NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space

NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space comprises exercises on various shapes and sizes, which will help young students to identify how one shape differs from another. Class 1 students can go through the solutions given on this page as this will help them in solving the Shapes and Space questions easily.

The Class 1 NCERT Solutions for Maths Chapter 1 have been solved by our subject-matter experts, according to the latest CBSE Maths syllabus and NCERT guidelines. Here’s an overview of the list of topics that has been covered in this chapter:

  1. Inside – Outside
  2. Bigger – Smaller
  3. Biggest-Smallest
  4. Top-Bottom
  5. Nearer-Farther
  6. Nearest-Farthest
  7. On-Under, Above-Below
  8. Shapes around us
  9. Sorting
  10. Rolling – Sliding
  11. Wise Grandmother
  12. Shapes

Students can practice the textbook exercises and refer to the NCERT Solutions link provided below to understand the chapter better. They can download the solutions in PDF format for free here, which they would be able to access in offline mode. Besides, students can check the other chapters of NCERT Solutions Class 1 Maths and explore those units here.

NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space:- Download PDF Here

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 1
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 2
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 3
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 4
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 5
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 6
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 7
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 8
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 9
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 10
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 11
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 12
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 13
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 14
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 15
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 16
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 17
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 18
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 19
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 20
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 21
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 1 Shapes And Space 22

Access Answers to NCERT Class 1 Maths Chapter 1 Shapes and Space

Shapes and Space

Bigger – Smaller (Page 3)

Question 1:

Tick (✔) the bigger.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 2

Question 2:

Tick (✔) the smaller.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 4

Question 3:

Tick (✔) the smaller tyre.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 6

Biggest-Smallest (Page 4)

Question 1:

Tick (✔) the smallest tree.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 8

Question 2:

Tick (✔) the biggest animal.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 10

Question 3:

Tick (✔) the smallest fruit.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 11

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 12

Question 4:

Tick (✔) the biggest bubble.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 13

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 14

Top-Bottom (Page 5)

Question 1:

Tick (✔) the pot on the top.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 15

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 16

Question 2:

Tick (✔) the animal at the bottom of the stairs.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 17

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 18

Nearer-Farther (Page 6)

Question 1:

Tick (✔) the bird nearer to home.

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 20

Question 2:

Tick (✔) the cat farther from the tree.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 21

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 22

Nearest-Farthest (Page 7)

Question 1:

Tick (✔) the puppy farthest from the tree.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 23

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 24

Question 2:

Tick (✔) the tree nearest to the bird.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 25

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 26

On-Under, Above-Below (Page 9)

Question 1:

Discuss near-far, top-bottom.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 27

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 28

Shapes around us (Page 10)

Question 1:

Put the shapes in the pink and yellow boxes by drawing a line.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 29

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 30

Question 2:

Match the similar shapes by drawing a line.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 31

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 32

Sorting (Page 11)

Question 1:

Sort shapes by joining with similar shapes.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 33

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 34

Question 2:

Make pairs of similar shapes.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 35

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 36

Rolling – Sliding (Page 12)

Question 1:

Tick (✔) the objects that will roll.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 37

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 38

Question 2:

Tick (✔) the objects that will slide.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 39

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 40

Shapes (Page 15-20)

Question 1:

Match the shapes of same sizes.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 41

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 42

Question 2:

Match the same shapes.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 43

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 44

Question 3:

Colour the smallest shape.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 45

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 46

Question 4:

Join the similar shapes.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 47

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 48

Question 5:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 49

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 50

Question 6:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 51

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 52

Question 7:

Make similar figures using the shape kit given at the back of this book.

NCERT Solutions Class 1 Maths Unit 1 Shapes and Space - 53

Answer:

Activity to be done by yourself.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *