NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 14 Biomolecules

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 14 Biomolecules are intended for students of class 12 looking to write their class 12 board exams. Class 12 Chemistry Chapter 14 deals with the topic of biomolecules and contains questions and solutions on topics such as saccharides, glycogen, cellulose, starch and more. Biomolecules solutions pdf provided here has answers to the textbook question along with other important questions, worksheets, MCQ’S, HOTS (Higher Order Thinking Skills) and exemplary questions prepared by experts at BYJU’S.

Biomolecules are the organic compounds present as essential constituents of the living organism in different cells. Biomolecules include carbohydrates, proteins, enzymes, vitamins and nucleic acids. To help students to get familiar with the topics we have provided a downloadable form of solutions for chapter 14 PDF. This PDF will help students to score good marks.

Class 12 NCERT Solutions for Biomolecules

Life is made up of chemicals, living beings are constituted from chemicals known as biomolecules such as carbohydrates, vitamins, lipids, proteins and nucleic acids. These biomolecules interact with each other and constitute the molecular logic of life processes. In addition, some simple molecules like vitamins and mineral salts also play an important role in the functions of organisms. Structures and functions of some of these biomolecules are discussed NCERT Grade 12 Chemistry Chapter 14, Biomolecules.

After studying this chapter, students will be able to explain the characteristics of biomolecules like carbohydrates, proteins and nucleic acids and hormones; classify carbohydrates, proteins, nucleic acids and vitamins on the basis of their structures; explain the difference between DNA and RNA and describe the role of biomolecules in bio-system.

Subtopics of Class 12 Chemistry Chapter 14 – Biomolecules

  1. Carbohydrates
  2. Proteins
  3. Enzymes
  4. Vitamins
  5. Nucleic Acids
  6. Hormones

The NCERT Chemistry solutions for class 12 chemistry has been designed in such a way that they enable students to effectively tackle chemistry questions. Using these solutions students can go ahead towards understanding difficult concepts and performing better in exams. They can use NCERT solutions for class 12 chemistry chapter 14 pdf for their reference and be well versed in all the topics before the exams. Students can perform well in the exams by going through and solving the NCERT solutions. The solutions which include important questions and sample papers will help students get a broader idea about the different types of questions along with their difficulty level as well as the marking scheme. Students can go through each question provided below carefully to get complete benefits of the class 12th chemistry chapter biomolecules NCERT exercise question solution.

Class 12 Chemistry NCERT Solutions (Biomolecules) – Important Questions


Q 1. Explain monosaccharide?

Ans:

Monosaccharides know as simple sugars comprise of one sugar unit that cannot be further broken down into simple sugars.

We can classify a monosaccharide on the basis of the number of carbon atoms and the functional group present in them. The monosaccharide which contains an aldehyde group is termed as aldoses and those which have keto group are called ketoses. Depending on the number of carbon atoms present in a monosaccharide it is further classified as trioses, tetroses, pentoses, hexoses, and heptoses. As for example,  we can call an aldose which contains 3 carbon atoms as aldotriose and a keto which contains 3 carbon atom as ketotriose.

Q 2. Explain reducing sugars?

Ans:

Those type of carbohydrates which reduces the Fehling’s solution and Tollen’s reagent are termed as reducing sugars.

Q 3. What are the two main functions of carbohydrates in plants?

Ans:

The two main functions of carbohydrate in a plant are:

(a) Polysaccharides like starch act as a storage molecule.

(b) Cellulose is used to build the cell wall, and it is a polysaccharide

Q 4. Categorise the given carbohydrates into monosaccharides and disaccharides.

2-deoxyribose, Ribose, maltose, lactose,  galactose and fructose

Ans:

Monosaccharides: 2-deoxyribose, galactose, Ribose, fructose

Disaccharides: lactose, Maltose

Q 5. What is meant by the term glycosidic linkage?

Ans:

The linkage which forms by the loss of water between two monosaccharide units through an oxygen atom is known as glycosidic linkage.

For example, in a sucrose molecule, two monosaccharide units, α\alpha -glucose and β\beta  – fructose, are joined together by a glycosidic linkage.

 glycosidic linkage

Q 6. Explain glycogen. What is the difference between starch and glycogen?

Ans:

Glycogen also termed as animal starch is found only in animals. It is a polysaccharide.

Both Glycogen and starch are the main sources of glucose that provides energy to humans that are later converted into carbohydrates.

They differ in structure. Starch comprises of a chain and a branched compound whereas glycogen is composed of a single molecule and it is branched.

Q 7.  What will be the product after hydrolysing the (a) sucrose and (b) lactose?

Ans:

(a) The hydrolysis of sucrose will give one molecule of α\alpha -D glucose and one molecule of β\beta –D fructose.

Hydrolysis

(b) On hydrolysis of lactose, it will give β\beta -D-galactose andβ\beta -D-glucose.

Hydrolysis of Lactose

Q 8. What is the difference in structures between cellulose and starch?

Ans:

Starch consists of two components – amylopectin and amylose. Amylose have a longer linear chain of α\alpha – D −(+)−glucose units joined by C1−C4 glycosidic linkage (α\alpha -link).

 

Amylose

While amylopectin is a branched-chain polymer of α\alpha -D-glucose units, in which the chain is formed by C1−C4 glycosidic linkage and the branching occurs by C1−C6 glycosidic linkage.

 

amylopectin

While, cellulose is a straight-chain polysaccharide of β\beta – D-glucose units joined by C1−C4 glycosidic linkage (β\beta – link).

cellulose

Q 9. What will happen when a D – glucose is treated with the reagents given below?

(a) HI  

(b) Bromine water

(b) HNO3HNO _{3}

Ans:

(a) After heating a D-glucose with HI for a long time, n-hexane is formed.

9.1

 

(b) After treating a D-glucose with Br2Br _{2} water, D- gluconic acid is produced.

9.2

 

(c) After treating with HNO3HNO _{3} , D – glucose get oxidised to give saccharic acid.

9.3

Q 10. List all the reactions of D- glucose which an open chain structure can’t be explained.

Ans:

(i) The pentaacetate of glucose does not react with hydroxylamine. This shows that a free −CHO group is not present in glucose.

(ii) Aldehydes form the hydrogen sulphite additional product by giving 2,4 – DNP test, Schiff’s test and react with NaHSO4NaHSO_{4}. But glucose does not undergo these reactions.

(iii) Glucose is available in two crystalline forms α\alpha – and β\beta. The α\alpha – form (m.p. = 419 K) crystallises from a concentrated solution of glucose at 303 K and the β\beta -form (m.p = 423 K) crystallises from a hot and saturated aqueous solution at 371 K. This behaviour can’t be explained by the open chain structure of glucose.

Q 11. Explain what an essential amino acid is and what a non – essential amino acid is? Also, give two examples for each the types.

Ans:

Those amino acids which are required by the human body are called essential amino acids, but these cannot be produced inside the human body. They must be taken from any external source like food. As for example leucine and valine.

Those acids which are required by the human body but these type of acids can be produced inside the body are called non – essential amino acids. Example: glycine and alanine.

Q 12. Relate the following with proteins.

(a) Primary Structure (b) Peptide Linkage (c) Denaturation

Ans:

(a) Primary Structure

We can refer to the specific sequence, in which various amino acids are present if we talk about the primary structure of the protein. Like the sequence of linkage between amino acid in a polypeptide chain.

The amino acids are arranged in a different sequence in each of the proteins. A little difference in the sequence of the arrangements will create a completely different protein.

12.1

 

(b) Peptide Linkage

A peptide linkage is an amide which is formed by the elimination of a water molecule between the –COOH group of one molecule of amino acid and NH2-NH _{2} group of another molecule of the amino acid.

(c) Denaturation

A protein has a unique 3 – dimensional structure and a unique biological activity inside a biological system. In these type of circumstances, proteins are called a native protein. Whenever we put a native protein into a physical change like change in temperature or any chemical changes like change in pH, then there its H – bonds are disturbed or changes.   

This result in the unfolding of the globules ad uncoils the helix.  And the consequences of this change are that the protein results in the loss of its biological activity. This loss of biological activity by the protein is called denaturation.  During this process, no changes are encountered in primary structure whereas tertiary and secondary structures will be destroyed.

Example for denaturation, proteins is the coagulation of egg white when an egg is boiled.

Q 13. What are the common types of the secondary structure of proteins?

Ans:

Secondary structures of proteins are of two types:

(a) α\alpha – helix structure

(b) β\beta – pleated sheet structures.

α\alpha – helix structure

Helix Structure

In this structure, the −NH group of an amino acid residue forms H-bond with the

Group of the adjacent turn of the right – handed screw (α\alpha – helix ).

β\beta – pleated sheet structures.

13.2

This structure is called so because it looks like the pleated folds of drapery. In this structure, the peptide chains are laid side by side after stretching out near to the maximum extension. The intermolecular hydrogen bond keeps the peptide chain together.

Q 14. What type of bonding helps in stabilising the α\alpha  -helix structure of proteins?

Ans:

The H-bonds formed between the −NH group of each amino acid residue and the

Group of the adjacent turns of the α\alpha  -helix help in stabilising the helix.

Q 15. Differentiate between fibrous and globular proteins.

Ans:

Globular protein Fibrous protein
1. The polypeptide chain in this protein is folded around itself, giving rise to a spherical structure. 1 It is a fibre-like structure formed by the polypeptide chain. These are the proteins which are held together by strong hydrogen and disulphide bonds.
2. It is usually soluble in water. 2. It is usually soluble in water.
3. Fibrous proteins are usually used for structural purposes. For example, keratin is present in nails and hair; collagen in tendons; and myosin in muscles. 3. All enzymes are globular proteins. Some hormones such as insulin are also globular proteins.

Q 16. Explain the atmospheric behaviour of an amino acid?

Ans:

In the presence of water or aqueous solution, the carboxyl group of an amino acid can lose a proton and the amino group can accept a proton to give a dipolar ion known as zwitterion.

16.1

Therefore, the amino acid can act both as an acid and as a base, in the presence of zwitterionic form.

16.2

So. The amino acid show amphoteric behaviour.

Q 17. Explain what is an enzyme?

Ans:

The protein that catalyses the biological reactions are called enzymes. They are very particular in nature and for some specific substrate, they catalyse particular reactions.

The enzymes are named after a particular reaction or in common bases, they are named after a paticular class of substrate.

Example: Maltase is the enzymes which are used to catalyse the hydrolysis of maltose into glucose.

17.1

Also, oxidoreductase enzymes are those which are used to catalyse the oxidation of one substrate with the simultaneous reaction of another substrate.

The name of an enzyme ends with “ – ase ”

Q 18.  What will be the outcome of denaturation on the structure of proteins?

Ans:

The outcome of denaturation, helixes get uncoiled and globules get unfolded. There would be no change in the primary structure of the protein while the secondary and the tertiary structure gets destroyed. We can say that the secondary and the tertiary – structured proteins are changed into primary – structured proteins. Also, because of the loss of secondary and the tertiary structure the enzymes loses its activity.  

Q 19. How can vitamins be classified? Name the vitamin which is a reason for the coagulation of blood.

Ans:

We can classify vitamins on the basis of solubility in water or fat into two categories.

 (a) Water-Soluble vitamins: Vitamins which are soluble in water comes in the category.

For example, B group vitamins (B1,B2,B12,  etc.B_{1}, B_{2}, B_{12}, \; etc.)  and vitamin C.

(b) Fat-soluble vitamins:  Those vitamins which are soluble only in fat, not in water come under this group. For example Vitamins A, D  E, and K

However, biotin or vitamin H is neither soluble in water nor in fat.

The vitamin which is responsible for coagulation of blood is Vitamin K.

Q 20. Vitamin C and Vitamin C are essential to use. Why? Also list their important sources.

Ans:

These two vitamins are essential to us because the deficiency of these two vitamins causes us harmful disease like the deficiency of vitamin causes us xerophthalmia ( hardens the cornea of the eye) night blindness. While the deficiency of vitamin C causes scurvy (bleeding gums).

The sources of these two vitamins are:

Vitamin A : Carrots, fish liver oil, milk and butter.

Vitamin C: amla, citrus fruits and green leafy vegetables.

Q 21. What are the nucleic acids? Give their two important functions.

Ans:

It is a molecule which is found as one of the constituents of chromosomes which is found in the nuclei of all the living cells.

Nucleic acid can be categorised into two categories: ribonucleic acid (RNA) and deoxyribonucleic acid (DNA).

Nucleic acids are long-chain polymers of nucleotides, so they are also known as polynucleotides.

(i) It is responsible for heredity. In heredity, there is a transfer of inherent characters from one generation to another.  And this process is held by the DNA.

(ii) The protein cell synthesis is held by the Nucleic acid (both RNA and DNA). The protein synthesis is majorly done by the various RNA molecules in a cell while DNA contains the message for the synthesis of a specific protein.

Q 22.  What is the difference between a nucleotide and a nucleoside?

Ans:

A Nucleotide is formed by the combination of all the three basic components of nucleic acids (i.e., base, a pentose sugar, and phosphoric acid).

Therefore, Nucleotide = Base + Sugar + Phosphoric acid

22.2

On the other hand, A nucleoside is formed by the attachment of a base to 1’ position of the sugar.

Nucleoside = Sugar + Base

22.1

Q 23. Explain the term “The two strands in DNA are not identical but are complementary”.

Ans:

In the helical structure of DNA, the hydrogen bond holds the two strands between specific pairs of bases. Adenine forms a hydrogen bond with thymine, while cytosine forms a hydrogen bond with guanine. SO, as its result, the two strands acts as a complementary for each other.

Q 24. Differentiate between DNA and RNA on the basis of their functions and structures. .

Ans:

The difference on the basis of their functions is:

DNA RNA
1 DNA is the chemical basis of heredity. 1 RNA is not responsible for heredity.

The differences on the basis of their structures are as follows:

DNA RNA
1 The sugar moiety in DNA molecules is β\beta -D-2 deoxyribose. 1 The sugar moiety in RNA molecules is β\beta -D-ribose.
2 DNA contains uracil (U). It does not contain thymine (T). 2 RNA  does not contain uracil (U). It contains thymine (T).
3 The helical structure of DNA is double-stranded. 3 The helical structure of RNA is single-stranded.

Question 14.25:

State the different types of RNA found in the cell?

Answer

(i) Messenger RNA (m-RNA)

(ii) Ribosomal RNA (r-RNA)

(iii) Transfer RNA (t-RNA)

Why Opt BYJU’s?

BYJU’s NCERT solutions for chemistry covers all the chapters in general. So students can benefit from not just one but many other NCERT solutions for class 12 chemistry. Students also get an additional advantage as they can learn NCERT or CBSE based class 12 chemistry chapters and topics within their comfort zone. They can access the materials right from their homes or from anywhere. Students can also download and use our free learning app. BYJU’s also provides experienced subject experts who can clarify most of the doubts of the students while guiding them to learn the subject and its concepts in a more structured manner.

In the case, if a student faces problems while referring NCERT class 12 chemistry solutions, they can approach BYJU’s support team to clear all their doubts. Apart from chemistry, students can also submit all their queries regarding other subjects including physics, maths and biology. And that is not just it. BYJU’s also keeps track of all the progress that student’s make. Feedbacks are provided at regular intervals.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *