NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets Exercise 1.3

The third exercise of Chapter 1 in Class 11 Maths covers a wide range of topics. Exercise 1.3 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets is based on the following topics:

  1. Subsets: Set A is said to be a subset of a set B if every element of A is also an element of B.
    1. Subsets of the set of real numbers
    2. Intervals as subsets of R
  2. Power Set: The collection of all subsets of set A is called the power set of A. It is denoted by P(A).
  3. Universal Set: The basic set is called the “Universal Set”which is usually denoted by U, and all its subsets by the letters A, B, C, etc

The solutions of all the questions given in the textbook are provided here. The NCERT Solutions for Class 11 can help the students in understanding the problem solving method thoroughly.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets Exercise 1.3

ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 3 1
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 3 2
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 3 3
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 3 4
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 3 5

 

Class 11 Maths Chapter 1- Sets Exercise 1.3 Solutioins

1. Make correct statements by filling in the symbols ⊂ or ⊄ in the blank spaces:

(i) {2, 3, 4} … {1, 2, 3, 4, 5}

(ii) {abc} … {bcd}

(iii) {xx is a student of Class XI of your school} … {xx student of your school}

(iv) {xx is a circle in the plane} … {xx is a circle in the same plane with radius 1 unit}

(v) {xx is a triangle in a plane}…{xx is a rectangle in the plane}

(vi) {xx is an equilateral triangle in a plane}… {xx is a triangle in the same plane}

(vii) {xx is an even natural number} … {xx is an integer}

Solution:

(i) {2, 3, 4} ⊂ {1, 2, 3, 4, 5}

(ii) {abc} ⊄ {bcd}

(iii) {xx is a student of Class XI of your school} ⊂ {xx student of your school}

(iv) {xx is a circle in the plane} ⊄ {xx is a circle in the same plane with radius 1 unit}

(v) {xx is a triangle in a plane} ⊄ {xx is a rectangle in the plane}

(vi) {xx is an equilateral triangle in a plane} ⊂ {xx is a triangle in the same plane}

(vii) {xx is an even natural number} ⊂ {xx is an integer}

2. Examine whether the following statements are true or false:

(i) {ab} ⊄ {bca}

(ii) {ae} ⊂ {xx is a vowel in the English alphabet}

(iii) {1, 2, 3} ⊂ {1, 3, 5}

(iv) {a} ⊂ {abc}

(v) {a} ∈ (abc)

(vi) {xx is an even natural number less than 6} ⊂ {xx is a natural number which divides 36}

Solution:

(i) False.

Here each element of {ab} is an element of {bca}.

(ii) True.

We know that ae are two vowels of the English alphabet.

(iii) False.

2 ∈ {1, 2, 3} where, 2∉ {1, 3, 5}

(iv) True.

Each element of {a} is also an element of {abc}.

(v) False.

Elements of {abc} are abc. Hence, {a} ⊂ {abc}

(vi) True.

{x: x is an even natural number less than 6} = {2, 4}

{x: x is a natural number which divides 36}= {1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36}

3. Let A= {1, 2, {3, 4}, 5}. Which of the following statements are incorrect and why?

(i) {3, 4} ⊂ A

(ii) {3, 4}}∈ A

(iii) {{3, 4}} ⊂ A

(iv) 1 ∈ A

(v) 1⊂ A

(vi) {1, 2, 5} ⊂ A

(vii) {1, 2, 5} ∈ A

(viii) {1, 2, 3} ⊂ A

(ix) Φ ∈ A

(x) Φ ⊂ A

(xi) {Φ} ⊂ A

Solution:

It is given that A= {1, 2, {3, 4}, 5}

(i) {3, 4} ⊂ A is incorrect

Here 3 ∈ {3, 4}; where, 3∉A.

(ii) {3, 4} ∈A is correct

{3, 4} is an element of A.

(iii) {{3, 4}} ⊂ A is correct

{3, 4} ∈ {{3, 4}} and {3, 4} ∈ A.

(iv) 1∈A is correct

1 is an element of A.

(v) 1⊂ A is incorrect

An element of a set can never be a subset of itself.

(vi) {1, 2, 5} ⊂ A is correct

Each element of {1, 2, 5} is also an element of A.

(vii) {1, 2, 5} ∈ A is incorrect

{1, 2, 5} is not an element of A.

(viii) {1, 2, 3} ⊂ A is incorrect

3 ∈ {1, 2, 3}; where, 3 ∉ A.

(ix) Φ ∈ A is incorrect

Φ is not an element of A.

(x) Φ ⊂ A is correct

Φ is a subset of every set.

(xi) {Φ} ⊂ A is incorrect

Φ∈ {Φ}; where, Φ ∈ A.

4. Write down all the subsets of the following sets:

(i) {a}

(ii) {ab}

(iii) {1, 2, 3}

(iv) Φ

Solution:

(i) Subsets of {a} are

Φ and {a}.

(ii) Subsets of {ab} are

Φ, {a}, {b}, and {ab}.

(iii) Subsets of {1, 2, 3} are

Φ, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {2, 3}, {1, 3}, and {1, 2, 3}.

(iv) Only subset of Φ is Φ.

5. How many elements has P (A), if A = Φ?

Solution:

If A is a set with m elements

n (A) = m then n [P (A)] = 2m

If A = Φ we get n (A) = 0

n [P(A)] = 20 = 1

Therefore, P (A) has one element.

6. Write the following as intervals:

(i) {xx ∈ R, –4 < x ≤ 6}

(ii) {xx ∈ R, –12 < x < –10}

(iii) {xx ∈ R, 0 ≤ x < 7}

(iv) {xx ∈ R, 3 ≤ x ≤ 4}

Solution:

(i) {x∈ R, –4 < x ≤ 6} = (–4, 6]

(ii) {x∈ R, –12 < x < –10} = (–12, –10)

(iii) {x∈ R, 0 ≤ x < 7} = [0, 7)

(iv) {x∈ R, 3 ≤ x ≤ 4} = [3, 4]

7. Write the following intervals in set-builder form:

(i) (–3, 0)

(ii) [6, 12]

(iii) (6, 12]

(iv) [–23, 5)

Solution:

(i) (–3, 0) = {x∈ R, –3 < x < 0}

(ii) [6, 12] = {x∈ R, 6 ≤ x ≤ 12}

(iii) (6, 12] ={x∈ R, 6 < x ≤ 12}

(iv) [–23, 5) = {x∈ R, –23 ≤ x < 5}

8. What universal set (s) would you propose for each of the following:

(i) The set of right triangles

(ii) The set of isosceles triangles

Solution:

(i) Among the set of right triangles, the universal set is the set of triangles or the set of polygons.

(ii) Among the set of isosceles triangles, the universal set is the set of triangles or the set of polygons or the set of two-dimensional figures.

9. Given the sets A = {1, 3, 5}, B = {2, 4, 6} and C = {0, 2, 4, 6, 8}, which of the following may be considered as universals set (s) for all the three sets A, B and C

(i) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

(ii) Φ

(iii) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

(iv) {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

Solution:

(i) We know that A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

So C ⊄ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}

Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.

(ii) A ⊄ Φ, B ⊄ Φ, C ⊄ Φ

Hence, Φ cannot be the universal set for the sets A, B, and C.

(iii) A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

C ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} is the universal set for the sets A, B, and C.

(iv) A ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

B ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

So C ⊄ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

Hence, the set {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.


Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 1- Sets

Exercise 1.1 Solutions 6 Questions

Exercise 1.2 Solutions 6 Questions

Exercise 1.4 Solutions 12 Questions

Exercise 1.5 Solutions 7 Questions

Exercise 1.6 Solutions 8 Questions

Miscellaneous Exercise On Chapter 1 Solutions 16 Questions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class