NCERT Solutions Class 5 maths Chapter 8- Mapping your Way

NCERT Solutions Class 5 Maths Chapter 8- Mapping your way, is presented here by our subject experts for primary students to practice well for their exams. These materials are designed as per the CBSE syllabus(2020-2021) prescribed for class 5.

In mathematics, Geometry is an integral part of mathematics and highlights the various shapes such as hexagons, pentagons, triangles and other shapes. However, there are other portions such as figuring out the various distances between places. Get NCERT textbooks for class 5 also here, which you can download easily and learn for exams.

NCERT Solutions for Class 5 maths Chapter 8 Mapping your Way:-Download PDF Here

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 1
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 2
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 3
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 4
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 5
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 6
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 7
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 8
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 9
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 10
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 11
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 12
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 13
NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 Mapping Your Way 14

Access NCERT Class 5 maths Chapter 8 Mapping your Way

PAGE: 112

Match the map and Photo:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 1

1. Have you seen a map? Look at Map. Match it with the photo and find out where India Gate. Draw it on the map.

Solution:

Yes, I have seen a map.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 2

2. Name roads that you will cross on your way from Rashtrapati Bhawan to India Gate.

Solution:

The roads that will come across on my way from Rashtrapati Bhawan to India Gate are Rafi Marg, Janpath and Tilak Marg.

3. Look for the National Stadium in Map 1.Can you see it in the photo?

Solution:

The National Stadium is seen in Map 1, but cannot seen in the photo.

The Central hexagon:

If we zoom in to look more closely at one part of the map, it looks like this.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 3

Find out from the map:

1. If you are walking on Rajpath then after India Gate on which side would Children’s Park be?

Solution:

The Children’s Park would be on the right side, while walking on Rajpath.

2. Which of these roads make the biggest angle between them?

(a) Man Singh Road and Shahjahan Road

(b) Ashoka Road and Man Singh Road (the angle away from India Gate)

(c) Janpath and Rajpath

Solution:

(b) Ashoka Road and Man Singh Road

3. Which of the above pairs of roads cut at right angles?

Solution:

Janpath and Rajpath cut right angles.

Waiting for the parade:

While waiting for the parade, Kancha and some of his friends wonder where this parade ends. Vijay Chowk — Rajpath — India Gate — Tilak Marg — B.S. Zafar Marg — Subhash Marg — Red Fort. Kancha is carrying a newspaper in which the route of the parade is written —

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 4

Mark the route:

1. Trace the route of the parade in Map 3 and mark India Gate and Rajpath

Solution:

The route of the parade is traced below.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 5

2. Look at the map carefully and find out:

a) Which of these is the longest road?

i. B S Zafar Marg ii. Subhash Marg iii. Tilak Marg

Solution:

Subhash Marg is the longest road among them.

b) If Rubia is coming from Jama Masjid to join the parade, guess about how far she have to walk.

Solution:

We know that the route of the parade through Subhash Marg and the Jama Masjid is 1 cm away from the Subhash Marg on the map.

In given map the scale is 2 cm = 1 km so, 1 cm = 0.5 km

We know that, 1 km = 1000 m so, 0.5 km = 500 m

Thus, Rubia will have to walk about 500 m to join the parade

c) The total route of the parade is about how long?

i. 3km ii.16km iii.25 km iv.8km

Solution:

Total distance of parade in the map is 16 cm.

And we know that, 2 cm on map = 1 km Thus, 16 cm = 8 km

So, the total route of the parade will be about 8 km.

Trip to red fort:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 6

Find out from Map 4

1. Which of these is nearer to river Yamuna? — The Diwan-e-Aam or the Diwan-e-Khaas?

Solution:

Diwan-e-Khaas is nearer to river Yamuna than Diwan-e-Aam.

2. Between which two buildings is Aaram Gah?

Solution:

Aaram Gah is between Diwan-e-Khaas and Rang Mahal.

3. Which buildings do you pass while going from Rang Mahal to the Hammam?

Solution:

We will pass through Aram Gah and Diwan-e-Khaas while going from Rang Mahal to the Hammam.

4. Which building on this map is farthest from Meena Bazar?

Solution:

Hammam is farthest from Meena Bazar.

5. About how far is Lahori Gate from Diwan-e-Khaas?

Solution:

The map distance of Lahori Gate from Diwan-e-Khaas is about 6 cm.

We know, 1 cm = 100 m

So, ground distance of Lahori Gate from Diwan-e-Khaas = 6 ×100 = 600 m

Make it bigger, make it smaller:

Here are some pictures drawn on a 1cm square grid. Try making the same pictures on a 2 cm grid and also on a ½ cm grid.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 7

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 8

The side of the square was made two times bigger. Does its area also become two times bigger?

Solution:

Suppose the original length of side of square is 1 cm. Now, area of square = side × side = 1 × 1 square cm = 1 square cm

When the side of square is made two times bigger, then the new length of the side of the square will be 2 cm Area of square = side × side = 2 × 2 square cm = 4 square cm

So, when the side of the square is made 2 times bigger, then its area becomes 4 times bigger than the original area.

Dancers from Different States:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 9

Look at the map of India below and find the states these children are talking about. Answer the questions:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 10

1. The Karnataka team starts from Bangalore and moves in the north direction. Which states does it cross to reach Delhi?

Solution:

Maharashtra, Madhya Pradesh and Rajasthan.

2. Jammu and Kashmir is to the north of Delhi so the team from there travels towards south to reach Delhi. Which states does it cross?

Solution: Himachal Pradesh Punjab and Haryana.

3. Nonu lives in Gujarat. Nonu’s friend Javed lives in West Bengal. Nonu wants to visit his friend. In which direction will he travel?

a) Towards west b) Towards east c) Towards south d) Towards north

Solution:

b) Towards east

4. Is there any state which is to the north of Jammu and Kashmir?

Solution:

No, there is no any state which is to the north of Jammu and Kashmir.

5. Is there any state which is to the west of Gujarat?

Solution:

No, there is no any state which is to the west of Gujarat.

6. If 1 cm on the map shows 200km on the ground, use this scale to find out:

A) About how far is Delhi from Jaipur?

a) 50 km b) 500 km c) 250 km

Solution:

c) 250 km

B) Estimate, how far is Jaipur from Bhopal?

On the map = _______ cm.

On the ground = _______ km

Solution:

On the map = 2cm.

On the ground = 400km

7. Look at the map and tell:

a) Which state is surrounded by four other states?

Solution:

Madhya Pradesh

b) Which state has the largest area? If its name is not in the map, find it from your teacher or parents. Explain how you got your answer.

Solution:

Rajasthan, this can be observed from the given map.

c) Which state is about 8 times bigger in area than Sikkim?

i. Uttar Pradesh

ii. Tripura

iii. Maharashtra

iv. Himachal Pradesh

Solution:

iv. Himachal Pradesh

d) About how many times of Punjab is the area of Rajasthan?

Solution:

Rajasthan is about 7 times the area of Punjab.

The sea:

Bala is standing on the sea-coast and looking at the vast sea. The sea looks endless.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 11

1. Have you seen the sea? In the picture where is the sea? Now look for the sea in the map of India. What colour is used to show the sea?

Solution:

Yes, I have seen the sea. The blue colour represents the sea in given picture. Blue colour is used to show the sea in map of India.

2. Mark those states which have the sea on one side.

Solution:

The red colour dot shows states which have the sea on one side in below given map.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 12

3. Name one state which does not have the sea on any side.

Solution:

Madhya Pradesh

Distance between towns:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 13

These are five towns. Find out:

1. How many cm away is Idlipur from Barfinagar on the map?

Solution:

The distance between Idlipur and Barfinagar is 5 cm on the map.

2. How many kilometers will you have to travel if you from Idlipur to Barfinagar?

Solution:

Given, the scale is 1 cm = 10 km

Distance between Idlipur and Barfinagar on the map = 5 cm

Now, actual distance between Idlipur and Barfinagar = 5 × 10 = 50 km

Thus, we have to travel 50 km to go from Idlipur to Barfinagar.

3. There is a place called Thukpagram midway between Idlipur and Barfinagar. Mark it with a ‘T’.

Solution:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 14

4. A town called Jalebipur is 35 kms away from both Chholaghat and Dhoklabad. Where do you think it can be? Mark ‘J’ for it

Solution:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 15

Ashi’s School:

Ashi’s school looks like this from the top.

Use the squares to find out:

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 16

1. How many times bigger is the area of the Assembly ground than that of the office?

Solution:

The area of assembly ground is five times bigger than that of office.

2. How much is the length and width of each classroom?

a) Length 5 m, width 4 m

b) Length 2 m, width 1 m

c) Length 12 m, width 10 m

d) Length 5 m, width 5 m

Solution:

a) Length 5 m, width 4 m

3. All the classrooms in Ashi’s school look like this.

NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 8 - Image 17

Look carefully and answer.

a) Which of these is exactly opposite to the blackboard?

* Almirah, windows, notice board, display board

Solution:

Display board is exactly opposite to the blackboard.

b) Can a child sitting in III A see the playground?

Solution:

No, a child sitting in III A cannot see the playground

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *