NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections is an important study resource available for students. NCERT Exemplar books provide multiple-choice questions and very short answer types of questions, by which students can enhance their analytical thinking and time management skills. They have proven to be essential for learning the syllabus and building the confidence that is required to face their exams. These questions help the students in understanding the types of questions that will be asked in the exams. Solutions for all Conic Sections Exercise problems help students in preparing for the exams in a better way. The NCERT Exemplar solutions available at BYJU’S will help students to ace their exams by preparing them well in advance.

Chapter 11 of NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Conic Sections explains parabola, circles and section of a cone. The exercise-wise solutions of these topics are available here in PDF format, which can be easily downloaded by the students. These solutions are prepared by subject experts at BYJU’S in order to guide them in their academics. Some of the essential topics of this chapter are listed below.

  • Sections of a cone
  • Circle and equation of a circle
  • Parabola
  • Directrix of the parabola
  • Standard equations of parabola
  • Focal distance of a point of parabola
  • Ellipse
  • Focal Distance of a ellipse
  • Hyperbola
  • Focal distance of hyperbola
  • Parametric equation of conics

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Maths Chapter 11 Conic Sections

 

ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 01
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 02
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 03
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 04
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 05
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 06
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 07
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 08
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 09
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 10
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 11
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 12
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 13
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 14
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 15
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 16
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 17
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 18
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 19
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 20
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 21
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 22
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 23
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 24
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 11 conic 25

 

Access Answers to NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Maths Chapter 11 – Conic Sections

Exercise Page No: 202

Short Answer type:

1. Find the equation of the circle which touches the both axes in first quadrant and whose radius is a.

Solution:

The circle touches both the x and y axes in the first quadrant and the radius is a.

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 1

For a circle of radius a, the centre is (a, a).

The equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

Therefore, the equation of the circle becomes (x – a)2 + (y – a)2 = a2

x2 – 2ax + a2 + y2 – 2ay + a2 – a2 = 0

x2 – 2ax + y2 – 2ay + a2 = 0

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 2

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 3

3. If a circle passes through the point (0, 0) (a, 0), (0, b) then find the coordinates of its centre.

Solution:

The equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 4

Putting the values of given co-ordinates in the above expression,

(0, 0)

(0 – h)2 + (0 – k)2 = r2

h2 + k2 = r2

(a, 0)

(a – h)2 + (0 – k)2 = r2

a2 + h2 – 2ah + k2 = r2 —— (1)

(0, b)

(0 – h)2 + (b – k)2 = r2

h2 + b2 + k2 – 2bk = r2 ——- (2)

On solving equations (1) & (2), respectively,

a (a – 2h) = 0

b (b – 2k) = 0

So, a = 0 or 2h

b = 0 or 2k respectively.

Since the circle passes through the centre (0, 0), so the co-ordinates are

a = 2h, h = a/2

b = 2k, k = b/2

The co-ordinates of the centre are (a/2, b/2)

4. Find the equation of the circle which touches x-axis and whose centre is (1, 2).

Solution:

Since the circle has a centre (1, 2) and also touches x-axis.

Radius of the circle is, r = 2

The equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

So, the equation of the required circle is:

(x – 1)2 + (y – 2)2 = 22

⇒x2 – 2x + 1 + y2 – 4y + 4 = 4

⇒ x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0

The equation of the circle is x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0.

5. If the lines 3x – 4y + 4 = 0 and 6x – 8y – 7 = 0 are tangents to a circle, then find the radius of the circle.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 5

6. Find the equation of a circle which touches both the axes and the line 3x – 4y + 8 = 0 and lies in the third quadrant.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 6

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 7

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 8

The equation of the given circle is x2 + y2 + 4x + 4y + 4 = 0.

7. If one end of a diameter of the circle x2 + y2 – 4x – 6y + 11 = 0 is (3, 4), then find the coordinate of the other end of the diameter.

Solution:

Given equation of the circle,

x2 – 4x + y2 – 6y + 11 = 0

x2 – 4x + 4 + y2 – 6y + 9 +11 – 13 = 0

the above equation can be written as

x2 – 2 (2) x + 22 + y2 – 2 (3) y + 32 +11 – 13 = 0

on simplifying we get

(x – 2)2 + (y – 3)2 = 2

(x – 2)2 + (y – 3)2 = (√2)2

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

We have centre = (2, 3)

The centre point is the mid-point of the two ends of the diameter of a circle.

Let the points be (p, q)

(p + 3)/2 = 2 and (q + 4)/2 = 3

p + 3 = 4 & q + 4 = 6

p = 1 & q = 2

Hence, the other ends of the diameter are (1, 2).

8. Find the equation of the circle having (1, –2) as its centre and passing through 3x + y = 14, 2x + 5y = 18

Solution:

Solving the given equations,

3x + y = 14 ……….1

2x + 5y = 18 …………..2

Multiplying the first equation by 5, we get

15x + 5y = 70…….3

2x + 5y = 18……..4

Subtract equation 4 from 3 we get

13 x = 52,

Therefore x = 4

Substituting x = 4, in equation 1, we get

3 (4) + y = 14

y = 14 – 12 = 2

So, the point of intersection is (4, 2)

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

Putting the values of (4, 2) and centre co-ordinates (1,-2) in the above expression, we get

(4 – 1)2 + (2 – (-2))2 = r2

32 + 42 = r2

r2 = 9 + 16 = 25

r = 5 units

So, the expression is

(x – 1)2 + (y – (-2))2 = 52

Expanding the above equation we get

x2 – 2x + 1 + (y + 2)2 = 25

x2 – 2x + 1 + y2 + 4y + 4 = 25

x2 – 2x + y2 + 4y – 20 = 0

Hence the required expression is x2 – 2x + y2 + 4y – 20 = 0.

9. If the line y = √3x + k touches the circle x2 + y2 = 16, then find the value of k.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 9

Hence, the required value of k is 8.

10. Find the equation of a circle concentric with the circle x2 + y2 – 6x + 12y + 15 = 0 and has double of its area.

Solution:

Given equation of the circle is

x2 – 6x + y2 + 12y + 15 = 0

The above equation can be written as

x2 – 2 (3) x + 32 + y2 + 2 (6) y + 62 + 15 – 9 + 36 = 0

(x – 3)2 + (y-(-6))2 – 30 = 0

(x – 3)2 + (y-(-6))2 = (√30)2

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

Centre = (3,-6)

Area of inner circle = πr2 = 22/7 × 30 = 30 π units square

Area of outer circle = 2 × 30 π = 60 π units square

So, πr2 = 60 π

r2 = 60

Equation of outer circle is,

(x – 3)2 + (y – (-6))2 = (√60)2

x2 – 6x + 9 + y2 – 12 y + 36 = 60

x2 – 6x + y2 +12y +45 – 60 = 0

x2 – 6x + y2 + 12y – 15 = 0

Hence, the required equation of the circle is x2 – 6x + y2 + 12y – 15 = 0.

11. If the latus rectum of an ellipse is equal to half of minor axis, then find its eccentricity.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 10

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 11

12. Given the ellipse with equation 9x2 + 25y2 = 225, find the eccentricity and foci.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 12

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 13

13. If the eccentricity of an ellipse is 5/8 and the distance between its foci is 10, then find latus rectum of the ellipse.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 14

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 15

14. Find the equation of ellipse whose eccentricity is 2/3 , latus rectum is 5 and the centre is (0, 0).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 16

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 17

15. Find the distance between the directrices of the ellipse x2/36 + y2/20 = 1

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 18

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 19

16. Find the coordinates of a point on the parabola y2 = 8x whose focal distance is 4.

Solution:

We know that equation of an ellipse is y2 = 4ax,

Also we have length of latus rectum = 4a

Now by comparing the above two equations,

4a = 8

Therefore

a = 2

y2 = 8 × 2 = 16

y = ± 4 and x = 2

Hence the co – ordinates are (2, 4) and (2, -4).

17. Find the length of the line-segment joining the vertex of the parabola y2 = 4axand a point on the parabola where the line-segment makes an angle q to the x-axis.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 20

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 21

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 22

18. If the points (0, 4) and (0, 2) are respectively the vertex and focus of a parabola, then find the equation of the parabola.

Solution:

Given

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 23

19. If the line y = mx + 1 is tangent to the parabola y2 = 4x then find the value of m.

Solution:

Given equations are,

y = mx + 1 & y2 = 4x

By solving given equations we get

(mx + 1)2 = 4x

Expanding the above equation we get

m2x2 + 2mx + 1 = 4x

On rearranging we get

m2x2 + 2mx – 4x + 1 = 0

m+x2 + x (2m – 4) + 1 = 0

As the line touches the parabola, above equation must have equal roots,

Discriminant (D) = 0

(2m – 4)2 – 4 (m2) (1) = 0

4m2 – 16m + 16 – 4m2 = 0

-16 m + 16 = 0

– m + 1 = 0

m = 1

Hence, the required value of m is 1.

20. If the distance between the foci of a hyperbola is 16 and its eccentricity is √2, then obtain the equation of the hyperbola.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 24

21. Find the eccentricity of the hyperbola 9y2 – 4x2 = 36.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 25

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 26

22. Find the equation of the hyperbola with eccentricity 3/2 and foci at (± 2, 0).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 27

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 28

Long Answer type:

23. If the lines 2x – 3y = 5 and 3x – 4y = 7 are the diameters of a circle of area 154square units, then obtain the equation of the circle.

Solution:

Since, diameters of a circle intersect at the centre of a circle,

2x – 3y = 5 ………1

3x – 4y = 7 ………..2

Solving the above equations,

Multiplying equation 1 by 3 we get

6x – 9y = 15

Multiplying equation 2 by 2 we get

6x – 8y = 14

y = 1

y = -1

Putting y = -1, in equation 1, we get

2x – 3(-1) = 5

2x + 3 = 5

2x = 2

x = 1

Coordinates of centre = (1,-1)

Given area = 154

Area = πr2 = 154

22/7 × r2 = 154

r2 = 154 × 7/22

r = 7 units

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

(x – 1)2 + (y – (-1))2 = 72

x2 – 2x +1 + (y + 1)2 = 49

x2 – 2x + 1 + y2 + 2y + 1 – 49 = 0

x2 – 2x + y2 + 2y – 47 = 0

Hence the required equation of the given circle is x2 – 2x + y2 + 2y – 47 = 0.

24. Find the equation of the circle which passes through the points (2, 3) and (4, 5) and the centre lies on the straight line y – 4x + 3 = 0.

Solution:

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2………..1

Substituting (2, 3) & (4, 5) in the above equation, we get

(2 – h)2 + (3 – k)2 = r2

4 – 4h + h2 + 9 + k2 – 6k = r2

h2 – 4h + k2 – 6k + 13 = r2 …………..2

(4 – h)2 + (5 – k)2 = r2

16 – 8h + h2 + 25 + k2 – 10k = r2

h2 – 8h + k2 – 10k + 41 = r2 ………..3

Equating both the equations 2 & 3, as their RHS are equal, we get

h2 – 4h + k2 – 6k + 13 = h2 – 8h + k2 – 10k + 41

On simplifying we get

8h – 4h + 10k – 6k = 41 – 13

4h + 4k = 28

h + k = 7 ………..4

As centre lies on the given line, so it satisfies the values too,

k – 4h + 3 = 0…………5

Solving equations 3 and 4 simultaneously,

h + k = 7

-4h + k = -3

Subtracting both the equations, we get

5h = 10

h = 2

2 + k = 7

k = 5

Putting h = 2 & k = 5 in equation 2,

h2 – 4h + k2 – 6k + 13 = r2

22 – 4(2) + 52 – 6(5) + 13 = r2

4 – 8 + 25 – 30 + 13 = r2

r2 = 4

r = 2 units

Putting the values of h = 2, k = 5 & r = 2, respectively in equation 1,

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

(x – 2)2 + (y – 5)2 = 22

x2 – 4x + 4 + y2 – 10y + 25 = 4

x2 – 4x + y2 – 10y + 25 =0

Hence, the required equation is x2 – 4x + y2 – 10y + 25 = 0.

25. Find the equation of a circle whose centre is (3, –1) and which cuts off a chord of length 6 units on the line 2x – 5y + 18 = 0.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 29

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 30

Using Pythagoras Theorem,

(Hypotenuse)2 = (Base)2 + (Perpendicular)2

= (3)2 + (√29)2 = 29 + 9

= √38

Hypotenuse = √38 units (radius)

Since, the radius bisects the chord into two equal halves,

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

(x – 3)2 + (y – (-1))2 = (√38)2

x2 – 6x + 9 + (y + 1)2 = 38

x2 – 6x + y2 + 2y + 1 + 9- 38 = 0

x2 – 6x + y2 + 2y – 28 = 0

Hence, the required equation of the circle is x2 – 6x + y2 + 2y – 28 = 0.

26. Find the equation of a circle of radius 5 which is touching another circle x2 + y2 – 2x – 4y – 20 = 0 at (5, 5).

Solution:

Given x2 – 2x + y2 – 4y – 20 = 0

x2 – 2x + 1 +y2 – 4y + 4 – 20 – 5 = 0

(x – 1)2 + (y – 2)2 = 25

(x – 1)2 + (y – 2)2 = 52

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

Centre = (1, 2)

Point of Intersection = (5, 5)

It intersects the line into 1: 1, as the radius of both the circles is 5 units.

Using Ratio Formula,

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 31

p + 1 = 10, q + 2 = 10

p = 9 & q = 8

Co-ordinates = (9, 8)

Therefore the equation is,

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

(x – 9)2 + (y – 8)2 = 52

x2 – 18x + 81 + y2 – 16y + 64 = 25

x2 – 18x + y2 – 16y + 145 – 25 = 0

x2 – 18x + y2 – 16y + 120 = 0

Hence, the required equation is x2 – 18x + y2 – 16y + 120 = 0.

27. Find the equation of a circle passing through the point (7, 3) having radius 3 units and whose centre lies on the line y = x – 1.

Solution:

Since, the equation of a circle having centre (h, k), having radius as r units, is

(x – h)2 + (y – k)2 = r2Centre lies on the line i.e., y = x – 1,

Co – Ordinates are (h, k) = (h, h – 1)

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

(7 – h)2 + (3 – (h – 1))2 = 32

49 + h2 – 14h + (3 – h +1)2 = 9

On rearranging we get

h2 – 14h + 49 +16 +h2 – 8h – 9 = 0

2h2 – 22h + 56 = 0

h2 – 11h + 28 = 0

h2 – 4h – 7h + 28 = 0

h (h – 4) – 7 (h – 4) = 0

(h – 7) (h – 4) = 0

h = 7 or 4

Centre = (7, 6) or (4, 3)

(x – h)2 + (y – k)2 = r2

Equation, having centre (7, 6)

(x – 7)2 + (y – 6)2 = 32

x2 – 14x + 49 + y2 – 12y + 36 – 9 = 0

x2 – 14x + y2 – 12y + 76 = 0

Equation, having centre (4, 3)

(x – 4)2 + (y – 3)2 = 32

x2 – 8x + 16 + y2 – 6y + 9 – 9 = 0

x2 – 8x + y2 – 6y + 16 = 0

Hence, the required equation is x2 – 14x + y2 – 12y + 76 = 0 or x2 – 8x + y2 – 6y + 16 = 0.

28. Find the equation of each of the following parabolas

(a) Directrix x = 0, focus at (6, 0)

(b) Vertex at (0, 4), focus at (0, 2)

(c) Focus at (–1, –2), directrix x – 2y + 3 = 0

Solution:

(a) The distance of any point on the parabola from its focus and its directrix is same.

Given that, directrix, x = 0 and focus = (6, 0)

If a parabola has a vertical axis, the standard form of the equation of the parabola is (x – h)2 = 4p (y – k), where p≠ 0.

The vertex of this parabola is at (h, k).

The focus is at (h, k + p) & the directrix is the line y = k – p.

As the focus lies on x – axis,

Therefore the equation is y2 = 4ax or y2 = -4ax

So, for any point P(x, y) on the parabola

Distance of point from directrix = Distance of point from focus

x2 = (x – 6)2 + y2

x2 = x2 – 12x + 36 + y2

y2 – 12x + 36 = 0

Hence the required equation is y2 – 12x + 36 = 0.

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 32

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 11 - Image 33

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class