About India GK Questions for Class 6

About India, GK Questions for Class 6 covers a wide range of fascinating topics related to important monuments, famous mountain peaks, important dams, most popular classical dance, world heritage sites, different islands. GK Questions for Class 6 will also cover topics related to Indian history, wildlife sanctuaries etc. Important ports and airports also form an important part of General Knowledge.

It is always important that Class 6 students develop the habit of understanding and analysing what is happening around him/her. GK Questions will help 6th standard students to grow academically as well as personally. In the pursuit of a child’s success, developing the habit of solving GK Questions early on is an important trait that needs to be inculcated. General Knowledge will play a critical role in the overall development of any child. Knowledge is infinite, hence learning should also consist of exploring beyond academic text books.

Download About India GK Questions for Class 6 PDF

India is a vast and diverse country with rich culture, heritage, history, and diversity. The below page provides questions and answers on the topic ‘About India.’ The below given multiple choice About India GK Questions for Class 6 will help students prepare for various inter school and intra school quiz competitions. It will also help students to enrich their knowledge about India. GK Questions for Class 6 will be an important stepping stone for inspiring and building curiosity in the minds of young students.

About India General Knowledge Questions for Class 6

Here is a list of GK questions About India in English for class 6,

1) __________ is known as the City of Lakes in India?

a) Indore

b) Bhopal

c) Jaipur

d) Surat

2) Aizwal is the capital of _______

a) Arunachal Pradesh

b) Manipur

c) Meghalaya

d) Mizoram

3) Bhakra-Nangal dam is is located in ______

a) Himachal Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Uttarakhand

d) Punjab

4) ________ was known as Martin Luther of India.

a) Dayanand Saraswati

b) Dadabhai Naoroji

c) Mahatma Gandhi

d) Lala Lajpat Rai

5) Ranthambore National Park is located in _______

a) Maharashtra

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

6) Nanda Devi Peak is located in _______

a) Uttarakhand

b) Himachal Pradesh

c) Jammu & Kashmir

d) Ladakh

Download About India GK Questions for Class 6 PDF

7) ______ state has the longest coastline in India

a) Andhra Pradesh

b) Karnataka

c) Tamil Nadu

d) Gujarat

8) The first passenger train in India travelled from Bombay to _______, on 16th April 1853.

a) Ahmedabad

b) Surat

c) Thane

d) Pune

9) Kuchipudi is a classical dance form originated from _______ Indian state.

a) Andhra Pradesh

b) Orissa

c) Tamil Nadu

d) Uttar Pradesh

10) Hawa Mahal Palace is located in ________

a) Jodhpur

b) Jaipur

c) Udaipur

d) Amritsar

11) Total number of major seaports in India?

a) 12

b) 13

c) 10

d) 9

12) _______ among the following did not receive Bharat Ratna award in 2019

a) Bhimsen Joshi

b) Bhupen Hazarika

c) Nanaji Deshmukh

d) Pranab Mukherjee

13) Konark Sun Temple is located in _______

a) Orissa

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Karnataka

14) Mahatma Gandhi started Dandi March in _______

a) 1930

b) 1932

c) 1935

d) 1927

15) From 2008, _________ is celebrated as education day in India.

a) November 15

b) December 31

c) October 25

d) November 11

The above questions are some of the most important general knowledge questions on About India for Class 6. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers, ICSE Sample Papers, CBSE Sample Papers for Class 6, NCERT Solutions for Class 6 & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for About India GK Questions for Class 6:

1. b)

2. d)

3. a)

4. a)

5. b)

6. a)

7. d)

8. c)

9. a)

10. d)

11. b)

12. a)

13. a)

14. a)

15. d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class