Computer GK Questions for Class 4

The use of Computers is increasing rapidly in our daily lives. With new developments taking place everyday in the world of computer science, it is of paramount importance that students right from CBSE Class 4 are given the requisite exposure to prepare them for the world that lies ahead of them. Computer GK Questions for Class 4 will lay down the necessary foundation for increasing the curiosity of young minds in the field of computers.

Download Computer GK Questions for Class 4 PDF

Class 4 is an important part of the growth curve of a child. With the onset of the next revolution, which will be brought in by Artificial Intelligence, knowledge on computers will play a pivotal role in the overall academic and professional development of ICSE Class 4 students. The Internet of things (IoT) is going to connect billions of objects through the internet. The way people live on this earth is going to change completely with the arrival of Drones, self-driving vehicles, and robots to carry out many daily tasks of our lives. All this is possible due to the foundations laid down in the field of Computer science. GK questions for Class 4 is an attempt to give them exposure to the world of computers.

Computer General Knowledge Questions for Class 4

Here is a list of Computer GK questions in English for class 4,

1) MacOS is the operating system created by _____

a) Apple

b) Microsoft

c) Google

d) IBM

2) High Sierra was released in 2017. It is a/an ______

a) Operating System

b) Graphic User Interface

c) Modem

d) Router

3) ________ is known as the father of computers.

a) Clifford Berry

b) Alan Turing

c) Douglas Englebart

d) Charles Babbage

4) ______ invented Java Programming language in 1994.

a) Dennis Ritchie

b) Yukihiro Matsumoto

c) Bjarne Stroustrup

d) James Gosling

5) 1 TB (Terabyte) is equal to ______

a) 100 GB

b) 1000 GB

c) 10 GB

d) 10000 GB

6) Dennis Ritchie is known as the father of ______ language

a) Python

b) C

c) Java

d) None of the above

Download Computer GK Questions for Class 4 PDF

7) ______ is not a programming language

a) HTML

b) Java

c) Python

d) C++

8) bit is short for ______

a) binary tree

b) Bivariate Theory

c) Binary digit

d) None of the above

9) ASCII Code is a ________.

a) 10 bit code

b) 9 bit code

c) 7 bit code

d) 5 bit code

10) A motherboard is also known as mainboard, main circuit board, baseboard, logic board

a) True

b) False

11) A hard disk drive (HDD), is a data storage device that stores and retrieves digital data .

a) False

b) True

12) Pratyush is a supercomputer established at _______

a) Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM)

b) Indian Institute of Science

c) Indian Institute of Astrophysics

d) None of the above

13) World’s fastest supercomputer is ______

a) Fugaku Supercomputer

b) Mihir

c) Cray XC 40

d) None of the above

14) The tasks performed by Excel is similar to _______

a) Word

b) Powerpoint

c) Microsoft Outlook

d) Spreadsheet

15) Central Processing Unit (CPU) has which of the following components?

a) Control Unit

b) ALU (Arithmetic Logic Unit)

c) Memory or storage unit

d) All of the above

The above questions are some of the most important general knowledge questions on Computer GK for Class 4. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers for Class 4, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions for Class 4, ICSE Sample Papers, & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for Computer GK Questions for Class 4:

1. a) 2. a) 3. d) 4. d) 5. b)
6. b) 7. a) 8. c) 9. c) 10. a)
11. b) 12. a) 13. a) 14. d) 15. d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class