Political Parties Class 10 MCQs Political Science Chapter 6

MCQ Questions for Class 10 Social Science Political Parties

Political Parties Multiple-choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Political Parties. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Political Parties MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Political Parties MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as the need for political parties, meaning of political parties, functions of political parties, the number of political parties that a country has or must have, popular participation in political parties, National political parties, State level political parties, challenges to political parties, ways to reform political parties. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Political Parties MCQs PDF

Explore Political Parties MCQs for CBSE Class 10

1) _________ is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government.

a) Pressure Group

b) Political Party

c) Interest Group

d) Business Lobby

Answer: Option (b)

2) The ___________ has officially banned wall writing by parties during election times.

a) Parliament

b) President

c) Election Commission

d) Comptroller and Auditor General (CAG)

Answer: Option (c)

3) Political parties reflect fundamental ______in a society. Parties are about a part of the society and thus involve PARTISANSHIP.

a) social divisions

b) economic divisions

c) religious divisions

d) political divisions

Answer: Option (d)

4) In countries like India, _________ choose candidates for contesting elections.

a) top party leaders

b) members of party

c) supporters of party

d) none of the above

Answer: Option (a)

5) A government is expected to base its policies on the line taken by the ________.

a) opposition parties

b) ruling party

c) President

d) Parliament

Answer: Option (b)

6) Many of the pressure groups are the extensions of _________ among different sections of society.

a) legislature

b) government

c) political parties

d) bureaucracy

Answer: Option (c)

7) The rise of political parties is directly linked to the emergence of_______.

a) monitory democracies

b) direct democracies

c) representative democracies

d) constitutional democracies.

Answer: Option (c)

8) Many political parties protested against POSCO, the Korean steel company for being permitted by the State Government to export iron ore from ______ to feed steel plants in China and Korea.

a) Andhra Pradesh

b) Tamil Nadu

c) West Bengal

d) Odisha

Answer: Option (d)

9) In India, ______ parties are registered with the Election Commission of India.

a) less than 750

b) less than 75

c) less than 100

d) more than 750

Answer: Option (d)

10) The ___________ and the United Kingdom are examples of a two-party system.

a) United States of America

b) Russia

c) China

d) Canada

Answer: Option (a)

11) Which of the following is an example of multi party system?

a) India

b) New Zealand

c) Canada

d) All of the above

Answer: Option (d)

12) Which of the following statements are true about political parties?

a) The proportion of those who said they were members of some political party was lower in India than in many advanced countries like Canada, Japan.

b) Over the last three decades, the proportion of those who report to be members of political parties in India has gone down steadily.

c) The proportion of those who say they feel ‘close to a political party’ has also gone down in India.

d) None of the above.

Answer: Option (d)

13) National parties have their units in various states, but by and large, all these units follow the same policies, programmes and strategy that is decided at the ________.

a) national level

b) state level

c) district level

d) village level

Answer: Option (a)

14) A party that secures at least six per cent of the total votes in an election to the Legislative Assembly of a State and wins at least __________ is recognised as a State party.

a) two seats

b) three seats

c) one seat

d) four seats

Answer: Option (a)

15) A party that secures at least six per cent of the total votes in Lok Sabha elections or Assembly elections in four States and wins at least _____________ in the Lok Sabha is recognised as a national party.

a) one seat

b) two seats

c) four seats

d) three seats

Answer: Option (c)

16) According to the given classification, there were _________ national recognised parties in India in 2006.

a) seven

b) six

c) five

d) ten

Answer: Option (b)

17) Indian National Congress (INC) is one of the oldest parties of the world founded in _________.

a) 1885

b) 1880

c) 1888

d) 1889

Answer: Option (a)

18) Bahujan Samaj Party (BSP) is a national party formed in _______ under the leadership of Kanshi Ram.

a) 1964

b) 1974

c) 1994

d) 1984

Answer: Option (d)

19) Communist Party of India – Marxist (CPI-M) was founded in _______. It supports socialism, secularism and democracy and opposes imperialism and communalism.

a) 1978

b) 1964

c) 1968

d) 1954

Answer: Option (b)

20) Berlusconi was the Prime Minister of ________. His company owns TV channels, the most important publishing company, a football club (AC Milan).

a) Italy

b) France

c) Spain

d) Germany

Answer: Option (a)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now