Gender, Religion and Caste Class 10 MCQs - Political Science Chapter 4

MCQ Questions for Class 10 Social Science Gender, Religion, and Caste

Gender, Religion and Caste Multiple Choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Democracy and Diversity. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Gender, Religion and Caste MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Gender, Religion and Caste MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as gender and politics, public or private division, feminist movement, patriarchal society, women’s political representation in India and different regions of the globe, religion, communalism, secular state, caste and politics, caste inequalities, social and religious diversity in India, caste in politics, caste inequality today, and politics in caste. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Gender, Religion and Caste MCQs PDF

Explore Gender, Religion and Caste MCQs for CBSE Class 10

1) Which of the following statements are true regarding Feminist Movements?

a) Radical women’s movements aimed at equality in personal and family life as well.

b) Agitations demanded enhancing the political and legal status of women and improving their educational and career opportunities.

c) There were agitations in different countries for the extension of voting rights to women.

d) All of the above statements are true.

Answer: Option (d)

2) In Scandinavian countries such as Sweden, Norway and ________, the participation of women in public life is very high.

a) Finland

b) Hungary

c) Russia

d) Latvia

Answer: Option (a)

3) Patriarchal society means ________.

a) a society dominated by men

b) a society dominated by women

c) a society where there is equality between men and women

d) None of the above

Answer: Option (a)

4) The literacy rate among women in India is only _________.

a) 45 percent

b) 50 percent

c) 60 percent

d) 54 percent

Answer: Option (d)

5) The literacy rate among men in India is _______.

a) 76 percent

b) 80 percent

c) 66 percent

d) 56 percent

Answer: Option (a)

6) On average, an Indian woman works _______ more than an average man every day.

a) three hours

b) two hours

c) one hour

d) None of the above

Answer: Option (c)

7) The Equal Remuneration Act, of _______ provides that equal wages should be paid to equal work.

a) 1986

b) 1976

c) 1966

d) 1972

Answer: Option (b)

8) The National Average of child sex ratio (number of girl children per thousand boys) in the country as per Census 2011 was _______.

a) 974

b) 924

c) 954

d) 914

Answer: Option (d)

9) Which of the following states have child sex ratio less than 800?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) None of the above

Answer: Option (d)

10) The percentage of elected women members in Lok Sabha had crossed 10 percent of its total strength for the first time in _______.

a) 1999

b) 2004

c) 2009

d) 2019

Answer: Option (c)

11) The world average of women’s representation in national Parliaments across different regions of the world is ___________.

a) around 19%

b) around 50%

c) around 40%

d) around 30%

Answer: Option (a)

12) ______ region has the highest representation of women in their national Parliaments.

a) Pacific

b) Americas

c) Middle-east

d) Nordic countries

Answer: Option (d)

13) Which of the following statements are true?

a) Every social difference does not lead to social division.

b) Social differences divide similar people from one another, but they also unite very different people.

c) People belonging to different social groups share differences and similarities cutting across the boundaries of their groups.

d) All of the above statements are true.

Answer: Option (d)

14) ___________ of seats in local government bodies, in panchayats and municipalities, are now reserved for women.

a) Three-fourth

b) One-third

c) One-fourth

d) One-fifth

Answer: Option (b)

15) ____________ used to say that religion can never be separated from politics. He believed that politics must be guided by ethics drawn from religion.

a) C Rajagopalachari

b) Sardar Patel

c) Gandhiji

d) Nehru

Answer: Option (c)

16) Which of the following statements are true regarding communal politics?

a) State Power is used to establish the domination of one religious group over the rest.

b) Beliefs of one religion are presented as superior to those of other religions.

c) Communal politics is based on the idea that religion is the principal basis of a social community.

d) All of the above.

Answer: Option (d)

17) __________ are those laws that deal with family-related matters such as marriage, divorce, adoption, inheritance, etc.

a) Family laws

b) Religious laws

c) Community laws

d) State laws

Answer: Option (a)

18) There is no official religion in _______.

a) Sri Lanka

b) England

c) Pakistan

d) India

Answer: Option (d)

19) Which of the following statements are true?

a) The Constitution of India allows the state to intervene in the matters of religion in order to ensure equality within religious communities.

b) Constitution prohibits discrimination on the grounds of religion.

c) The Constitution provides to all individuals and communities freedom to profess, practice and propagate any religion, or not to follow any.

d) All the above statements are true.

Answer: Option (d)

20) The representation of women in different state assemblies is ____________.

a) less than 5%

b) more than 5%

c) more than 10%

d) more than 20%

Answer: Option (a)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now