NCERT Exemplar Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals

NCERT Exemplar Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals Pdf is available here for download. Our expert tutors formulate these exercises to assist you with your exam preparation, to attain good marks in Maths. Students who wish to score good marks in Maths diligently practise NCERT Exemplar Solutions for Class 6 Maths. This book is one of the top materials when it comes to providing a question bank to practice.

Chapter 4 – Fractions and Decimals, a fraction is a number representing a part of a whole. This whole may be a single object or a group of objects. Fractions with denominators 10, 100, etc. can be written in a form, using a decimal point, called decimal numbers or decimals. Now, let us have a look at some of the concepts discussed in this chapter.

  • Multiplication and division of fractions along with some other concepts, like types of fraction.
  • Method of changing unlike fractions to like fractions.
  • Method of comparing more than two fractions.
  • Method of converting a decimal into a fraction.
  • Converting fraction into a decimal, addition and subtraction of decimals.
  • Multiplication of decimal by 10, 100, 100, etc.
  • Multiplication of decimal by whole number, multiplication of decimal by a decimal.

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals

 

ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 01
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 02
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 03
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 04
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 05
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 06
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 07
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 08
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 09
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 10
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 11
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 12
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 13
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 14
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 15
ncert exemplar class 6 maths sol ch 4 16

 

Access answers to Maths NCERT Exemplar Solutions for Class 6 Maths Chapter 4 Fractions and Decimals

Exercise Page: 57

In questions 1 to 20, out of the four options, only one answer is correct. Choose the correct answer.

1. The fraction which is not equal to 4/5 is

(A) 40/50 (B) 12/15 (c) 16/20 (d) 9/15

Solution:-

(D) 9/15

All the options given in the question are further simplified as,

(A) 40/50 = 4/5

(B) 12/15

Divide both numerator and denominator by 3.

= 4/5

(C) 16/20

Divide both numerator and denominator by 4.

= 4/5

(D) 9/15

Divide both numerator and denominator by 3.

= 3/5

Therefore, 3/5 ≠ 4/5

2. The two consecutive integers between which the fraction 5/7 lies are

(A) 5 and 6 (B) 0 and 1 (C) 5 and 7 (D) 6 and 7

Solution:-

(B) 0 and 1

A fraction whose numerator is less than the denominator is called a proper fraction.

So, 5/7 = 0.715

Therefore, 5/7 lies between 0 and 1.

3. When ¼ is written with denominator as 12, its numerator is

(A) 3 (B) 8 (C) 24 (D) 12

Solution:-

(A) 3

(1 × 3)/(4 × 3) = 3/12

Consider, 3/12

Divide both numerator and denominator by 3.

= 1/4

4. Which of the following is not in the lowest form?

(A) 7/5 (B) 15/20 (C) 13/33 (D) 27/28

Solution:-

(B) 15/20

Divide both numerator and denominator by 5.

= ¾

5. If (5/8) = (20/p), then value of p is

(A) 23 (B) 2 (C) 32 (D) 16

Solution:-

(C) 32

Consider the given fraction, (5/8) = (20/P)

P = 20 × (8/5)

P= 4 × 8

P = 32

6. Which of the following is not equal to the others?

(A) 6/8 (B) 12/16 (C) 15/25 (D) 18/24

Solution:-

(C) 15/25

All the options given in the question are further simplified as,

(A) 6/8

Divide both numerator and denominator by 2.

= 3/4

(B) 12/16

Divide both numerator and denominator by 4.

= 3/4

(C) 15/25

Divide both numerator and denominator by 5.

= 3/5

(D) 18/24

Divide both numerator and denominator by 6.

= ¾

Comparing all results, (¾ = ¾ = ¾) ≠ 3/5

Therefore, (6/8 = 12/16 = 18/24) ≠ 15/25

7. Which of the following fractions is the greatest?

(A) 5/7 (B) 5/6 (C) 5/9 (D) 5/8

Solution:-

(B) 5/6

We know that, numerators of all given friction is same then smaller denominator is the greatest fraction.

5/9 < 5/8 < 5/7 < 5/6

Therefore, among four options, (B) 5/6 has small denominator. So, it is the greatest fraction.

8. Which of the following fractions is the smallest?

(A) 7/8 (B) 9/8 (C) 3/8 (D) 5/8

Solution:-

(C) 3/8

We know that, denominator of all given friction is same then smaller numerator is the smallest fraction.

3/8 < 5/8 < 7/8 < 9/8

Therefore, among four options, (C) 3/8 has small numerator. So, it is the smallest fraction.

9. Sum of 4/17 and 15/17 is

(A) 19/17 (B) 11/17 (C) 19/34 (D) 2/17

Solution:-

(A) 19/17

If denominators of the given fraction are same we can add both fractions.

So, (4/17) + (15/17)

= (4 + 15)/17

= 19/17

10. On subtracting 5/9 from 19/9, the result is

(A) 24/9 (B) 14/9 (C) 14/18 (D) 14/0
Solution:-

(B) 14/9

If denominators of the given fraction are same we can subtract both fractions.

So, (19/9) – (5/9)

= (19 – 5)/9

= 14/9

11. 0.7499 lies between

(A) 0.7 and 0.74 (B) 0.75 and 0.79

(C) 0.749 and 0.75 (D) 0.74992 and 0.75

Solution:-

(C) 0.749 and 0.75

0.7499 lies between 0.749 and 0.75

12. 0. 023 lies between

(A) 0.2 and 0.3 (B) 0.02 and 0.03

(C) 0.03 and 0.029 (D) 0.026 and 0.024

Solution: –

(B) 0.02 and 0.03

0. 023 lies between 0.02 and 0.03

13. 11/7 can be expressed in the form

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 1

14. The mixed fraction NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 2 can be expressed as

(A) 33/7 (B)39/7 (C) 33/4 (D) 39/4

Solution:-

(B)39/7

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 3 can be expressed as = 5 + (4/7)

= (35 + 4)/7

= 39/7

15. 0.07 + 0.008 is equal to

(A) 0.15 (B) 0.015 (C) 0.078 (D) 0.78

Solution:-

(C) 0.078

First we have to convert given decimals into like decimals = 0.070 + 0.008

So, sum of 0.070 and 0.008 = 0.070 + 0.008

= 0.078

16. Which of the following decimals is the greatest?

(A) 0.182 (B) 0.0925 (C) 0.29 (D) 0.038

Solution:-

(C) 0.29

First we have to convert given decimals into like decimals = 0.1820, 0.0925, 0.2900, 0.0380

Now, by comparing 4 decimal numbers, 0.2900 is the greatest.

17. Which of the following decimals is the smallest?

(A) 0.27 (B) 1.5 (C) 0.082 (D) 0.103

Solution:-

(C) 0.082

First we have to convert given decimals into like decimals = 0.270, 1.50, 0.082, 0.103

Now, by comparing 4 decimal numbers, 0.082 is the smallest.

18. 13.572 correct to the tenths place is

(A) 10 (B) 13.57 (C) 14.5 (D) 13.6

Solution:-

(D) 13.6

Place value of the place immediately after the decimal point (i.e. tenth place) is 1/10, that of next place (i.e. hundredths place) is 1/100 and so on.

13.572 correct to the tenths place is 13.6

19. 15.8 – 6.73 is equal to

(A) 8.07 (B) 9.07 (C) 9.13 (D) 9.25

Solution:-

(B) 9.07

First we have to convert given decimals into like decimals = 15.80

Now, 15.80 – 6.73 = 9.07

20. The decimal 0.238 is equal to the fraction

(A) 119/500 (B) 238/25 (C) 119/25 (D) 119/50

Solution:-

(A) 119/500

Decimals can be converted into fractions by removing their decimal points and writing 10,100, etc in the denominators, depending upon the number of decimal places in the decimals.

So, 0.238 = 238/1000

Divide both numerator and denominator by 2

= 119/500

In questions 21 to 44, fill in the blanks to make the statements true:

21. A number representing a part of a _________ is called a fraction.

Solution:-

A number representing a part of a whole is called a fraction.

Example: ¼, ¾, 1/5, 3/6 etc.

22. A fraction with denominator greater than the numerator is called a _________ fraction.

Solution:-

A fraction with denominator greater than the numerator is called a proper fraction.

Example: 2/5, 3/8, 10/11 etc. are proper fractions.

23. Fractions with the same denominator are called _________ fractions.

Solution:-

Fractions with the same denominator are called like fractions.

Example: ½, 3/2, 5/2, 7/2 etc.

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 4

Solution:-

Mixed fraction.

25. 18/5 is an fraction.

Solution:-

18/5 is an improper fraction.

A fraction whose numerator is greater than the denominator is called an improper fraction.

26. 7/19 is a fraction.

Solution:-

7/19 is a proper fraction.

A fraction whose numerator is less than the denominator is called a proper fraction.

27. 5/8 and 3/8 are proper fraction.

Solution:-

5/8 and 3/8 are like proper fraction.

Fractions with same denominators are called like fractions.

28. 6/11 and 6/13 are proper fractions.

Solution:-

6/11 and 6/13 are unlike proper fractions.

The denominators are different, then they are called unlike fractions.

29. The fraction 6/15 in simplest form is .

Solution:-

The fraction 6/15 in simplest form is 2/5.

The given fraction 6/15, is further simplified by dividing both numerator and denominator by 3.

= 2/5

30. The fraction 17/34 in simplest form is .

Solution:-

The fraction 17/34 in simplest form is ½.

The given fraction 17/34, is further simplified by dividing both numerator and denominator by 17.

= ½

31. 18/135 and 90/675 are proper, unlike and fractions.

Solution:-

18/135 and 90/675 are proper, unlike and equivalent fractions.

Consider the two given fraction, 18/135 and 90/675

So, (18/135) = (90/675)

By cross multiplication, we get

(18 × 675) = (90 × 135)

12,150 = 12,150

Therefore, 18/135 and 90/675 are proper, unlike and equivalent fractions.

32.
NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 5 is equal to the improper fraction .

Solution:-

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 6is equal to the improper fraction 58/7.

Given mixed fraction is convert into improper fraction as = ((7 × 8) + 2)/7

= (56 + 2)/7

= 58/7

33. 87/7 is equal to the mixed fraction ______.

Solution:-

87/7 is equal to the mixed fraction
NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 7.

We know that, mixed fraction = Quotient Remainder/Denominator

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 8

Therefore, 87/7 is equal to the mixed fraction
NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 9.

34. 9 + (2/10) + (6/100) is equal to the decimal number ______.

Solution:-

9 + (2/10) + (6/100) is equal to the decimal number 9.26.

Fractions with denominators 10,100, etc. can be written in a form, using a decimal point, called decimal numbers or decimals.

9 + (2/10) + (6/100) = 9 + 0.2 + 0.06

= 9.26

35. Decimal 16.25 is equal to the fraction ______.

Solution:-

Decimal 16.25 is equal to the fraction 16¼ or 65/4.

Decimals can be converted into fractions by removing their decimal points and writing 10,100, etc in the denominators, depending upon the number of decimal places in the decimals.

16.25 = 1625/100

Divide both numerator and denominator by 25.

= 65/4

= 16¼

36. Fraction 7/25 is equal to the decimal number ______.

Solution:-

Fraction 7/25 is equal to the decimal number 0.28.

Multiply numerator and denominator by 4 to get denominator 100.

(7/25) = (7 × 4)/(25 × 4)

=28/100

We know that, fractions with denominators 10,100, etc. can be written in a form, using a decimal point, called decimal numbers or decimals.

= 0.28

37. (17/9) + (41/9) = .

Solution:-

(17/9) + (41/9) = 58/9.

Fractions with same denominators are called like fractions.

Sum of two like fractions = (17 + 41)/9

= 58/9

38. (67/14) – (24/14) = .

Solution:-

(67/14) – (24/14) = 43/14.

Fractions with same denominators are called like fractions.

Difference of two fractions = (67 – 24)/14

= 43/14

39. 17/2 + 3½ = .

Solution:-

17/2 + 3½ = 12.

First we have to convert mixed fraction into improper fraction = 3½ = 7/2

Fractions with same denominators are called like fractions.

Sum of two like fractions = (17/2) + (7/2)

= (17 + 7)/2

= 24/2

= 12

41. 4.55 + 9.73 = ______.

Solution:-

4.55 + 9.73 = 14.28.

42. 8.76 – 2.68 = ______.

Solution:-

8.76 – 2.68 = 6.08.

43. The value of 50 coins of 50 paisa = ₹______.

Solution:-

The value of 50 coins of 50 paisa = ₹25.

We know that, ₹ 1 = 100 paisa

So, 50 coins of 50 paisa = 50 × 50

= 2500 paisa.

Then,

= 2500/100

= ₹ 25

44. 3 Hundredths + 3 tenths = ______.

Solution:-

3 Hundredths + 3 tenths = 0.33.

Place value of the place immediately after the decimal point (i.e. tenth place) is 1/10, that of next place (i.e. hundredths place) is 1/100 and so on.

3 Hundredths is written as = 3 × (1/100)

= 0.03

3 tenths are written as = 3 × (1/10)

= 0.3

Then sum of 3 Hundredths, 3 tenths = 0.03 + 0.3

= 0.33

In each of the questions 45 to 65, state whether the statement is true or false:

45. Fractions with same numerator are called like fractions.

Solution:-

False.

Fractions with same denominators are called like fractions.

46. Fraction 18/39 is in its lowest form.

Solution:-

False.

Lowest form of given fraction 18/39

Divide both numerator and denominator by 3,

= 6/13

47. Fractions 15/39 and 45/117 are equivalent fractions.

Solution:-

True.

Consider the two given fraction, 15/39 and 45/117

So, (15/39) = (45/117)

By cross multiplication, we get

(15 × 117) = (45 × 39)

1,755 = 1,755

48. The sum of two fractions is always a fraction.

Solution:-

True.

For example: consider two fractions 10/5 and 15/5.

Sum of two fractions = (10 + 15)/5

= 25/5

= 5

= 5/1

A fraction in which there is no common factor, except 1, in its numerator and denominator is called a fraction in the simplest or lowest form.

When 2 fractions are added, the result in most cases will be a fraction p/q form, but in some case if it does happen to be just a integer, it can always be written with denominator 1 (hence p/q form).

49. The result obtained by subtracting a fraction from another fraction is necessarily a fraction.

Solution:-

False.

Not necessarily a fraction. But can be written in fraction.

50. If a whole or an object is divided into a number of equal parts, then each part represents a fraction.

Solution:-

True.

A fraction is a number representing a part of a whole. This whole may be a single object or a group of objects.

For example: consider a circle is divided into 4 equal parts. Out of four equal parts 3 of them are shaded.

So, it can be represented in the form of fraction = 3/4

51. The place value of a digit at the tenths place is 10 times the same digit at the ones place.

Solution: –

False.

Let us assume a digit be ‘y’.

The place value of a digit at the tenths place = y × (1/10)

= y/10

Then,

The tenths place is 10 times the same digit at the ones place.

y/10 = 10y is not possible.

52. The place value of a digit at the hundredths place is 1/10 times the same digit at the tenths place.

Solution:-

False

Let ‘a’ be the same digit at tens and hundreds place in a number.

Place value of digit at tens place = 10 × a = 10a

Place value of digit at hundreds place = 100 × a = 100a

Hence, The place value of a digit at the hundreds place is 10 times the same digit at the tens place.

53. The decimal 3.725 is equal to 3.72 correct to two decimal places.

Solution:-

False.

Consider the given decimal number, 3.725

In the thousandths place has number 5.

Then, hundredths has number 2 it will be increased by 1 number to correct two decimal places.

Therefore, the decimal 3.725 is equal to 3.73 correct to two decimal places.

54. In the decimal form, fraction 25/8 = 3.125

Solution:-

True.

25/8 can be further simplified by dividing both numerator and denominator by 8.

= 3.125

55. The decimal 23.2 =NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 10

Solution:-

False.

The decimal 23.2 = 232/10

Dividing both denominator and numerator by 2, we get.

= 116/5

=
NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 11

56. The fraction represented by the shaded portion in the adjoining figure is 3/8.

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 12

Solution:-

True.

Circle is divided into 8 equal parts. Out of 8 equal parts 3 of them are shaded.

57. The fraction represented by the unshaded portion in the adjoining figure is 5/9.

NCERT Exemplar Class 6 Maths Solutions Chapter 4 Image 13

Solution:-

True.

Rectangle is divided into 9 equal parts. Out of 9 equal parts 5 of them are shaded.

So, fraction represented by the unshaded portion in the adjoining figure = 5/9.

58. (25/19) + (6/19) = 31/38

Solution:-

False.

So, (25/19) + (6/19)

= (25 + 6)/19

= 31/19

Fractions with same denominators are called like fractions.

59. (8/18) – (8/15) = 8/3

Solution:-

False.

Consider Left Hand Side (LHS),

LCM of 18 and 15 = 90

Then,

(8/18) = (8 × 5)/(18 × 5) = 40/90

(8/15) = (8 × 6)/(15 × 6) = 48/90

Difference of two fractions (40/90) – (48/90)

= -8/90

Right Hand Side (RHS) = 8/3

By comparing LHS and RHS,

LHS ≠ RHS

-8/90 ≠ 8/3

60. (7/12) + (11/12) = 3/2

Solution:-

True.

Consider Left Hand Side (LHS),

Sum of like fractions = (7/12) + (11/12)

= (7 + 11)/12

= 18/12

Divide both numerator and denominator by 6, we get,

= 3/2

Right Hand Side (RHS) = 3/2

By comparing LHS and RHS,

LHS = RHS

3/2 = 3/2

61. 3.03 + 0.016 =3.019

Solution:-

False.

First we have to convert given decimals into like decimals = 3.030 and 0.016

Sum of two decimals = 3.030

+ 0.016

3.046

62. 42.28 – 3.19 = 39.09

Solution:-

True.

Subtracting 3.19 from 42.28,

42.28

– 3.19

39.09

63. (16/25) > (13/25)

Solution:-

True.

Given two fractions are like fractions,

Fractions with same denominators are called like fractions.

So, 16 > 13

Therefore, (16/25) > (13/25)

64. 19.25 < 19.053

Solution:-

False.

By comparing tenths place of both fractions = 2 > 0

Therefore, 19.25 > 19.053

65. 13.730 = 13.73

Solution:-

True.

First we have to convert given decimals into like decimals = 13.730

So, 13.730 = 13.730

Therefore, 13.730 = 13.73

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *