NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three Dimensional Geometry are prepared after vast research by highly experienced Maths teachers at BYJU’S. NCERT Exemplar is the best book available, according to the CBSE syllabus. The description provided in the PDFs enhances the basic concepts among the students, which in turn, help in solving problems without mistakes. The solutions are free to download and the questions are systematically arranged for your ease of preparation and solving different types of questions. In order to score good marks, students are advised to learn these NCERT Exemplar Solutions.

The 12th Chapter of NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Introduction to Three Dimensional Geometry explains distance formula and section formula as its primary concept. By practising these solutions, students can score high in their academics. Some of the essential topics of this chapter are listed below.

  • Coordinate axes and coordinate planes
  • Coordinate of a point in space
  • Sign of coordinates of a point
  • Distance formula
  • Section formula

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Maths Chapter 12 Introduction to Three dimensional Geometry

 

ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 01
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 02
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 03
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 04
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 05
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 06
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 07
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 08
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 09
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 10
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 11
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 12
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 13
ncert exemplar sol class 11 maths chpt 12 three dimensional 14

 

Access answers to Maths NCERT Exemplar Solutions For Class 11 Chapter 12 – Introduction to Three Dimensional Geometry

Exercise Page No: 220

Short Answer type:

1. Locate the following points:
(i) (1, – 1, 3),

(ii) (– 1, 2, 4)
(iii) (– 2, – 4, –7)

(iv) (– 4, 2, – 5).

Solution:

(i) (1, – 1, 3):- 4th octant,

(ii) (– 1, 2, 4):- 2nd octant,

(iii) (– 2, – 4, –7):- 7th octant,

(iv) (– 4, 2, – 5):- 6th octant.

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 1

2. Name the octant in which each of the following points lies.

(i) (1, 2, 3),

(ii) (4, – 2, 3),

(iii) (4, –2, –5)

(iv) (4, 2, –5)
(v) (– 4, 2, 5)

(vi) (–3, –1, 6)

(vii) (2, – 4, – 7)

(viii) (– 4, 2, – 5).

Solution:

(i) (1, 2, 3):- 1st Octant,


(ii) (4, – 2, 3):- 4th Octant,


(iii) (4, –2, –5):- 8th Octant,


(iv) (4, 2, –5):- 5th Octant,


(v) (– 4, 2, 5):- 2nd Octant,


(vi) (–3, –1, 6):- 3rd Octant,


(vii) (2, – 4, – 7):- 8th Octant,

(viii) (– 4, 2, – 5):- 6th Octant.

3. Let A, B, C be the feet of perpendiculars from a point P on the x, y, z-axis respectively. Find the coordinates of A, B and C in each of the following where the point P is :
(i) A = (3, 4, 2)

(ii) (–5, 3, 7)

(iii) (4, – 3, – 5)

Solution:

(i) (3, 4, 2):- A (3, 0, 0), B (0, 4, 0), C (0, 0, 2)


(ii) (–5, 3, 7):- A (−5, 0, 0), B (0, 3, 0), C (0, 0, 7)


(iii) (4, – 3, – 5):- A (4, 0, 0), B (0, −3, 0), C (0, 0, −5)

4. Let A, B, C be the feet of perpendiculars from a point P on the xy, yz and zx planes respectively. Find the coordinates of A, B, C in each of the following where the point P is
(i) (3, 4, 5)

(ii) (–5, 3, 7)

(iii) (4, – 3, – 5).

Solution:

(i) (3, 4, 5):- A (3, 4, 0), B (0, 4, 5), C (3, 0, 5)


(ii) (–5, 3, 7):- A (−5, 3, 0), B (0, 3, 7), C (−5, 0, 7)

(iii) (4, – 3, – 5):- A (4, −3, 0), B (0, −3, −5), C (4, 0, −5)

5. How far apart are the points (2, 0, 0) and (–3, 0, 0)?

Solution:

The points (2, 0, 0) and (–3, 0, 0) are at a distance of =

|2 − (−3)| = 5 units.

6. Find the distance from the origin to (6, 6, 7).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 2

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 3

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 4

8. Show that the point A (1, – 1, 3), B (2, – 4, 5) and (5, – 13, 11) are collinear.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 5

9. Three consecutive vertices of a parallelogram ABCD are A (6, – 2, 4), B (2, 4, – 8), C (–2, 2, 4). Find the coordinates of the fourth vertex.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 6

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 7

10. Show that the triangle ABC with vertices A (0, 4, 1), B (2, 3, – 1) and C (4, 5, 0) is right angled.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 8

11. Find the third vertex of triangle whose centroid is origin and two vertices are (2, 4, 6) and (0, –2, –5).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 9

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 10

12. Find the centroid of a triangle, the mid-point of whose sides are D (1, 2, – 3), E (3, 0, 1) and F (– 1, 1, – 4).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 11

13. The mid-points of the sides of a triangle are (5, 7, 11), (0, 8, 5) and (2, 3, – 1). Find its vertices.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 12

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 13

14. Three vertices of a Parallelogram ABCD are A (1, 2, 3), B (– 1, – 2, – 1) and C (2, 3, 2). Find the fourth vertex D.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 14

15. Find the coordinate of the points which trisect the line segment joining the points A (2, 1, – 3) and B (5, – 8, 3).

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 15

16. If the origin is the centroid of a triangle ABC having vertices A (a, 1, 3), B (– 2, b, – 5) and C (4, 7, c), find the values of a, b, c.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 16

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 17

17. Let A (2, 2, – 3), B (5, 6, 9) and C (2, 7, 9) be the vertices of a triangle. The internal bisector of the angle A meets BC at the point D. Find the coordinates of D.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 18

18. Show that the three points A (2, 3, 4), B (–1, 2, – 3) and C (– 4, 1, – 10) are collinear and find the ratio in which C divides AB.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 19

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 20

19. The mid-point of the sides of a triangle are (1, 5, – 1), (0, 4, – 2) and (2, 3, 4). Find its vertices. Also find the centroid of the triangle.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 21

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 22

20. Prove that the points (0, – 1, – 7), (2, 1, – 9) and (6, 5, – 13) are collinear. Find the ratio in which the first point divides the join of the other two.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 23

21. What are the coordinates of the vertices of a cube whose edge is 2 units, one of whose vertices coincides with the origin and the three edges passing through the origin, coincides with the positive direction of the axes through the origin?

Solution:

Given that cube with 2 units edge, one of whose vertices coincides with the origin and the three edges passing through the origin, coincides with the positive direction of the axes through the origin.

The Coordinates of the vertices are;

(0, 0, 0), (2, 0, 0), (0, 2, 0), (0, 0, 2), (2, 2, 0), (0, 2, 2), (2, 0, 2) and (2, 2, 2).

Objective type Questions:

Choose the correct answer from the given four options indicated against each of the Exercises from 22 (M.C.Q.).

22. The distance of point P (3, 4, 5) from the y z-plane is

(A) 3 units (B) 4 units (C) 5 units (D) 550

Solution:

(A) 3 units

Explanation:

From basic ides of three-dimensional geometry, we know that x-coordinate of a point is its distance from y z plane.

∴ Distance of Point P (3, 4, 5) from y z plane is given by its x coordinate.

∵ x-coordinate of point P = 3

∴ Distance of (3, 4, 5) from y z plane is 3 units

Hence, option (A) is the only correct choice.

23. What is the length of foot of perpendicular drawn from the point P (3, 4, 5) on y-axis

(A) √41 (B) √34 (C) 5 (D) none of these

Solution:

(B) √34

Explanation:

As we know that y-axis lies on x y plane and y z.

So, its distance from x y and y z plane is 0.

∴ By basic definition of three-dimension coordinate we can say that x-coordinate and z–coordinate are 0.

As, perpendicular is drawn from point P to y-axis, so distance of point of intersection of this line from x z plane remains the same.

∴ y-coordinate of the new point say Q = 4

Or we can say that corresponding point on y-axis is (0, 4, 0)

∴ Length of perpendicular = distance between P and Q

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 24From distance formula-

PQ = 

∴ Length of foot of perpendicular drawn from the point P (3, 4, 5) on y-axis is √34 units.

Hence, option (B) is the only correct choice.

24. Distance of the point (3, 4, 5) from the origin (0, 0, 0) is

(A) √50 (B) 3 (C) 4 (D) 5

Solution:

(A) √50

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 25

25. If the distance between the points (a, 0, 1) and (0, 1, 2) is √27, then the value of a is (A) 5 (B) ± 5 (C) – 5 (D) none of these

Solution:

(C) – 5

Explanation:

NCERT Exemplar Solutions for Class 11 Maths Chapter 12 - Image 26

Squaring on both sides

a2 + 2 = 27

⇒ a2 = 25

⇒ a = ±√25 = ±5

∴ a = 5 or a = -5

Option (A) and (B) both have one correct answer but only option (C) contains both the answers

Hence, option(C) is the most suitable choice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *