NCERT Class 4 Maths Chapter 1 Building with Bricks

NCERT Class 4 Maths Chapter 1 Building with Bricks are provided here for students so that they can refer them while preparing for the final exam. These solutions are designed by experts according to CBSE syllabus(2019-2020) for Class 4th students.

NCERT Solutions for Class 4 Maths Chapter 1 provides the chapter wise solutions to help revise the concepts at your pace and practice to perfection. NCERT publishes textbooks prescribed by the CBSE (Central Board Of Secondary Education).

Download Solution PDF for NCERT Class 4 Maths Chapter 1 Building with Bricks

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 Building with Bricks 7

Access NCERT Class 4 Maths Chapter 1 Building with Brick Solutions

NCERT book Page No: 2

Question: 1

Which floor pattern do you like the most?

Answer: Pattern 5 looks familiar, so I like pattern 5.

Question: 2

Have you seen such patterns anywhere?

Answer: Yes, I have seen this type of pattern in mosques.

NCERT book Page No: 3

Question: 3

Which pattern is made in a circle?

Answer: Pattern J is made in a circle

NCERT book Page No: 4

Question: 4

How to draw a brick?

Answer: Drawing a brick is shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 1

Question: 5

How many faces in all does a brick have?

Answer: There are six faces in a brick.

Question: 6

Is any face of a brick a square?

Answer: No, a face of a brick has no square face.

Question: 7

Draw the smallest face of the brick.

Answer: The smallest face of the brick is being drawn below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 2

Question: 8

Which of these are the faces of a brick? Mark a (Right)

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 3

Question: 9

Which of these is a drawing of a brick? Mark a (Right)

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 4

Question: 10

Make a drawing of this box to show 3 of its faces.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 5

Answer: Drawing of this box to show 3 of its faces is shown below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 6

Question: 11

Can you make a drawing of a brick which shows 4 of its faces?

Answer: No, we cannot draw a brick which shows 4 of its faces.

NCERT book Page No: 5

Question: 12

What do you think? Which wall will be stronger?

Answer: The wall made by Zainab will be stronger than Muniya

NCERT book Page No: 6

Looking through a Brick ‘jaali’

The masons who built Jagriti School had also made different ‘jaali’ patterns on the walls.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 7

Question: 13

How many different ‘jaali’ patterns can you see in these two photos?

Answer: There are five jaali patterns in the given two photos

NCERT book Page No: 9

Question: 14

Have you seen arches in a bridge?

Answer: Yes, have seen arches in a bridge

Question: 15

Where else have you seen an arch?

Answer: I saw arches in old bridges. In Jaunpur, one of such bridges is situated on the river Saryu.

Question: 16

Isn’t the ‘jaali’ of this window beautiful? It is made of thin bricks. Have you ever seen thin bricks? Look around

Answer: The ‘jaali’ of the window is very beautiful. Yes, I have seen thin bricks. These thin bricks are used in Red Fort situated in Delhi.

NCERT book Page No: 10

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 8

Question: 17

Which of these bricks have curved edges?

Answer: The bricks 1 and 2 from top left have curved edges in the given figure

Question: 18

How many faces do you see of the longest brick?

Answer: Only one face of the longest brick can be seen in the given figure

Question: 19

Is there any brick which has more than six faces?

Answer: No, there is no bricks with more than six faces in the given figure.

Question: 20

Have you seen bricks of different sizes?

Take one brick and measure it.

(a) How long is it?

Answer: It is 10 inches in length

(b) How wide it is?

Answer: It is 4 and half inches wide

(c) How high is it?

Answer: It is 3 inches in height

Question: 21

Muniya wants to make a wall 1 metre long. How many bricks will she need to put in a line?

Answer: She needs 4 bricks to make a wall 1 metre long

Question: 22

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 9

Can you guess how high is the chimney here? Is it:

(a) about 5 metres?

(b) about 15 metres?

(c) about 50 metres?

Answer: The chimney is about 50 metres high in the given figure

NCERT book Page No: 11

Question: 23

Here are four pictures from the brick kiln. These pictures are jumbled up. Look at them carefully. Write the correct order

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 10

Answer: The correct order of the given figure is C, D, B and A i.e

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 11
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 12
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 13
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 14

NCERT book Page No: 12

Question: 24

Have you seen a brick kiln? Did you try to guess the number of bricks kept there?

Answer: Yes, I saw a brick kiln. There may be more than one lakh bricks kept in brick kiln.

Question: 25

Can you write the number one lakh?

Answer: One lakh is written as 100000

Question: 26

Look at these photos and guess how many bricks are carried by this truck.

Also find out from a truck driver how many bricks they can carry in one truck.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 1 - 15

Answer: According to truck driver, he can carry 4000 bricks in a truck.

Bhajan went to buy bricks. The price was given for one thousand bricks. The prices were also different for different types of bricks.

Old bricks – Rs 1200 for one thousand bricks

New bricks from Intapur – Rs 1800 for one thousand bricks

New bricks from Brickabad – Rs 1200 for one thousand bricks

Question: 27

Bhajan decided to buy the new bricks from Brickabad. He bought three thousand bricks. How much did he pay?

Answer: Bhajan has to pay Rs 6000 for three thousand bricks

Question: 28

Guess what he will pay if he buys 500 old bricks

Answer: Bhajan pays Rs 600, if he buys 500 old bricks

Once you register with BYJU’S, you can also download NCERT 4TH CLASS MATHS BOOK and other learning materials such as notes, exemplars along with tips and tricks to prepare for the exam. Also, download BYJU’S app which offers a platform for students with all the study materials required for class 4 maths subject.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *