Water Resources Class 10 MCQs Geography Chapter 3

MCQ Questions for Class 10 Social Science Water Resources

Water Resources Class 10 MCQ will help students in studying the chapter and solving the MCQ questions. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Water Resources MCQ Questions in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science will help students to understand the chapters in a comprehensive manner. These Water Resources Class 10 MCQ will help students in their exam preparation.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Water Resources MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points. These Water Resources Class 10 MCQ covers the topics such as water scarcity, need for water conservation and management, multipurpose river projects, integrated water resources management. The questions are also based on the topics like hydraulic structures in ancient India, major rivers and dams in India, rainwater harvesting, and bamboo drip irrigation system. Apart from the Water Resources Class 10 MCQ, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Water Resources MCQs PDF

Explore Water Resources MCQs for CBSE Class 10

1) The freshwater is mainly obtained from surface runoff and groundwater that is continually being renewed and recharged through the ________.

a) sulfur cycle

b) rock cycle

c) hydrological cycle

d) none of the above

Answer: (c)

2) 96.5 per cent of the total volume of the world’s water is estimated to exist as _____ and only 2.5 per cent as _______.

a) freshwater, oceans

b) oceans, freshwater

c) groundwater, oceans

d) none of the above

Answer: (b)

3) Nearly 70 per cent of freshwater occurs as ice sheets and glaciers in _______, Greenland and the mountainous regions of the world.

a) Antarctica

b) Siberia

c) Alaska

d) Russia

Answer: Option (a)

4) A little less than _________ of freshwater is stored as groundwater in the world’s aquifers.

a) 5%

b) 20%

c) 10%

d) 30%

Answer: Option (d)

5) India ranks _________ in the world in terms of water availability per person per annum.

a) 133

b) 135

c) 17

d) 98

Answer: Option (a)

6) As per one of the Swedish experts, water stress occurs when water availability is between _____ and _____ cubic meters per person per year.

a) 900 and 1000

b) 1000 and 1600

c) 500 and 1000

d) 1650 and 2650

Answer: Option (b)

7) In India __________ contributes approximately 22 percent of the total electricity produced.

a) tidal power

b) nuclear power

c) thermal power

d) hydroelectric power

Answer: option (d)

8) From ancient times, evidence of sophisticated irrigation works have also been found in Nagarjunakonda. It is located in ________.

a) Andhra Pradesh

b) Odisha

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Answer: Option (a)

9) In the 14th Century, the tank in ________ was constructed by Iltutmish for supplying water to the Siri Fort area.

a) Jaipur, Rajasthan

b) Hauz Khas, Delhi

c) Bhopal, Madhya Pradesh

d) Surat, Gujarat

Answer: Option (b)

10) _________ is the first state in India which has made rooftop rainwater harvesting structures compulsory to all the houses across the state.

a) Karnataka

b) Tamil Nadu

c) Maharashtra

d) Andhra Pradesh

Answer: Option (b)

11) ________ in the Mahanadi basin integrates conservation of water with flood control.

a) Krishnarajasagar project

b) Teri project

c) Hirakud project

d) Bhakra Nangal project

Answer: Option (c)

12) In the Sutlej-Beas river basin, the ________ water is being used both for hydel power production and irrigation.

a) Nagarjuna Sagar project

b) Sardar Sarovar project

c) Kallanai project

d) Bhakra – Nangal project

Answer: Option (d)

13) ________ proudly proclaimed the dams as the ‘temples of modern India’ as it would integrate the development of agriculture and the village economy with rapid industrialisation and growth of the urban economy.

a) Sardar Patel

b) Jawaharlal Nehru

c) Mahatma Gandhi

d) Dr B.R.Ambedkar

Answer: Option (b)

14) Bhadu song in a particular region narrates the troubles faced by people owing to the flooding of ________ known as the river of sorrow.

 

a) Damodar river

b) Kaveri river

c) Narmada river

d) Yamuna river

Answer: Option (a)

15) Narmada Bachao Andolan is a Non-Governmental Organisation (NGO) that mobilised tribal people, farmers, environmentalists and human rights activists against the _____ dam being built across the river Narmada.

a) Sardar Sarovar

b) Tehri dam

c) Nagarjuna Sagar Dam

d) Bhakra Nangal Dam

Answer: Option (a)

16) Koyna Dam is one of the largest dams located in ________.

a) Uttar Pradesh

b) Himachal Pradesh

c) Rajasthan

d) Maharashtra

Answer: option (d)

17) Rihand Dam is located on river Rihand, a tributary of _______.

a) Sutlej river

b) Son river

c) Godavari river

d) Brahmaputra river

Answer: Option (b)

18) The Krishna-Godavari dispute is due to the objections raised by the Karnataka and Andhra Pradesh Governments regarding the diversion of more water at Koyna by the ___________ Government for a multipurpose project.

a) Tamil Nadu

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Kerala

Answer: Option (c)

19) In Phalodi and Barmer, almost all the houses traditionally had underground tanks or tankas for storing drinking water. Barmer and Phalodi are located in _______.

a) Gujarat

b) Himachal Pradesh

c) Uttarakhand

d) Rajasthan

Answer: Option (d)

20) A 200-year-old system of tapping stream and spring water by using bamboo pipes is prevalent in the state of ________.

a) Meghalaya

b) Tripura

c) Assam

d) Arunachal Pradesh

Answer: Option (a)

We hope these Water Resources Class 10 MCQ must have helped students in their exam preparation. For more study material and the latest updates on CBSE/ICSE/State Board/Competitive exams, keep visiting BYJU’S. Also, download the BYJU’S App for interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now