NCERT Solutions for Class 6 English Unit 4 An Indian – American Woman in Space: Kalpana Chawla

Looking out for reliable NCERT Solutions for Class 6 English Unit 4 An Indian – American Woman in Space: Kalpana Chawla? Here we are with answers to all the questions of the English textbook Honeysuckle.These NCERT Solutions for Class 6 will help students in their preparation for the examination. These have been crafted by our subject-matter experts as per the CBSE standards.

A girl born in Karnal, Haryana was the first Indian-origin American woman who made her way to space. We are talking about none other than Kalpana Chawla. Read this chapter to know about her challenging journey and how she made it all possible. Also, learn about Columbia and what went wrong that it crashed and Kalpana could never come back.

You can download these NCERT Solutions for Class 6 English in PDF format through the link provided below and enjoy learning anywhere, anytime!

Download PDF of NCERT Solutions for Class 6 English Unit 4 An Indian – American Woman in Space: Kalpana Chawla

 

ncert solutions honeysuckle class 6 english unit 4 1
ncert solutions honeysuckle class 6 english unit 4 2
ncert solutions honeysuckle class 6 english unit 4 3
ncert solutions honeysuckle class 6 english unit 4 4

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 6 English Unit 4 An Indian – American Woman in Space: Kalpana Chawla here

AN INDIAN – AMERICAN WOMAN IN SPACE: KALPANA CHAWLA

NCERT Solutions Class 6 English – Unit 4

An Indian – American Woman in Space: Kalpana Chawla


Working with the text

A. Answer the following questions.

Question 1. Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian – American? (3)

Answer: Kalpana Chawla was born in Karnal, Haryana.

She got married to an American citizen and thus became a naturalized American. So, she is called an Indian-American.

Question 2. When and why did she go to the U.S.? Who did she marry? (2, 3)

Answer: She went to the U.S. for studies in aeronautical engineering. She married flight instructor Jean-Pierre Harrison.

Question 3. How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut? (3)

Answer: She applied for NASA’s space shuttle program and got hired as a research scientist at NASA. She was then selected for training as an astronaut in 1994.

Question 4. What abilities must an astronaut have, according to the journalist? (6)

Answer: According to the journalist, one needs to know a lot about everything- biology, astrophysics, aeronautical engineering to be an astronaut.

Question 5. Describe Kalpana Chawla’s first mission in space. (5)

Answer: Kalpana Chawla’s first mission in space lasted 15 days, 16 hours and 34 minutes. She went around earth for 252 times, travelling 10.75 kilometers. A Ukrainian and a Japanese astronaut were also among the crew members.

Question 6. What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible?

Answer: Kalpana says that, “The path from dreams to success does exist. May you have the vision to find it, the courage to get onto it… Wishing you a great journey.”

Yes, I do agree with her that success is possible.

B. Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill-fated voyage.

l. Date and place of lift off: ————————————————————

2. Number of astronauts on board: ———————————————––

3. Number of days it stayed in space: ——————————————––

4. Number of experiments done by scientists: —————————––

5. Date of return journey: ———————————————–————–––

6. Height at which it lost contact: ————————————————––

Answer:

l. Date and place of lift off: 16 January 2003

2. Number of astronauts on board: Seven

3. Number of days it stayed in space: 15 days, 16 hours and 34 minutes

4. Number of experiments done by scientists: 80

5. Date of return journey: 1 February 2003

6. Height at which it lost contact: 200000 feet

Working with the language

A. Match the following:

unprecedented space tragedy

something that causes feelings of respect and wonder

certified flight instructor

having knowledge of a wide variety of subjects

space mission

nowadays, in these times

super specialisation

a set of jobs to be done in space by a group

encyclopedic knowledge

a person with the correct qualification to teach people to fly planes

awe-inspiring

a sad accident of a kind that has never happened

before in space

in this age

great expertise in a limited field or a particular subject

Answer:

unprecedented space tragedy

a sad accident of a kind that has never happened

before in space

certified flight instructor

a person with the correct qualification to teach people to fly planes

space mission

a set of jobs to be done in space by a group

super specialisation

great expertise in a limited field or a particular subject

encyclopedic knowledge

having knowledge of a wide variety of subjects

awe-inspiring

something that causes feelings of respect and wonder

in this age

nowadays, in these times


B. Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings.

1. broke apart 4. lifted off 7. cheered along

2. streaked over 5. blast off 8. on board

3. spread across 6. went on 9. carry on

Answer:

1. broke apart: The fire broke the house apart.

2. streaked over: The jet plane streaked over the valley this morning.

3. spread across: The disease is spread across the entire world.

4. lifted off: The helicopter made a lot of noise when it lifted off from the helipad.

5. blast off: The airplane blasted off at midnight.

6. went on: The meeting went on the whole evening.

7. cheered along: The cricketers were cheered along by the audience.

8. on board: There were 600 passengers on board.

9. carry on: She was convinced to carry on her career in singing.

C. We add ‘un-’ to make opposites.

For example, true — untrue.

Add ‘un’– to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary.

l. identified ————————— 6. educated ——————––———

2. controlled ——————–—–– 7. interesting ——————––——

3. attended ————————–— 8. qualified —————————––

4. successful ———————–— 9. trained ——————–— –———

5. important ————————— 10. answerable ———–—————

Answer:

l. unidentified 6. uneducated

2. uncontrolled 7. uninteresting

3. unattended 8. unqualified

4. unsuccessful 9. untrained

5. unimportant 10. unanswerable

Speaking

Question 1. In her message to students of her college, Kalpana Chawla said, “May you have the vision to find the path from dreams to success… Wishing you a great journey.”

Form pairs. Use “May you…” and “I wish you/Wishing you” to wish your partner good luck and success in

(i) a sports event,

(ii) a quiz or a competition, and

(iii) a test or examination.

Be sure to thank your partner when she/he wishes you in turn. You may also look up a telephone directory, or go to a post office, and get a list in English and Hindi of standard phrases that can be sent in greeting telegrams anywhere in India. Discuss which of these you might use, and when. Compare the English and Hindi phrases for expressing good wishes. Do you know such phrases in any other language?

Answer:

(i) May you win the sports event.

(ii) I wish you perform your best in the quiz competition.

(iii) Wishing you all the best for your examination.

Writing

A. Do you have a ‘dream’, or something you very much wish to do?

Write a paragraph saying what you want or wish to do. Then say (in another paragraph) how you think you can make your dream come true.

Answer: My dream is to become a scientist and invent something useful for the society and generations to come.

I think I can make my dream come true by studying strategically. I will have to make and follow a proper time table for the same.

B. Given below are some words that are spelt differently in British and American English. Fill in the blanks accordingly.

British American

1. colour ————————

2. ———————— labor

3. ———————— traveler

4. counsellor ————————

5. centre ————————

6. ———————— theater

7. ———————— organize

8. realise ————————

9. ———————— defense

10. offence ————————

Answer:

British American

1. colour color

2. labour labor

3. traveller traveler

4. counsellor counselor

5. centre center

6. theatre theater

7. organize organize

8. realise realize

9. defence defense

10. offence offense

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *