MCQs on Selaginella for NEET

Selaginella is the genus belonging to the family Selaginellaceae. The distinguishing factor that this family possesses is the presence of two types of spores and scale-leaves having a ligule. Explore important MCQs on Selaginella for NEET here.

1. Division to which Selaginella belongs is

(a) Psilopsida

(b) Pteropsida

(c) Lycopsida

(d) Spenopsida

Answer: (c)

2. The character that Selaginella possesses which is of evolutionary significance is

(a) Strobilus

(b) Heterospory

(c) Seed

(d) Ligule

Answer: (b)

3. This statement regarding Selaginella is incorrect

(a) Endodermis is trabeculated

(b) Vascular cylinder is protostelic

(c) Few species of Selaginella are truly xerophytic

(d) Selaginella is commonly distributed on plains and hills

Answer: (d)

4. In this species of Selaginella, the apex continues its vegetative growth beyond the formation of strobilus

(a) S.cuspidata

(b) S.helvetica

(c) S.rupestris

(d) None of the above

Answer: (a)

5. This is uncommon in Selaginella and Funaria

(a) Embryo

(b) Roots

(c) Archegonium

(d) Motile sperms

Answer: (b)

6. The presence of ________ anatomically characterizes the stem of Selaginella

(a) Protostele

(b) Amphiphloic siphonostele

(c) Siphonostele

(d) Ectophloic siphonostele

Answer: (a)

7. This characterizes the presence of Selaginella

(a) Ligule

(b) Homospory

(c) Flowers

(d) None of these

Answer: (a)

8. Male gametes in Selaginella are

(a) Multiflagellated

(b) Biflagellated

(c) Monoflagellated

(d) Aflagellated

Answer: (b)

9. Stele of Selaginella stem is

(a) Eustelic

(b) Solenostelic

(c) Protostelic

(d) Dictyostelic

Answer: (c)

10. This is the innermost layer of sporangium of Selaginella

(a) Tapetum

(b) Synangium

(c) Elaters

(d) None of these

Answer: (a)

These were some important MCQs on Selaginella for NEET. Learn other important MCQs on NEET, at BYJU’S.

Other Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *