Ncert Solutions For Class 7 Maths Ex 14.3

NCERT Solutions For Class 7 Maths Ex 14.3 PDF Free Download

NCERT Solutions for Class 7 Maths Exercise 14.3 Chapter 14 Symmetry in simple PDF are available here. Students are advised to check for the solutions for each question present in this exercise and resolve the difficulties faced while solving the problems from NCERT class 7 book. This exercise of NCERT Solutions for Class 7 Chapter 14 contains topics related to Line symmetry and Rotational symmetry.

Download the PDF of NCERT Solutions For Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry – Exercise 14.3

 

ncert sol class 7 math ch 14 ex 3
ncert sol class 7 math ch 14 ex 3
ncert sol class 7 math ch 14 ex 3
ncert sol class 7 math ch 14 ex 3

 

Access other exercises of NCERT Solutions For Class 7 Chapter 14 – Symmetry

Exercise 14.1 Solutions

Exercise 14.2 Solutions

Access answers to Maths NCERT Solutions for Class 7 Chapter 14 – Symmetry Exercise 14.3

1. Name any two figures that have both line symmetry and rotational symmetry.

Solution:-

Equilateral triangle and Circle.

2. Draw, wherever possible, a rough sketch of

(i) a triangle with both line and rotational symmetries of order more than 1.

Solution:-

A triangle with both line and rotational symmetries of order more than 1 is an equilateral triangle.

Line symmetry

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 109

Rotational symmetry

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 110

(ii) a triangle with only line symmetry and no rotational symmetry of order more than 1.

Solution:-

A triangle with only line symmetry and no rotational symmetry of order more than 1 is isosceles triangle.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 111

(iii) a quadrilateral with a rotational symmetry of order more than 1 but not a line symmetry.

Solution:-

A quadrilateral with a rotational symmetry of order more than 1 but not a line symmetry is not possible to draw. Because, a quadrilateral with a line symmetry may have rotational symmetry of order one but not more than one.

(iv) a quadrilateral with line symmetry but not a rotational symmetry of order more than 1.

Solution:-

A quadrilateral with line symmetry but not a rotational symmetry of order more than 1 is rhombus.

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 112

3. If a figure has two or more lines of symmetry, should it have rotational symmetry of order more than 1?

Solution:-

Yes. If a figure has two or more lines of symmetry, then it will have rotational symmetry of order more than 1.

4. Fill in the blanks:

Shape

Centre of Rotation

Order of Rotation

Angle of Rotation

Square

Rectangle

Rhombus

Equilateral Triangle

Regular Hexagon

Circle

Semi-circle

Solution:-

Shape

Centre of Rotation

Order of Rotation

Angle of Rotation

Square

Intersecting point of diagonals

4

90o

Rectangle

Intersecting point of diagonals

2

180o

Rhombus

Intersecting point of diagonals

2

180o

Equilateral Triangle

Intersecting point of medians

3

120o

Regular Hexagon

Intersecting point of diagonals

6

60o

Circle

Centre

Infinite

Every angle

Semi-circle

Mid-point of diameter

1

360o

5. Name the quadrilaterals which have both line and rotational symmetry of order more than 1.

Solution:-

The quadrilateral which have both line and rotational symmetry of order more than 1 is square.

Line symmetry:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 113

Rotational symmetry:

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 14 Symmetry Image 114

6. After rotating by 60° about a centre, a figure looks exactly the same as its original position. At what other angles will this happen for the figure?

Solution:-

The other angles are, 120°, 180°, 240°, 300°, 360°

So, the figure is said to have rotational symmetry about same angle as the first one. Hence, the figure will look exactly the same when rotated by 60° from the last position.

7. Can we have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is

(i) 45°?

Solution:-

Yes. We can have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 45o.

(ii) 17°?

Solution:-

No. We cannot have a rotational symmetry of order more than 1 whose angle of rotation is 17o.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *