Democracy and Diversity Class 10 MCQs - Political Science Chapter 3

MCQ Questions for Class 10 Social Science Democracy and Diversity

Democracy and Diversity Multiple Choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Democracy and Diversity. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Democracy and Diversity MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Democracy and Diversity MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as story of protest by medal winning black American athletes at the 1968 Mexico Olympics, the civil rights movement in USA, the black power, social differences, social divisions, similarities in society, origins of social differences, overlapping and cross-cutting social differences, politics of social divisions, and the factors determining the outcome of the politics of social divisions. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Democracy and Diversity MCQs PDF

Explore Democracy and Diversity MCQs for CBSE Class 10

1) At the medal ceremony of the 200 metres race in the 1968 Olympics held at Mexico City, two men standing with clenched fists upraised and heads bowed, while the national anthem of _______ was played.

a) Russian

b) America

c) Great Britain

d) France

Answer: Option (b)

2) The African-American athletes, Tommie Smith and John Carlos, received their medals at the 1968 Mexico Olympics wearing black socks and no shoes to represent ______.

a) Black Poverty

b) Communalism

c) Secularism

d) None of the above

Answer: Option (a)

3) A white ________ athlete, Peter Norman, wore a human rights badge on his shirt during the 1968 Olympics ceremony to show his support to the two Americans.

a) French

b) New Zealand

c) British

d) Australian

Answer: Option (d)

4) Civil Rights Movement in the USA from _____ to ______ refers to a set of events and reform movements aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.

a) 1954 to 1968

b) 1955 to 1970

c) 1964 to 1974

d) 1964 to 1968

Answer: Option (a)

5) The Black Power movement emerged in _______ and lasted till 1975, which was a more militant anti-racist movement, advocating even violence if necessary to end racism in the US.

a) 1966

b) 1964

c) 1960

d) 1969

Answer: Option (a)

6) Homogeneous society is a society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ____________ differences.

a) political

b) economic

c) ethnic

d) None of the above

Answer: Option (c)

7) Political competition along religious and ethnic lines led to the disintegration of _____________ into six independent countries.

a) Yugoslavia

b) Kosovo

c) Greece

d) Soviet Union

Answer: Option (a)

8) Which of the following statements regarding politics of social divisions are true?

a) If people see their identities in singular and exclusive terms, it becomes very difficult to accommodate.

b) It is much easier if the people see that their identities are multiple and are complementary with the national identity.

c) It is easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and are not at the cost of another community.

d) All of the above statements are true.

Answer: Option (d)

9) In 2005, the ___________ installed a 20-foot high sculpture representing the protest by Tommie Smith and John Carlos.

a) San Jose State University

b) Harvard University

c) Pennsylvania University

d) University of Chicago

Answer: Option (a)

10) _________ led the civil rights movement in the United States of America?

a) Martin Luther King Jr

b) George Washington

c) Abraham Lincoln

d) None of the above

Answer: Option (a)

11) Which of the following statements are true about the Civil Rights Movement?

a) It was aimed at abolishing legal racial discrimination against African-Americans.

b) This Movement was led by Martin Luther King Jr.

c) This movement practised violent methods of civil disobedience against racially discriminatory laws and practices.

d) Only (a) & (b) are true.

Answer: Option (d)

12) Afro-American, Black American, or Black are the terms used to refer mainly to the descendants of Africans who were brought into America as slaves between the _______ and early _________.

a) 17th century, 19th century

b) 15th century, 19th century

c) 16th century, 17th century

d) None of the above

Answer: Option (a)

13) Which of the following statements are true?

a) Every social difference does not lead to social division.

b) Social differences divide similar people from one another, but they also unite very different people.

c) People belonging to different social groups share differences and similarities cutting across the boundaries of their groups.

d) All of the above statements are true.

Answer: Option (d)

14) Northern Ireland and Netherlands are predominantly Christian but divided between Catholics and _________.

a) Protestants

b) Eastern Orthodox

c) Coptic Catholic

d) None of the above

Answer: Option (a)

15) Catholics and Protestants have had conflicts in_________, while they do not do so in the Netherlands.

a) Northern Ireland

b) Wales

c) Yugoslavia

d) Scotland

Answer: Option (a)

16) Which of the following statements are true?

a) Overlapping social differences create possibilities of deep social divisions and tensions.

b) Cross-cutting social differences are easier to accommodate.

c) Social divisions of one kind or another exist in most countries. It does not matter whether the country is small or big.

d) All of the above.

Answer: Option (d)

17) Germany and________, which were once highly Homogeneous, are undergoing rapid change with an influx of people from other parts of the world.

a) Sweden

b) Hungary

c) Poland

d) Romania

Answer: Option (a)

18) The Catholics of Northern Ireland were represented by Nationalist parties who demanded that Northern Ireland be unified with the _________, a predominantly Catholic country.

a) Republic of Ireland

b) Scotland

c) Wales

d) United Kingdom

Answer: Option (a)

19) In ___________, the UK government and the Nationalists reached a peace treaty after which the latter suspended their armed struggle.

a) 1999

b) 1998

c) 1991

d) 1997

Answer: Option (b)

20) Which of the following statements are true?

a) If the rulers are willing to share power and accommodate the reasonable demands of the minority community, social divisions become less threatening for the country.

b) Attempts at forced integration often sow the seeds of disintegration.

c) The assertion of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

d) All of the above statements are true.

Answer: Option (d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now