NCERT Class 4 Maths Chapter 2 Long and Short

NCERT Solutions Class 4 Maths Chapter 2 Long and Short, solutions are provided here for students to practice and prepare for the exam. The question paper of the final exam will consist of a similar type of questions explained here, in given PDF. These solutions are designed with respective of CBSE syllabus(2020-2021) by our experts to provide an easy to understand learning materials to students of 4th class.

Along with NCERT solutions, students can reach our website to download the Maths textbook, notes and other available sources of learning. Solve Class 4 Maths worksheets to understand the concepts in a better way.

Download Solution PDF for NCERT Class 4 Maths Chapter 2 Long and Short

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 1
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 2
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 3
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 4
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 5
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 6
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 7
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 8
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 9
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 10
NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 Long and Short 11

Access NCERT Class 4 Maths Chapter 2 Long and Short Solutions

NCERT book Page No: 14

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 1

Question: 1

Look at the picture and explain how Birbal made Akbar’s line shorter.

Answer: Birbal drew a longer line than the line drawn by the Akbar.

Question: 2

Make her right arm 1 cm longer than the left arm.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 2

Answer:

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 3

Question: 3

Draw a cup 1 cm shorter than this cup.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 4

Answer: The cup drawn is 1 cm shorter than the given cup

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 5

Question: 4

Draw a broom half as long as this broom.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 6

Answer: A broom half of the size of broom given in figure is drawn below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 7

Question: 5

Draw another hair of double the length.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 8

Answer: Hair of double length is drawn below

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 9

NCERT book Page No: 15

How Tall Have You Grown?

Question: 6

Do you remember that in Class 3 you measured your height?

Answer: Yes, I measured my height in Class 3

Question: 7

Do you think you have grown taller?

Answer: Yes, I have grown taller

Question: 8

How much?

Answer: About 5 cm

Question: 9

Have your friends also grown taller?

Answer: Yes, most of them have grown taller

Question: 10

Jhumpa once read a list of the tallest people in the world. One of them was 272 cm tall! That is just double of Jhumpa’s height. How tall is Jhumpa? __________ cm.

Answer: Height of the tallest person = 272 cm

Which is double than Jhumpa’s height

So,

272 ÷ 2 = 136 cm

Hence, Jhumpa’s height is 136 cm

Question: 11

Could that person pass through the door of your classroom without bending?

Answer: Since, the door of the classroom is 230 cm high. So, the person cannot pass through it without bending.

Question: 12

Will his head touch the roof of your house if he stands straight?

Answer: Yes, because the height of my classroom is 310 cm

The Long and Short of Your Family!

Question: 13

Who is the tallest in your family?

Answer: My father is the tallest in my family. His height is 174 cm

Question: 14

Who is the shortest in your family?

Answer: My brother is the shortest in my family. His height is 93 cm

Question: 15

What is the difference between their heights?

Answer: The difference between their heights is 81 cm

NCERT book Page No: 16

Race

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 10

Question: 16

(a) How far is Rehana from Arundhati?

Answer: The distance of Rehana from Arundhati is 3 metres.

(b) How far ahead is Rehana from Konkana and Uma?

Answer: Rehana is 6 metres ahead from Konkana and Uma

(c) How far are Konkana and Uma from the finishing line?

Answer: Konkana and Uma are 15 metres far from the finishing line

Question: 17

Have you heard about a 1500 m or 3000 m race? (You remember that 1000 metres make 1 kilometre and 500 metres make half a kilometre.)

(a) In a 1500 metres race people run ______ km

Answer: In a 1500 metres race people run one and half km

(b) In a 3000 metres race people run _______ km

Answer: In a 3000 metres race people run 3 km

NCERT book Page No: 17

Question: 18

Have you heard about marathon races in which people have to run about 40 kilometres? People run marathons on roads because the track of a stadium is only 400 metres.

(a) 10 rounds of a stadium track = ________ km

Answer: 10 rounds of a stadium track = 400 metres × 10

= 4000 metres

= 400 ÷ 1000

= 4 km

So, 10 rounds of a stadium track = 4 km

(b) So, if you run a marathon on a stadium track, you will have to complete rounds!

Answer: The number of rounds to be completed

= (40 × 100) ÷ 100

= 4000 ÷ 100

= 10

Hence, you have to complete 10 rounds on a stadium track

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 11

Question: 19

Dhanu has the longest jump of 3 metres 40 cm. Gurjeet is second. His jump is 20 cm less than Dhanu’s. Gopi comes third. His jump is only 5 cm less than Gurjeet’s jump.

How long are Gurjeet’s and Gopi’s jumps?

Answer: Gurjeet’s jumps = Dhanu’s jump – 20 cm

= 3 metres 40 cm – 20 cm

= 3 metres 20 cm

Therefore, Gurjeet’s jump is 3 metres 20 cm

Gopi’s jump = Gurjeet’s jumps – 5 cm

= 3 metres 20 cm – 5 cm

= 3 metres 15 cm

Therefore, Gopi’s jump is 3 metres 15 cm

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 12

Question: 20

Find out from the table

1. How many centimetres more should Chandra Pal jump to equal the Men’s World Record for high jump?

Answer: We know that,

1 m = 100 cm

Given

Men’s world record for high jump = 2 m 45 cm

= 2 × 100 + 45 cm

= 200 cm + 45 cm

= 245 cm

High jump record of Chandra Pal = 2 m 17 cm

= 2 × 100 + 17 cm

= 200 cm + 17 cm

= 217 cm

Now, subtract 217 from 245, we get

245 – 217 = 28 cm

Hence, to equal the men’s world record for high jump, Chandra Pal need to jump 28 cm more.

2. How many centimetres higher should Bobby A jump to reach 2 metres?

Remember that 1 m = 100 cm

Half metre =?

Answer: Bobby A, high jump record = 1 m 91 cm

= 1 × 100 + 91 cm

= 191 cm

Required centimetres to reach is 2m

So,

= 2 × 100

= 200 cm

Thus,

200 – 191 = 9 cm

Therefore, Bobby A should jump 9 cm higher to reach 2 metres

3. Galina’s long jump is nearly

(a) 7 metres

(b) 7 and a half metres

(c) 8 metres

Answer: Galina’s long jump record is 7 m 52 cm

Hence, it is nearly 7 and half metres,

Therefore option (b) is correct

4. Look at the Women’s World Records. What is the difference between the longest jump and the highest jump?

Answer: Women’s World record for high jump = 2 m 9 cm

Women’s World record for long jump = 7 m 52 cm

So, difference between them is

= 7 m 52 cm – 2 m 9 cm

= 5 m 43 cm

5. If Mike P, could jump _______ centimetres longer, his jump would be full 9 metres.

Answer: Mike P long jump record = 8 m 95 cm

To reach 9 metres = 9 m – 8 m 95 cm

= 5 cm

Therefore, if Mike P jump 5 cm longer, his jump would be full 9 metres

6. Whose high jump is very close to two and half metres?

(a) Stefka K.

(b) Chandra Pal

(c) Javier S.

(d) Bobby A.

Answer: Javier S high jump is 2 m 45 cm. So, his jump is very close to two and half metres.

NCERT book Page No: 19

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 13

Question: 21

* How many rounds of the park must Devi Prasad run to complete 2 km?

Answer: We know that,

1 km = 1000 m

So,

2 km = 2000 m

Hence, to complete 2000 m, Devi Prasad must complete

= 2000 m ÷ 400 m

= 5 rounds

Therefore, Devi Prasad has to complete 5 rounds of the park

* One day the weather was very good and a cool breeze was blowing. He felt so good that he kept jogging till he got tired after 8 rounds. That day he ran _______ km and _________ metres!

Answer: Distance covered to complete one round of the park = 400 m

So, distance covered by Devi Prasad to complete 8 rounds of the park = 400 m × 8

= 3200 m

We know,

1000 m = 1 km

Therefore, 3200 m = 3000 m + 200 m

3000 m = 3000 ÷ 1000

= 3 km 200 m

Hence, Devi Prasad ran 3 km 200 m to complete 8 rounds of the park

NCERT book Page No: 20

From Kozhikode to Thalassery

Subodh is going to Kozhikode which is 24 kilometres (km) away. Manjani is going to Thalassery which is 46 km away in the opposite direction.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 14

Question: 22

How far is Kozhikode from Thalassery? ________

Answer: Kozhikode distance from Thalassery

= Kozhikode distance + Thalassery distance

= 24 km + 46 km

= 70 km

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 15

Question: 23

*How much does Momun walk every day to reach school? ________

Answer: Total distance of school from Momun home = 400 m + 150 m + 350 m + 40 m

= 940 m

Therefore, Momun has to walk 940 m every day to reach school

* Is it more than 1 km? ________

Answer: Since, 940 m is less than 1000 m

Therefore, it is not more than 1 km

Question: 24

Find out how far your friends live from school and fill the table. Write in metres or kilometres.

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 16

Answer: Following are the list of distance of school from their home

Friends Name Distance of home from school
Sohail 500 m
Amit 2 km 100 m
Alok 1 km 400 m
Sanjeev 1 km 100 m
Rohit 5 km 400 m
Rahul 2 km 400 m

* Who among you lives nearest to the school?

Answer: A person who lives nearest to the school is Sohail

* Who lives farthest from the school?

Answer: A person who lives farthest from the school is Rohit

* How many children live less than 1 km away from your school?

Answer: Me and Sohail. That means total two children lives less than 1 km away from school

* Is there anyone who lives more than 5 km away from the school?

Answer: Yes, Rohit lives more than 5 km away from the school

* How do they come to school?

Answer: They come to the school by school bus.

Guess and Find Out

Question: 25

How long is the thread in a reel?

Answer: The length of thread can be measured depending on the thickness of reel.

It may be 60 metres, 90 metres, 100 metres or 400 metres or more

Question: 26

How long is the string of a kite reel? Can it be more than a kilometre long?

Answer: A kite reel can be more than a kilometre long. It may be 500 metres, 900 metres, 1000 metres long.

Question: 27

If a handkerchief is made out of a single thread, how long would that thread be?

Answer: The length of thread may be about 4000 metres, if a handkerchief is made out of a single thread.

NCERT book Page No: 22

NCERT Solutions Mathematics Class 4 Chapter 2 - 17

Try to find out:

Question: 28

Which is the highest building that you have seen? About how many rooms high was it?

Answer: The highest building that I saw is Qutub Minar. It is about 25 rooms high

Question: 29

How high can a kite go? Can it go higher than the Qutub Minar?

Answer: Yes, a kite can go higher than the Qutub Minar. It may go about 100 metres high.

Question: 30

How high can a plane fly? Can it fly higher than Mount Everest which is about 9 km high?

Answer: A plane can fly more than 10000 metres high. Yes, it can fly higher than the Mount Everest which is about 9 km high.

Class 4 maths chapter 2, Long and Short, is a very interesting yet informative chapter that teaches students exactly what to study and how to study in the best manner possible. By introducing the topics of bricks with various shapes, it is easy to invoke upon a student’s creativity and simultaneously improves upon their geometry skills.

The 4th class NCERT maths chapter 2, contains numerous examples explaining topics such as:

  • Measuring length in centimeters
  • Dot to dot distance
  • Drawing math solutions lengthwise
  • Measurement in meters
  • Conversion of meters into centimeters

Solve problems based on these topics and get solutions below for all the type of maths questions in chapter 2, below here;

Student’s can learn from these solutions at their own flexible time and place. Download, BYJU’S app to get educational videos based on the topics explained in each chapter of the 4th standard Maths syllabus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *