NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets Exercise 1.4

The fourth exercise of this chapter revolves around some of the most important topics of the Sets.The Exercise 1.4 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets is based on the following topics:

  1. Venn Diagrams
  2. Operations on Sets
    1. Union of sets
    2. Intersection of sets
    3. Difference of sets

The NCERT solutions are prepared with the utmost care by the subject matter experts present here. Students can view as well as download the NCERT solutions for class 11 at BYJU’S.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 1- Sets Exercise 1.4

ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 1
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 2
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 3
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 4
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 5
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 6
ncert solution class 11 chapter 1 sets ex 4 7

 

Class 11 Maths Chapter 1- Sets exercise 1.4 Solutioins

1. Find the union of each of the following pairs of sets:

(i) X = {1, 3, 5} Y = {1, 2, 3}

(ii) A = {aeiou} B = {abc}

(iii) A = {xx is a natural number and multiple of 3}

B = {xx is a natural number less than 6}

(iv) A = {xx is a natural number and 1 < x ≤ 6}

B = {xx is a natural number and 6 < x < 10}

(v) A = {1, 2, 3}, B = Φ

Solution:

(i) X = {1, 3, 5} Y = {1, 2, 3}

So the union of the pairs of set can be written as

X ∪ Y= {1, 2, 3, 5}

(ii) A = {aeiou} B = {abc}

So the union of the pairs of set can be written as

A∪ B = {abceiou}

(iii) A = {xx is a natural number and multiple of 3} = {3, 6, 9 …}

B = {xx is a natural number less than 6} = {1, 2, 3, 4, 5, 6}

So the union of the pairs of set can be written as

A ∪ B = {1, 2, 4, 5, 3, 6, 9, 12 …}

Hence, A ∪ B = {xx = 1, 2, 4, 5 or a multiple of 3}

(iv) A = {xx is a natural number and 1 < x ≤ 6} = {2, 3, 4, 5, 6}

B = {xx is a natural number and 6 < x < 10} = {7, 8, 9}

So the union of the pairs of set can be written as

A∪ B = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}

Hence, A∪ B = {x: x ∈ N and 1 < x < 10}

(v) A = {1, 2, 3}, B = Φ

So the union of the pairs of set can be written as

A∪ B = {1, 2, 3}

2. Let A = {ab}, B = {abc}. Is A ⊂ B? What is A ∪ B?

Solution:

It is given that

A = {ab} and B = {abc}

Yes, A ⊂ B

So the union of the pairs of set can be written as

A∪ B = {abc} = B

3. If A and B are two sets such that A ⊂ B, then what is A ∪ B?

Solution:

If A and B are two sets such that A ⊂ B, then A ∪ B = B.

4. If A = {1, 2, 3, 4}, B = {3, 4, 5, 6}, C = {5, 6, 7, 8} and D = {7, 8, 9, 10}; find

(i) A ∪ B

(ii) A ∪ C

(iii) B ∪ C

(iv) B ∪ D

(v) A ∪ B ∪ C

(vi) A ∪ B ∪ D

(vii) B ∪ C ∪ D

Solution:

It is given that

A = {1, 2, 3, 4], B = {3, 4, 5, 6}, C = {5, 6, 7, 8} and D = {7, 8, 9, 10}

(i) A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 5, 6}

(ii) A ∪ C = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

(iii) B ∪ C = {3, 4, 5, 6, 7, 8}

(iv) B ∪ D = {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

(v) A ∪ B ∪ C = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

(vi) A ∪ B ∪ D = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

(vii) B ∪ C ∪ D = {3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}

5. Find the intersection of each pair of sets:

(i) X = {1, 3, 5} Y = {1, 2, 3}

(ii) A = {aeiou} B = {abc}

(iii) A = {xx is a natural number and multiple of 3}

B = {xx is a natural number less than 6}

(iv) A = {xx is a natural number and 1 < x ≤ 6}

B = {xx is a natural number and 6 < x < 10}

(v) A = {1, 2, 3}, B = Φ

Solution:

(i) X = {1, 3, 5}, Y = {1, 2, 3}

So the intersection of the given set can be written as

X ∩ Y = {1, 3}

(ii) A = {aeiou}, B = {abc}

So the intersection of the given set can be written as

A ∩ B = {a}

(iii) A = {xx is a natural number and multiple of 3} = (3, 6, 9 …}

B = {xx is a natural number less than 6} = {1, 2, 3, 4, 5}

So the intersection of the given set can be written as

A ∩ B = {3}

(iv) A = {xx is a natural number and 1 < x ≤ 6} = {2, 3, 4, 5, 6}

B = {xx is a natural number and 6 < x < 10} = {7, 8, 9}

So the intersection of the given set can be written as

A ∩ B = Φ

(v) A = {1, 2, 3}, B = Φ

So the intersection of the given set can be written as

A ∩ B = Φ

6. If A = {3, 5, 7, 9, 11}, B = {7, 9, 11, 13}, C = {11, 13, 15} and D = {15, 17}; find

(i) A ∩ B

(ii) B ∩ C

(iii) A ∩ C ∩ D

(iv) A ∩ C

(v) B ∩ D

(vi) A ∩ (B ∪ C)

(vii) A ∩ D

(viii) A ∩ (B ∪ D)

(ix) (A ∩ B) ∩ (B ∪ C)

(x) (A ∪ D) ∩ (B ∪ C)

Solution:

(i) A ∩ B = {7, 9, 11}

(ii) B ∩ C = {11, 13}

(iii) A ∩ C ∩ D = {A ∩ C} ∩ D

= {11} ∩ {15, 17}

= Φ

(iv) A ∩ C = {11}

(v) B ∩ D = Φ

(vi) A ∩ (B ∪ C) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ C)

= {7, 9, 11} ∪ {11}

= {7, 9, 11}

(vii) A ∩ D = Φ

(viii) A ∩ (B ∪ D) = (A ∩ B) ∪ (A ∩ D)

= {7, 9, 11} ∪ Φ 

= {7, 9, 11}

(ix) (A ∩ B) ∩ (B ∪ C) = {7, 9, 11} ∩ {7, 9, 11, 13, 15}

= {7, 9, 11}

(x) (A ∪ D) ∩ (B ∪ C) = {3, 5, 7, 9, 11, 15, 17) ∩ {7, 9, 11, 13, 15}

= {7, 9, 11, 15}

7. If A = {x: x is a natural number}, B ={x: x is an even natural number}

C = {x: x is an odd natural number} and D = {x: x is a prime number}, find

(i) A ∩ B

(ii) A ∩ C

(iii) A ∩ D

(iv) B ∩ C

(v) B ∩ D

(vi) C ∩ D

Solution:

It can be written as

A = {x: x is a natural number} = {1, 2, 3, 4, 5 …}

B ={x: x is an even natural number} = {2, 4, 6, 8 …}

C = {x: x is an odd natural number} = {1, 3, 5, 7, 9 …}

D = {x: x is a prime number} = {2, 3, 5, 7 …}

(i) A ∩B = {x: x is a even natural number} = B

(ii) A ∩ C = {x: x is an odd natural number} = C

(iii) A ∩ D = {x: x is a prime number} = D

(iv) B ∩ C = Φ

(v) B ∩ D = {2}

(vi) C ∩ D = {x: x is odd prime number}

8. Which of the following pairs of sets are disjoint

(i) {1, 2, 3, 4} and {x: x is a natural number and 4 ≤ x ≤ 6}

(ii) {aeiou}and {cdef}

(iii) {x: x is an even integer} and {x: x is an odd integer}

Solution:

(i) {1, 2, 3, 4}

{xx is a natural number and 4 ≤ x ≤ 6} = {4, 5, 6}

So we get

{1, 2, 3, 4} ∩ {4, 5, 6} = {4}

Hence, this pair of sets is not disjoint.

(ii) {aeiou} ∩ (cdef} = {e}

Hence, {aeiou} and (cdef} are not disjoint.

(iii) {xx is an even integer} ∩ {xx is an odd integer} = Φ

Hence, this pair of sets is disjoint.

9. If A = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21}, B = {4, 8, 12, 16, 20},

C = {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16}, D = {5, 10, 15, 20}; find

(i) A – B

(ii) A – C

(iii) A – D

(iv) B – A

(v) C – A

(vi) D – A

(vii) B – C

(viii) B – D

(ix) C – B

(x) D – B

(xi) C – D

(xii) D – C

Solution:

(i) A – B = {3, 6, 9, 15, 18, 21}

(ii) A – C = {3, 9, 15, 18, 21}

(iii) A – D = {3, 6, 9, 12, 18, 21}

(iv) B – A = {4, 8, 16, 20}

(v) C – A = {2, 4, 8, 10, 14, 16}

(vi) D – A = {5, 10, 20}

(vii) B – C = {20}

(viii) B – D = {4, 8, 12, 16}

(ix) C – B = {2, 6, 10, 14}

(x) D – B = {5, 10, 15}

(xi) C – D = {2, 4, 6, 8, 12, 14, 16}

(xii) D – C = {5, 15, 20}

10. If X = {abcd} and Y = {fbd, g}, find

(i) X – Y

(ii) Y – X

(iii) X ∩ Y

Solution:

(i) X – Y = {ac}

(ii) Y – X = {fg}

(iii) X ∩ Y = {bd}

11. If R is the set of real numbers and Q is the set of rational numbers, then what is R – Q?

Solution:

We know that

R – Set of real numbers

Q – Set of rational numbers

Hence, R – Q is a set of irrational numbers.

12. State whether each of the following statement is true or false. Justify your answer.

(i) {2, 3, 4, 5} and {3, 6} are disjoint sets.

(ii) {aeiou } and {abcd} are disjoint sets.

(iii) {2, 6, 10, 14} and {3, 7, 11, 15} are disjoint sets.

(iv) {2, 6, 10} and {3, 7, 11} are disjoint sets.
Solution:

(i) False

If 3 ∈ {2, 3, 4, 5}, 3 ∈ {3, 6}

So we get {2, 3, 4, 5} ∩ {3, 6} = {3}

(ii) False

If a ∈ {aeiou}, a ∈ {abcd}

So we get {aeiou} ∩ {abcd} = {a}

(iii) True

Here {2, 6, 10, 14} ∩ {3, 7, 11, 15} = Φ

(iv) True

Here {2, 6, 10} ∩ {3, 7, 11} = Φ


Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 1- Sets

Exercise 1.1 Solutions 6 Questions

Exercise 1.2 Solutions 6 Questions

Exercise 1.3 Solutions 9 Questions

Exercise 1.5 Solutions 7 Questions

Exercise 1.6 Solutions 8 Questions

Miscellaneous Exercise On Chapter 1 Solutions 16 Questions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class