Nelson Mandela: Long Walk to Freedom MCQ CBSE Class 10 English Chapter 2

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 2 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom

Students must practice the multiple choice questions to increase their score in the board exam. The board has also increased the weightage of MCQs to be asked in the board paper. So, it becomes even more prominent to practice the English MCQ questions. To help students in their preparation, we have created CBSE Class 10 English MCQ Chapter 2 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom with Answers. These Nelson Mandela: Long Walk to Freedom MCQs are based on the extract taken from this chapter. Practising Long Walk to Freedom MCQ will help students to know the type of MCQs that are expected to be asked from this chapter in the exam. Also, it will boost their confidence level.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 2 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom with Answer

Nelson Mandela: Long Walk to Freedom MCQs based on the extract:

Extract 1: “We, who were outlaws not so long ago, have today been given the rare privilege to be host to the nations if the world on our own soil. We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for justice, for peace, for human dignity.”

Q1) Why does the speaker say that it is a ‘rare privilege’? He says this as they have

a) been deprived of this honour.

b) seldom been given this honour

c) experienced it for the first time.

d) been chosen over other countries, for this honour

Correct Answer: Option (c)

Q2) The guests at the spectacular ceremony are being called distinguished because they

a) they have been invited as guests to attend it.

b) they are eminent world leaders witnessing it.

c) they are visiting the country for this purpose.

d) they have resumed diplomatic relations with the country.

Correct Answer: Option (b)

Q3) It is a victory for ‘human dignity’. Pick the option that lists the correct answer for what ‘human dignity’ would include.

a) i) equality ii) liberty iii) indecency

b) i) liberty ii) indecency iii) self-respect

c) i) immorality ii) self-respect iii) equality

d) i) equality ii) liberty iii) self-respect

Correct Answer: Option (d)

Q4) How do you think the speaker feels? Choose the option that best fits his state of mind.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 2 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom-1

a) i) emotional ii) elated iii) unmindful

b) i) elated ii) unmindful iii) overwhelmed

c) i) overwhelmed ii) elated iii) honoured

d) i) elated ii) honoured iii) unmindful

Correct Answer: Option (c)

Q5) Pick the option that showcases the usage of ‘host’ as in the extract.

a) He was praised for his hospitality as the host of the party.

b) She was able to host the event without any hindrance.

c) She met the host and apologised for her friend’s misbehaviour.

d) He is the best host that one can ever come across.

Correct Answer: Option (b)

Extract 2: “It was only when I began to learn that my boyhood freedom was an illusion, when I discovered as a young man that my freedom had already been taken from me, that I began to hunger for it. At first as a student I wanted freedom only for myself, the transitory freedom of being able to stay out at night, read what I pleased and go where I chose. Later, as a young man in Johannesburg, I yearned for the basic and honourable freedoms…”

Q1) The title that best suits this extract is

a) Freedom for everything

b) Knowledge about Freedom

c) Significance of Freedom

d) Realisation of Freedom

Correct Answer: Option (c)

Q2) Choose the option that best fits the usage of the word ‘illusion’ as used in the extract.

a) He was never able to get past the illusion.

b) The illusion I experienced was quite intriguing.

c) A large mirror in the room creates an illusion.

d) I was living under the illusion that this is possible.

Correct Answer: Option (d)

Q3) Why do you think the speaker mentions some freedoms as ‘transitory’?

a) The freedoms are momentary and keep changing with time.

b) The definition of freedom is constant but perspectives differ.

c) Freedom means different things to different people.

d) Freedom is not that important after a certain age.

Correct Answer: Option (a)

Q4) The speaker says, ‘at first as a student I wanted freedom only for myself.’ Why do you think he only thought about himself?

a) He didn’t want to think about the freedom denied to others.

b) He was being selfish and was only bothered about himself.

c) He didn’t think that freedom denied to him was important for others.

d) He was too young to realise that freedom was denied to others as well.

Correct Answer: Option (d)

Q5) A part of the extract has been paraphrased. Choose the option that includes the most appropriate solution to the blanks in the given paraphrase of the extract.

The speaker’s belief about freedom, since childhood proved false. It was not until the speaker grew up to be a young man when it i) __________________ on him that he was ii) ________________ of freedom. Then he began iii) __________________ it.

a) i) desired ii) dawned iii) depriving

b) i) dawned ii) deprived iii) desiring

c) i) dawned ii) arrived iii) desiring

d) i) arrived ii) deprived iii) dawned

Correct Answer: Option (b)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 English MCQ Chapter 2 Nelson Mandela: Long Walk to Freedom” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now