MCQs on Hydrogen Ion Concentration pH Scale and Buffer Solution

The hydrogen ion concentration has a marked effect on the growth of bacteria. This concentration is normally expressed in terms of pH which is defined as the logarithm of the reciprocal of the hydrogen ion. Hydrogen ion concentration can also be expressed in terms of pH. A buffer solution is a solution that resists changes in pH even when a strong acid or base is added or when the solution is diluted with water. Buffer solutions can become very effective when the concentration of the conjugate acid-base pair is higher. The pH scale shows the range of strengths of acids and alkalis. On this scale, the strongest acid is 0 and the strongest alkali is 14. The universal indicator turns a different colour for all the numbers of the pH scale.

Also Check:

1. Range of pH scale is

  1. 7 to 10
  2. 0 to 10
  3. 0 to 14
  4. 7 to 14

Answer: (c)

2. Level of pH found in antacid solution

  1. ≤ 6.5
  2. ≥ 7.0
  3. > 10
  4. > 14

Answer: (b)

3. Three unknown solutions are given with pH value of 6, 8 & 9.5 respectively. Which solution will contain the maximum OH ion?

  1. Solution sample-1
  2. Solution sample-2
  3. Solution sample-3
  4. Data are insufficient

Answer: (c)

4. pH of neutral salt is

  1. 7
  2. <7
  3. >7
  4. 0

Answer: (a)

5. Ammonium sulphate salt is

  1. basic salt
  2. acidic salt
  3. neutral salt
  4. complex salt

Answer: (a)

6. When sulphuric acid reacts with eggshell it produces

  1. hydrogen gas
  2. nitrogen gas
  3. carbon monoxide
  4. carbon dioxide gas

Answer: (d)

7. In the Chlor-alkali process, the byproduct gases are

  1. hydrogen only
  2. hydrogen and oxygen gas
  3. hydrogen and chlorine gas
  4. chlorine and nitrogen gas

Answer: (c)

8. The following salt is not hygroscopic in nature

  1. NaCl
  2. MgCl
  3. CaCl2
  4. KCl

Answer: (a)

9. When more and more water is diluted with acids its H+ ion concentration will

  1. increase
  2. decrease
  3. remains the same
  4. depends on the type of acids

Answer: (b)

10. When acids react with metal oxide it produces

  1. water and salt
  2. salts and hydrogen gas
  3. salts only
  4. no reaction takes place

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *