d) endocrine glands are ductless, exocrine glands release secretions into ducts or at the surface of the body

Answer: (d)

8. This hormone is not secreted by Hypothalamus

(a) PRH

(b) FSH

(c) CRH

(d) TRH

Answer: (b)

9. This is the most abundant hormone produced by the anterior pituitary

(a) LH

(b) TSH

(c) ACTH

(d) GH

Answer: (d)

10. This is not an endocrine gland

(a) Adrenal

(b) Pituitary

(c) Lacrimal

(d) Thyroid

Answer: (c)

These were some objective type questions on the endocrine system. Explore more at BYJU’S.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *