MCQ on Chemical Kinetics for NEET

Analytical chemistry uses reactions for the identification of chemical compounds. The chemical thermodynamics studies the chemical equilibrium as a source of work and heat etc. The kinetics also has its specific approach to the chemical reaction. It studies the chemical transformation as a process that occurs in time according to a certain mechanism with regularities characteristics of this process. The kinetics study in the chemical process is the study of reaction that occurs in time, it rates, a change in the rate with the development of the process.

Also Check: 

1. The rate of a chemical reaction tells us about

  1. the reactants taking part in the reaction
  2. the products formed in the reaction
  3. how slow or fast the reaction is taking place
  4. none of the above

Answer: (c)

2. In the rate equation, when the concentration of reactants is unity then the rate is equal to

  1. specific rate constant
  2. average rate constant
  3. instantaneous rate constant
  4. None of the above

Answer: (a)

3. The average rate and instantaneous rate of a reaction are equal

  1. at the start
  2. at the end
  3. in the middle
  4. when two rates have a time interval equal to zero

Answer: (d)

4. Which of the following observations is incorrect about the order of a reaction?

  1. Order of a reaction is always a whole number
  2. The stoichiometric coefficient of the reactants doesn’t affect the order
  3. Order of reaction is the sum of power to express the rate of reaction to the concentration terms of the reactants.
  4. Order can only be assessed experimentally

Answer: (a)

5. The rate constant of  zero-order reactions has the unit

  1. s-1
  2. mol L-1 s-1
  3. L2 mol-2 s-1
  4. L mol-1 s-1

Answer: (b)

6. In the reaction 2A + B → A2B, if the concentration of A is doubled and that of B is halved, then the rate of the reaction will

  1. increase 2 times
  2. increase 4 times
  3. decrease 2 times
  4. remain the same

Answer: (a)

7. when the rate of the reaction is equal to the rate constant, the order of the reaction is

  1. zero order
  2. first order
  3. second order
  4. third order

Answer: (a)

8. A substance ‘A’ decomposes by a first-order reaction starting initially with [A] = 2.00M and after 200min, [A] becomes 0.15M. For this reaction t1/2 is

  1. 53.72 min
  2. 50.49 min
  3. 48.45 min
  4. 46.45 min

Answer: (a)

9. In the Haber process for the manufacture of ammonia the following catalyst is used

  1. Platinized asbestos
  2. Iron with molybdenum as a promoter
  3. Copper oxide
  4. Alumina

Answer: (b)

10. A catalyst alters, which of the following in a chemical reaction?

  1. Entropy
  2. Enthalpy
  3. Internal energy
  4. Activation energy

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *