From the Diary of Anne Frank MCQ CBSE Class 10 English Chapter 4

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne

Students who were looking for the multiple choice questions to practice have landed on the right page. Here, we have provided the CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank with Answers. Based on this chapter we have created 13 MCQs. Some of them are based on the extract taken from chapters and some of them are individual MCQs. Practising these MCQs will help students in scoring high marks as most of the questions in the exams will be asked in MCQ format. Moreover, students will get an idea of different types of multiple questions framed in the exam.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank with Answer

Q1) Anne doesn’t plan to let anyone else read her diary as

a) she is secretive about her life.

b) it’s about her intimate feelings.

c) she is unwilling to share it with anyone.

d) she wants to cherish these moments herself.

Correct Answer: Option (b)

From the Diary of Anne Frank MCQs based on the extract

Extract 1: “’Paper has more patience than people’ I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out. I finally stayed where I was, brooding: Yes, paper does have more patience, and since I’m not planning to let anyone else read this stiff backed notebook grandly referred to as a ‘diary’, unless I should ever find a real friend, it probably won’t make a bit of difference.”

Q2) ‘Paper has more patience than people.’ What does this imply? This implies that Anne

a) believed in the power of writing more than speaking to people.

b) felt that she could pour her heart out on paper without any hindrance.

c) had more faith in sharing her thoughts and feelings with paper.

d) felt that she could share her feelings openly on paper.

Correct Answer: Option (b)

Q3) Pick the option that is ODD one out with reference to the meaning of ‘patience’.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank-1

a) option (i)

b) option (ii)

c) option (iii)

d) option (iv)

Correct Answer: Option (a)

Q4) Pick out the sentence that brings out the meaning of ‘brooding’ as used in the extract?

a) The mysterious house on the hill is still brooding above the village.

b) The people at the stock market always keep brooding about the gains.

c) He was brooding over the matter and took a long time to decide.

d) Suspense and drama were brooding at the site of the investigation.

Correct Answer: Option (c)

Q5) If the diary were a ‘real friend’, what qualities would Anne expect it to have?

Pick the option that lists these correctly.

1. optimistic

2. good listener

3. confidant

4. energetic

5. non-judgemental

6. outgoing

7. ambitious

a) 1 & 4

b) 5, 6 & 7

c) 2, 3 & 5

d) 3 & 7

Correct Answer: Option (c)

Q6) Pick out the emoticon which clearly brings out the meaning of ‘listless’ as used in the extract?

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank-2

a) Option (i)

b) Option (ii)

c) Option (iii)

d) Option (iv)

Correct Answer: Option (c)

Extract 2: “Mr Keesing had a good laugh at my arguments, but when I proceeded to talk my way through the next lesson, he assigned me a second essay. This time it was supposed to be on ‘An Incorrigible Chatterbox’. I handed it in, and Mr Keesing had nothing to complain about for two whole lessons. However, during the third lesson, he’d finally had enough. “Anne Frank, as a punishment for talking in class, wrote an essay entitled-‘Quack, Quack, Quack, said Mistress Chatterbox’.”

Q1) Based on this extract, pick the option with the list of words that best describe Mr Keesing.

a) jovial and creative

b) strict and innovative

c) tolerant and strict

d) innovative and jovial

Correct Answer: Option (b)

Q2) What convincing argument was made by Anne?

a) She was talkative just like any other student in the class.

b) She had the right to be talkative, as it was a classroom and not a prison.

c) She had inherited the trait from her mother, so couldn’t stop being talkative.

d) She found it impossible to be quiet like the others as she couldn’t change herself.

Correct Answer: Option (c)

Q3) Why do you think Mr Keesing chose the title – ‘An Incorrigible Chatterbox’ – for Anne, to write on?

This was so because he expected

a) Anne to express her inability to elaborate on such a topic.

b) that this would embarrass Anne and would check her indiscipline.

c) her to apologise and not repeat her talkative behaviour.

d) Anne to explore her creative writing skills.

Correct Answer: Option (b)

Q4) What does ‘had a good laugh’ imply, in the context of Mr. Keesing? It means that he

a) celebrated his ability to make Anne write the essay.

b) ridiculed Anne in front of the whole class.

c) pulled up Anne for her arguments in the essay.

d) realised the humour in it and was amused.

Correct Answer: Option (d)

Q5) How did Anne feel when she was punished the third time by Mr Keesing?

She

a) was happy as she had to write three essays on the same topic.

b) enjoyed making fun of Mr. Keesing in her own way.

c) was worried as she had run out of original ideas for her essay.

d) was thrilled at another opportunity to showcase her writing abilities.

Correct Answer: Option (c)

Extra Practice Question

Q1) Pick the option that lists the image that most appropriately corresponds to ‘chatterbox’.

a) image (i)

b) image (ii)

c) image (iii)

d) image (iv)

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank-3

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 English MCQ Chapter 4 From the Diary of Anne Frank” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now