NCERT Solutions For Class 6 Civics Social Science Chapter 5 Panchayati Raj

NCERT Book Solutions Class 6 Social and Political Life – I Chapter 5

Panchayati Raj refers to the system of local self-government in India. It was introduced by a constitutional amendment in 1992, although it is based upon the traditional panchayat system of the Indian subcontinent. The Panchayat raj, originating from the Indian subcontinent is found mainly in India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka and Nepal. The word raj means “rule” and panchayat means “assembly”(ayat) of five (panch). Students can refer to Chapter 5 of CBSE Class 6 Civics. This chapter talks about the roles, responsibilities and duties of the gram sabha and gram panchayats. We also offer NCERT Solutions for Class 6 Civics Chapter 5 “Panchayati Raj.”  These contain solutions for the exercises given at the end of the Chapter in the book ‘Social and Political Life’.

Students can download the NCERT Solutions for Class 6 Civics PDF below.

NCERT Solutions for Class 6 Civics (Social and Political Life) Chapter 5 Panchayati Raj:- Download PDF Here

NCERT Solutions Class 6 Social Science Civics Chapter 5 Panchayati Raj 1
NCERT Solutions Class 6 Social Science Civics Chapter 5 Panchayati Raj 2

NCERT Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 5- “Panchayati Raj”

The solutions for chapter 5, Panchayati Raj are given below. Students should also check NCERT Solutions for Class 6 for other subjects.

Questions Page No 48

1. What problem did the villagers in Hardas village face? What did they do to solve this problem?

Solution 1:

Water problem had become very acute. The hand pump water has gone well below the point, up to which the ground has been drilled. They hardly got any water in the taps. Women have to walk 3 Km to get the water from the Suru river. They were planning to go ahead with watershed development.

2. What, in your opinion, is the importance of the Gram Sabha? Do you think all members should attend Gram Sabha meetings? Why?

Solution 2:

Gram Sabha is of great importance, because they elect the gram panchayat members. They keep a check on the activities of gram panchayat, so that funds are utilised in the right way and to make sure that all problems and solutions are discussed and solved in the right manner, at the right time.

All members should attend the meetings. If not, the few people will not be able to find any solutions for the problems. When all the members are present, any wrong doings of the gram panchayat can also be taken care of.

3. What is the link between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Solution 3:

Gram panchayat members are elected by the gram sabha. The gram panchayat is answerable to the gram sabha. Gram sabha can keep a check on the activities of members of the gram panchayat.

4. Take an example of any one task done by a Panchayat in your area/nearby rural area and find out the following.

a)Why it was taken up

b) Where the money came from

c) Whether or not the work has been completed.

Solution 4:

Students need to do this task keeping in mind the respective areas where they live.

5. What is the difference between a Gram Sabha and a Gram Panchayat?

Solution 5:

All members of gram panchayat are elected by members of the gram sabha.

All adults above the age of 18 years are members of the gram sabha.

6. Read the following news item.

Nimone is a village on the Chaufula-Shirur Road. Like many others, this village

has also been facing a severe water shortage for the last few months and villagers depend on tankers for all their needs. Bhagvan Mahadeo Lad (35) of this village was beaten with sticks, iron rods and axes by a group of seven men. The incident came to light when some villagers brought a badly injured lad to hospital for treatment. The FIR recorded by the police said that he was attacked when he insisted that the water in the tanker must be emptied into the storage tanks. The storage tanks were constructed as part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat, so that there would be equal distribution of water. However, he alleged that the upper caste men were against this and told him that the tanker water was not meant for the lower castes.

Adapted from Indian Express, May 1, 2004

a. Why was Bhagvan beaten?

Solution a:

He wanted the tanker water to be emptied into the storage tanks, as a part of the water supply scheme by Nimone Gram Panchayat.

b. Do you think that the above is a case of discrimination? Why?

Solution b:

It was a clear case of caste discrimination, as he was beaten up by people belonging to an upper caste, who insisted that lower caste people did not have the rights over the tanker water.

7. Find out more about watershed development and how it benefits an area?

Solution 7:

Watershed development helps conserving water and it recharges the water in an area. It can even transform the landscape of a place from a barren land to a green meadow, in a couple of years.

Panchayati Raj Summary

The NCERT Class 6 Social and Political Life Chapter 5 talks about the following topics:

  1. Gram Sabha
  2. The Gram Panchayat – the work done and the sources of funds
  3. Three levels of the Panchayat

‘Social and Political Life’ is an important book for Class 6 Social Sciences subject. Apart from this chapter, the full set of NCERT Solutions for Class 6 Social Science is given in the linked article.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *