Federalism Class 10 MCQs - Political Science Chapter 2

MCQ Questions for Class 10 Social Science – Federalism

Federalism Multiple-choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Federalism. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Federalism MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Federalism MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as meaning of Federalism, key features of Federalism, balance of power, union list, state list, concurrent list, judiciary, information on how Federalism is practised, linguistic states, language policy, centre-state relations, linguistic diversity of India, and decentralisation in India. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Federalism MCQs PDF

Explore Federalism MCQs for CBSE Class 10

1) Which among the following is an example of the Unitary system of Government?

a) Belgium

b) Sri Lanka

c) Both Sri Lanka and Belgium

d) None of the above

Answer: Option (b)

2) Which of the following statements are true about the Federalism system of Government?

a) Federalism is a system of government in which the power is divided between a central authority and various constituent units of the country.

b) In Federalism there is usually more than one level of government for the entire country.

c) In Federalism there will be a government at the level of provinces or states that look after much of the day-to-day administering of their state.

d) All the above statements are true.

Answer: Option (d)

3) How many of the world’s 193 countries have federal political systems?

a) 25

b) 100

c) 145

d) 70

Answer: Option (a)

4) ______ made the shift from Unitary to Federal system of Government.

a) Sri Lanka

b) Belgium

c) None of the above

d) Both Belgium and Sri Lanka

Answer: Option (b)

5) Which of the following does not have a Federal system of Government?

a) India

b) USA

c) Russia

d) None of the above

Answer: Option (d)

6) Which of the following does not have a federal political system?

a) China

b) New Zealand

c) Japan

d) All of the above

Answer: Option (d)

7) Which of the following statements are true about the Unitary system of Government?

a) Under the unitary system, either there is only one level of government or the sub-units are subordinate to the central government.

b) The central government can pass on orders to the provincial or the local government.

c) State government has powers of its own for which it is not answerable to the central government.

d) All of the above statements are true.

Answer: option (d)

8) As per the Census, India has _____ major languages.

a) 22

b) 131

c) 121

d) 161

Answer: Option (c)

9) The Federal system of Government has dual objectives: to safeguard and promote the unity of the country, while at the same time accommodate regional diversity.

a) True

b) False

Answer: Option (a)

10) Which of the following is an example of ‘holding together’ federations?

a) India

b) USA

c) Switzerland

d) None of the above.

Answer: Option (a)

11) Which of the following is an example of ‘coming together’ federations?

a) Spain

b) Belgium

c) USA

d) All the above.

Answer: Option (c)

12) Which of the following are included in the Union List?

a) Banking

b) Foreign Affairs

c) Defence of the country

d) All of the above

Answer: Option (d)

13) Which of the following subjects are included in the State List?

a) Agriculture

b) Irrigation

c) Police

d) All of the above

Answer: Option (d)

14) If there is a conflict in the laws made for the subjects in the Concurrent List, then the decision made by _______ will prevail.

a) State Government

b) Union Government

c) President

d) All of the above

Answer: Option (b)

15) Who has the power to make laws on the ‘residuary’ subjects?

a) Union Government

b) State Government

c) Supreme Court

d) None of the above

Answer: Option (a)

16) Which of the following states in India enjoys a special status.

a) Arunachal Pradesh

b) Mizoram

c) Nagaland

d) All of the above

Answer: Option (d)

17) Due to their peculiar social and historical circumstances, the Constitution of India gives special status to some Indian states. These provisions are given in ________.

a) Article 371

b) Article 271

c) Article 172

d) Article 152

Answer: Option (a)

18) Some States were created not on the basis of language but to recognise differences based on culture, ethnicity or geography. Examples of such states are__________.

a) Jharkhand

b) Uttarakhand

c) Nagaland

d) All of the above

Answer: Option (d)

19) Besides Hindi, there are ______ other languages recognised as Scheduled Languages by the Constitution.

a) 21

b) 24

c) 12

d) 31

Answer: Option (a)

20) The number of languages in India depends on the way one counts it. As per information recorded in Census 2011, there are _______ distinct languages which people mentioned as their mother tongues.

a) 1200

b) 150

c) 1300

d) 1100

Answer: Option (c)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now