JEE Main IUPAC Nomenclature Previous Year Questions with Solutions

IUPAC Nomenclature Previous Year Questions with Solutions are given here. The systematic approach taken for the nomenclature of organic compounds as per the recommendation of the International Union of Pure and Applied Chemistry (often abbreviated to IUPAC) is known as IUPAC nomenclature of organic compounds. The necessity for such a systematic approach arose due to the sheer quantity of new discoveries of organic compounds, which made the trivial nomenclature of organic compounds highly inconvenient. This article helps students to learn the previous year questions from IUPAC nomenclature and score higher rank for the JEE exam.

As far as the JEE exam is concerned, IUPAC nomenclature is an important topic. This chapter includes the longest chain rule, the lowest set of locants, naming complex substituents, compositional nomenclature, etc. This article gives an idea of what type of questions can be expected from this topic. BYJU’S provides accurate solutions prepared by our subject experts. Students can easily download the solutions in PDF format.

Download IUPAC Nomenclature Previous Year Solved Questions PDF

 

JEE Main Previous Year Solved Questions on IUPAC Nomenclature

1. The IUPAC name of neopentane is :

(1) 2–methylpropane

(2) 2, 2–dimethylbutane

(3) 2–methyl butane

(4) 2, 2–dimethylpropane

Solution:

IUPAC Nomenclature Previous Year Questions with Solutions

IUPAC name is 2,2- dimethyl propane.

Hence option (4) is the answer.

2. The IUPAC name of the compound is:

IUPAC Nomenclature Past Year Questions with Solutions

(1) 1, 2-Epoxy propane

(2) Propylene oxide

(3) 1, 2–Oxo propane

(4) 1, 2–Propoxide

Solution:

Previous Year Solved Questions on IUPAC Nomenclature

Hence option (1) is the answer.

3. The IUPAC name of CH3COCH(CH3)2 is

(1) 2-methyl-3-butanone

(2) 4-methylisopropyl ketone

(3) 3-methyl-2-butanone

(4) Isopropylmethyl ketone

Solution:

The longest chain is of four carbon. The Keto group is the functional group. The numbering will start from left carbon as the functional group should also have the lowest numbering. The substituent methyl group will be at the third carbon. So the IUPAC name is 3-Methyl-2-butanone.

Hence option (3) is the answer.

4. The IUPAC name of the compound

Past Year Solved Questions on IUPAC Nomenclature

(1) 3,3- dimethyl -1- hydroxycyclohexane

(2) 1,1 – dimethyl -3- cyclohexanol

(3) 3,3- dimethyl -1- cyclohexanol

(4) 1,1 – dimethyl -3- hydroxycyclohexane

Solution:

Methyl groups are at position 3.

Hence option (2) is the answer.

5. The IUPAC name of the compound shown below is

JEE Previous Year Solved Questions on IUPAC Nomenclature

(1) 2-bromo-6-chlorocyclohex-1-ene

(2) 6-bromo-2-chlorocyclohexene

(3) 3-bromo-1-chlorocyclohexene

(4) 1-bromo-3-chlorocyclohexene

Solution:

Higher preference is given to double bond.

Hence option (3) is the answer.

6. The IUPAC name of

JEE Past Year Solved Questions on IUPAC Nomenclature

is

(1) 1,1-diethyl-2,2-dimethylpentane

(2) 4,4-dimethyl-5,5-diethylpentane

(3) 5,5-diethyl-4, 4-dimethylpentane

(4) 3-ethyl-4, 4-dimethylheptane

Solution:

The IUPAC name of the given compound is 3-ethyl-4, 4-dimethylheptane.

Hence option (4) is the answer.

7. What is the IUPAC name of the following compound?

JEE Main Past Year Solved Questions on IUPAC

(1) 4-Bromo-3-methylpent-2-ene

(2) 2-Bromo-3-methylpent-3-ene

(3) 3-Bromo-3-methyl-1,2-dimethylprop-1-ene

(4) 3-Bromo-1,2-dimethylbut-1-ene

Solution:

The IUPAC name is 4-Bromo-3-methylpent-2-ene

Hence option (1) is the answer.

8. The IUPAC name of the following compound is

JEE Main Previous Year Solved Questions on IUPAC

(1) 2-methyl-3-hydroxypentan-5-oic acid

(2) 4,4-dimethyl-3-hydroxybutanoic acid

(3) 4-methyl-3-hydroxypentanoic acid

(4) 3-hydroxy-4-methylpentanoic acid.

Solution:

JEE Previous Year Solved Questions on IUPAC

The IUPAC name is 3-hydroxy-4-methylpentanoic acid.

Hence option (4) is the answer.

9. The IUPAC name for the following compound is

JEE Main Previous Year Solved Question on IUPAC

(1) 3-methyl-4-(1-methylprop-2-ynyl)-1-heptene

(2) 3,5-dimethyl-4-propylhept-6-en-1-yne

(3) 3,5-dimethyl-4-propylhept-1-en-6-yne

(4) 3-methyl-4-(3-methylprop-1-enyl)-1-heptyne

Solution:

JEE Main IUPAC Previous Year Solved Questions

The IUPAC name is 3,5-dimethyl-4-propylhept-1-en-6-yne

Hence option (3) is the answer.

10. Which of the following compounds has the wrong IUPAC name?

(a) CH3 -CH2 -CH2– COO – CH2CH3 ethyl butanoate

JEE Main IUPAC Past Year Solved Questions

Solution:

JEE Main IUPAC Nomenclature Previous Year Solved Questions

Hence option (c) is the answer.

11. The systematic name of CH3-CHBr-CH2OH is

(1) 3-hydroxy-2-bromopropane

(2) 2-bromopropanol-1

(3) 2-bromo-3-propanol

(4) 3-hydroxy isopropyl bromide

Solution:

CH3-CHBr-CH2OH is 2-bromopropanol-1.

Hence option (2) is the answer.

12. The IUPAC name of CH3CHO is

(1) Acetaldehyde

(2) Methyl aldehyde

(3) Ethanol

(4) Ethanal

Solution:

Ethanal is the IUPAC name of CH3CHO.

Hence option (4) is the answer.

13. The IUPAC name of acetyl salicylic acid is

(1) m-benzoic acid

(2) 2-acetoxy benzoic acid

(3) p-benzoic acid

(4) p-acetyl benzoic acid

Solution:

The IUPAC name of acetyl salicylic acid is 2-acetoxy benzoic acid.

Hence option (2) is the answer.

14. The IUPAC name of CH3-O-C2H5

(1) Ethoxymethane

(2) Methoxyethane

(3) Methyl ethyl ether

(4) Ethyl methyl ether

Solution:

Small-substituent is CH3.

The big chain is C2H5.

So IUPAC name is methoxy ethane.

Hence option (2) is the answer.

15. The IUPAC name of CH3C ≡ N is

(1) Acetonitrile

(2) Ethanenitrile

(3) Methyl cyanide

(4) Cyanoethane

Solution:

The IUPAC name of CH3C ≡ N is Ethanenitrile.

Hence option (2) is the answer.

16. The IUPAC name of CH3COOC2H5 is

(1) Ethyl acetate

(2) Ethyl ethanoate

(3) Methyl propanoate

(4) None of these

Solution:

The IUPAC name of CH3COOC2H5 is Ethyl ethanoate.

Hence option (2) is the answer.