RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations

RD Sharma books have been prescribed for years as a complete source of information to CBSE students, to develop their analytical skills. They have proven to be essential for learning the syllabus and developing the confidence that is required to face their exams. The RD Sharma Solutions explain the steps with precision, without missing out on essential aspects of solving a question.

The 14th Chapter Differentials, Errors and Approximations of RD Sharma Solutions for Class 12 Maths explains geometrical meanings of differentials. The main aim of these solutions formulated by BYJU’S experts is to provide a fundamental aspect of Maths, which in turn, helps the students to understand every concept clearly. Some of the essential topics of this chapter are listed below.

  • Definition of differentials
  • Meaning of differentials
  • Absolute error
  • Relative error
  • Percentage error
  • Geometrical meaning of differentials
  • Steps or algorithm of finding the geometrical meaning of differentials
  • Finding the approximate value using differentials
  • Some of the important results on differentials

RD Sharma Solutions Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations:Download PDF Here

RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 1
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 2
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 3
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 4
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 5
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 6
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 7
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 8
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 9
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 10
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 11
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 12
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 14 Differentials Errors And Approximations 13

Access answers to Maths RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 14 – Differentials, Errors and Approximations

Exercise 14.1 Page No: 14.9

1. If y = sin x and x changes from π/2 to 22/14, what is the approximate change in y?

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 1

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 2

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 3

2. The radius of a sphere shrinks from 10 to 9.8 cm. Find approximately the decrease in its volume.

Solution:

Given the radius of a sphere changes from 10 cm to 9.8 cm.

Let x be the radius of the sphere and Δ x be the change in the value of x.

Hence, we have x = 10 and x + Δ x = 9.8

⇒ 10 + Δ x = 9.8

⇒ Δ x = 9.8 – 10

∴ Δ x = – 0.2

The volume of a sphere of radius x is given by

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 4

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 5

3. A circular metal plate expands under heating so that its radius increases by k%. Find the approximate increase in the area of the plate, if the radius of the plate before heating is 10 cm.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 6

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 7

4. Find the percentage error in calculating the surface area of a cubical box if an error of 1% is made in measuring the lengths of the edges of the cube.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 8

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 9

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 10

5. If there is an error of 0.1% in the measurement of the radius of a sphere, find approximately the percentage error in the calculation of the volume of the sphere.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 11

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 12

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 13

6. The pressure p and the volume v of a gas are connected by the relation pv1.4 = const. Find the percentage error in p corresponding to a decrease of ½ % in v.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 14

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 15

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 16

7. The height of a cone increases by k%, its semi-vertical angle remaining the same. What is the approximate percentage increase in (i) in total surface area, and (ii) in the volume, assuming that k is small.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 17

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 18

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 19

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 20

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 21

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 22

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 23

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 24

8. Show that the relative error in computing the volume of a sphere, due to an error in measuring the radius, is approximately equal to three times the relative error in the radius.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 25

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 26

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 27

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 14 Differentials, Errors and Approximations Image 28

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class

by India's top teacher with
live doubt solving