NCERT Exemplar Class 11 Maths Solutions for Chapter 3 - Trigonometric Functions

NCERT Exemplar Class 11 Maths Solutions for Chapter 3 - PDF Download Free Download

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions, are provided here for students to practice and prepare for the exam. For students to make it easy for them to learn the concepts explained in this chapter, NCERT exemplar problems with solutions for chapter 3 Trigonometric Functions are provided here. These materials are prepared by our experts in accordance with CBSE syllabus (2018-2019) and curriculum.

Class 11 Maths NCERT Exemplar Problems on Trigonometric Functions

Trigonometric Functions can simply be defined as the functions of an angle. It is also called by many other names such as angle functions, circular functions and goniometric functions. The major functions that are most commonly known to everybody are Sine, Cosine and Tangent. Some functions such as infinite series and differential equations are used for whole numbers and complex numbers.

In chapter 3, students will learn and solve exemplar problems based on topics like;

  • Angle-Positive and Negative
  • Degree measure and radian measures for angles
  • Relationship between radian and real numbers
  • Relationship between degree and radian
  • Trigonometric Functions – their sign, domain and range
  • Sum and Difference of Two Angles and their Trigonometric functions
  • And questions related to trigonometric equations

The pdf for chapter 3, exemplar problems and solutions can be downloaded and practised offline as well. These materials can also be used as a reference tool while preparing for final exams. Click here to get exemplar solutions for all the chapters.

Download PDF Of NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 3 – Trigonometric Functions

 

ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3
ncert exemplar solutions for class 11 maths chapter 3

 

Access Answers of NCERT Exemplar Class 10 Maths Chapter 3 – Trigonometric Functions

Exercise Page No: 52

Short Answer Type

1. Prove that 

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-1

Solution:

According to the question,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-2

Using the identity,

sin2A + cos2A = 1, we get,

sin A + (1 – cos A).

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-3

Hence, L.H.S = R.H.S

2. If [2sinα / (1+cosα+sinα)] = y, then prove that [(1– cosα+sinα) / (1+sinα)] is also equal to y.

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-4

Solution:

According to the question,

y =2sinα /(1+cosα+sinα)

Multiplying numerator and denominator by (1 – cos α + sin α),

We get,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-5

Hence Proved

3. If m sin θ = n sin (θ + 2α), then prove that

tan (θ + α) cot α = (m + n)/(m – n)

[Hints: Express sin(θ + 2α) / sinθ = m/n and apply componendo and dividend]

Solution:

According to the question,

m sin θ = n sin (θ + 2α)

To prove:

tan (θ + α)cot α =(m + n)/(m – n)

Proof:

m sin θ = n sin (θ + 2α)

⇒ sin(θ + 2α) / sinθ = m/n 

Applying componendo-dividendo rule, we have,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-6

By transformation formula of T-ratios,

We know that,

sin A + sin B = 2 sin ((A+B)/2) cos ((A – B)/2)

And,

sin A – sin B = 2 cos ((A+B)/2) sin ((A – B)/2)

On applying the formula, we get,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-7

Therefore, tan (θ + α) cot α = (m + n)/(m – n)

Hence Proved

4. If NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-8 where α lie between 0 and π/4, find value of tan 2α
[Hint: Express tan 2α as tan (α + β + α – β]

Solution:

According to the question,

cos(α + β) = 4/5 …(i)

We know that,

sin x = √(1 – cos2x)

Therefore,

sin (α + β) = √(1 – cos2(α + β))

⇒ sin (α + β) = √(1 – (4/5)2) = 3/5 …(ii)

Also,

sin(α – β) = 5/13 {given} …(iii)

we know that,

cos x = √(1 – sin2x)

Therefore,

cos (α – β) = √(1 – sin2(α – β))

⇒ cos (α – β) = √(1 – (5/13)2) = 12/13 …(iv)

Therefore,

tan 2α = tan (α + β + α – β)

We know that,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-9

From equation i, ii, iii and iv we have,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-10

Hence, tan 2α = 56/33

5. If tanx = b/a then find the value of 

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-11

Solution:

According to the question,

tan x = b/a

Let,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-12

6. Prove that cos θ cos θ/2 – cos 3θ cos 9θ/2 = sin7θ sin4θ
[Hint: Express L.H.S. = ½ [2cos θcos θ/2 – 2cos 3θ cos 9θ / 2]

Solution:

Using transformation formula, we get,

2 cos A cos B = cos(A + B) + cos (A – B)

-2 sin A sin B = cos(A + B) – cos (A – B)

Multiplying and dividing the expression by 2.

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-13

7. If a cos θ + b sin θ = m and a sin θ – b cos θ = n, then show that a2 + b2 = m2 + n2.

Solution:

According to the question,

a cos θ + b sin θ = m …(i)

a sin θ – b cos θ = n …(ii)

Squaring and adding equation 1 and 2, we get,

(a cos θ + b sin θ)2 + (a sin θ – b cos θ)2 = m2 + n2

⇒ a2cos2θ + b2sin2θ + 2ab sin θ cos θ + a2sin2θ + b2cos2θ – 2ab sin θ cos θ = m2 + n2

⇒ a2cos2θ + b2sin2θ + a2sin2θ + b2cos2θ = m2 + n2

⇒ a2(sin2θ + cos2θ) + b2(sin2θ + cos2θ) = m2 + n2

Using, sin2θ + cos2θ = 1,

We get,

⇒ a2 + b2 = m2 + n2

8. Find the value of tan 22°30’.
[Hint: Let θ = 45°, use NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-14

Solution:

Let, θ = 45°

As we need to find: tan 22°30’ = tan (θ/2)

We know that,

sin θ = cos θ = 1/√2 (for θ = 45°)

Since,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-15

Therefore, tan 22°30’ = √2 – 1

9. Prove that sin 4A = 4sinA cos3A – 4 cosA sin3A.

Solution:

sin 4A = sin (2A + 2A)

We know that,

sin(A + B) = sin A cos B + cos A sin B

Therefore, sin 4A = sin 2A cos 2A + cos 2A sin 2A

⇒ sin 4A = 2 sin 2A cos 2A

From T-ratios of multiple angle,

We get,

sin 2A = 2 sin A cos A and cos 2A = cos2A – sin2A

⇒ sin 4A = 2(2 sin A cos A)(cos2A – sin2A)

⇒ sin 4A = 4 sin A cos3A – 4 cos A sin3A

Hence, sin 4A = 4 sin A cos3A – 4 cos A sin3A

10. If tan θ + sin θ = m and tan θ – sin θ = n, then prove that m2 – n2 = 4 sin θ tan θ

[Hint: m + n = 2tanθ, m – n = 2 sin θ, then use m2 – n2 = (m + n)(m – n)]

Solution:

According to the question,

tan θ + sin θ = m …(i)

tan θ – sin θ = n …(ii)

Adding equation i and ii,

2 tan θ = m + n …(iii)

Subtracting equation ii from i,

We get,

2sin θ = m – n …(iv)

Multiplying equations (iii) and (iv),

2sin θ (2tan θ) = (m + n)(m – n)

⇒ 4 sin θ tan θ = m2 – n2

Hence,

m2 – n2 = 4 sin θ tan θ

11. If tan (A + B) = p, tan (A – B) = q, then show that tan 2A = (p + q) / (1 – pq).
[Hint: Use 2A = (A + B) + (A – B)]

Solution:

We know that,

tan 2A = tan (A + B + A – B)

And also,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-16

12. If cosα + cosβ = 0 = sinα + sinβ, then prove that cos 2α + cos 2β = –2cos (α + β).
[Hint: cosα + cosβ)2 – (sinα + sinβ)2 = 0]

Solution:

According to the question,

cosα + cosβ = 0 = sinα + sinβ …(i)

Since, LHS = cos 2α + cos 2β

We know that,

cos 2x = cos2x – sin2x

Therefore,

LHS = cos2α – sin2α + (cos2β – sin2β)

⇒ LHS = cos2α + cos2β – (sin2α + sin2β)

Also, since,

a2 + b2 = (a+b)2 – 2ab

⇒ LHS = (cosα + cosβ)2 – 2cosα cosβ –(sinα + sinβ)2 +2sinα sinβ

From equation (i),

⇒ LHS = 0 – 2cosα cosβ -0 + 2sinα sinβ

⇒ LHS = -2(cosα cosβ – sinα sinβ)

∵ cos (α + β) = cosα cosβ – sinα sinβ

Therefore, LHS = -2 cos (α + β) = RHS

Hence, cos 2α + cos 2β = –2cos (α + β)

13.

If NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-17 then show that NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-18
[Hint: Use componendo and Dividendo]

Solution:

According to the question,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-19

14.

If NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-20 then show that sinα + cosα = √2 cos θ.
[Hint: Express tanθ = tan(α – π/2) θ = α – π/4]

Solution:

We know that,


NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-21

We know that,

tan(x-y) = (tan x – tan y) / (1 + tan x . tan y)

Therefore, tan θ = tan ( α – π/4)

⇒ θ = α – π/4

⇒ α = θ + π/4 …(i)

To prove,

sinα + cosα = √2 cos θ

∵ LHS = sinα + cosα

From equation (i)

⇒ LHS = sin(θ + π/4) + cos(θ + π/4)

∵ sin(x + y) = sin x cos y + cos x sin y

And, cos(x + y) = cos x cos y – sin x sin y

Therefore, LHS = sin θ cos(π/4) + sin(π/4)cos θ + cos θ cos(π/4) – sin(π/4)sin θ

∵ sin(π/4)=cos(π/4) = 1/√2

⇒ LHS = sin θ (1/√2) + (1/√2) cos θ + cos θ (1/√2) – sin θ (1/√2)

⇒ LHS = 2 cos θ (1/√2)

⇒ LHS = √2 cos θ = RHS

Therefore, sinα + cosα = √2 cos θ

15. If sin θ + cos θ = 1, then find the general value of θ.

Solution:

According to the question,

sin θ + cos θ = 1

As, sin θ + cos θ = 1

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-22

Since we know,

If sin θ = sinα ⇒ θ = nπ + (-1)nα

We get,

θ + π/4 = nπ + (-1)n(π/4)

⇒ θ = nπ + (π/4)((-1)n – 1)

16. Find the most general value of θ satisfying the equation tan θ = –1 and cos θ = 1/√2

Solution:

According to the question,

We have,

tan θ = -1

And cos θ =1/√2 .

⇒ θ = – π/4

So, we know that,

θ lies in IV quadrant.

θ = 2π – π/4 = 7π/4

So, general solution is θ = 7π/4 + 2 n π, n∈ Z

17. If cot θ + tan θ = 2 cosec θ, then find the general value of θ.

Solution:

According to the question,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-23

⇒ 1 = 2 cosec θ sin θ cos θ

We know that,

sin θ cosec θ = 1

⇒ 1 = 2 cos θ

⇒ cos θ = 1/2 = cos(π/3)

Hence,

The solution of cos x = cos α can be given by,

x = 2mπ ± α ∀ m ∈ Z

⇒ θ = 2nπ ± π/3, n ∈ Z

18. If 2sin2θ = 3cos θ, where 0 ≤ θ ≤ 2π, then find the value of θ.

Solution:

According to the question,

2sin2θ = 3cos θ

We know that,

sin2θ = 1 – cos2θ

Given that,

2 sin2 θ = 3 cos θ

2 – 2 cos2 θ = 3 cos θ

2 cos2 θ + 3 cos θ – 2= 0

(cos θ + 2)(2 cos θ – 1) = 0

Therefore,

cos θ = ½ = cos π/3

θ = π/3 or 2π – π/3

θ = π/3, 5π/3

Therefore, 2(1 – cos2θ) = 3cos θ

⇒ 2 – 2cos2θ = 3cos θ

⇒ 2cos2θ + 3cos θ – 2 = 0

⇒ 2cos2θ + 4cos θ – cos θ – 2 = 0

⇒ 2cos θ (cos θ+ 2) +1 (cos θ + 2) = 0

⇒ (2cos θ + 1)(cos θ + 2) = 0

Since, cos θ ∈ [-1,1] , for any value θ.

So, cos θ ≠ – 2

Therefore,

2 cos θ – 1 = 0

⇒ cos θ = ½

= π/3 or 2π – π/3

θ = π/3, 5π/3

19. If sec x cos 5x + 1 = 0, where 0 < x ≤ π/2, then find the value of x.

Solution:

According to the question,

sec x cos 5x = -1

⇒ cos 5x = -1/sec x

We know that,

sec x = 1/cos x

⇒ cos 5x + cos x = 0

By transformation formula of T-ratios,

We know that,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-24

⇒ 2 cos 3x cos 2x = 0

⇒ cos 3x = 0 or cos 2x = 0

∵ 0 < x ≤ π/2

Therefore, 0< 2x ≤ π or 0< 3x ≤ 3π/2

Therefore, 2x = π/2

⇒ x = π/4

3x = π/2

⇒ x = π/6

Or 3x = 3π/2

⇒ x = π/2

Hence, x = π/6, π/4, π/2.

20. If sin (θ + α) = a and sin (θ + β) = b, then prove that cos 2(α – β) – 4ab cos (α – β) = 1 – 2a2 – 2b2

Solution:

According to the question,

sin (θ + α) = a and sin(θ + β) = b

LHS = cos 2(α – β) – 4ab cos (α – β)

Using cos 2x = 2cos2x – 1,

Let us solve,

⇒ LHS = 2cos2(α – β) – 1 – 4ab cos(α – β)

⇒ LHS = 2cos (α – β) {cos (α – β) – 2ab} – 1

Since,

cos (α – β) = cos {(θ + α) – (θ + β)}

cos (A – B) = cos A cos B + sin A sin B

⇒ cos (α – β) = cos(θ + α)cos(θ + β) + sin(θ + α)sin(θ + β)

Since,

sin(θ + α) = a

⇒ cos(θ + α) = √(1 – sin2(θ + α) = √(1 – a2)

Similarly,

cos(θ + β) = √(1 – b2)

Therefore,

cos(α – β) = √(1-a2)√(1-b2) + ab

Therefore, 

LHS = 2{ab + √(1 – a2)(1 – b2)}{ab + √(1 – a2)(1 – b2) -2ab} – 1

⇒ LHS = 2{√(1 – a2)(1 – b2) + ab}{√(1 – a2)(1 – b2) – ab}-1

Using (x + y)(x – y) = x2 – y2

⇒ LHS = 2{(1-a2)(1-b2) – a2b2} – 1

⇒ LHS = 2{1 – a2 – b2 + a2b2} – 1

⇒ LHS = 2 – 2a2 – 2b2 – 1

⇒ LHS = 1 – 2a2 – 2b2 = RHS

Therefore,

We get,

cos 2(α – β) – 4ab cos (α – β) = 1 – 2a2 – 2b2

21. If cos (θ + ϕ) = m cos (θ – ϕ), then prove that tan θ = ((1 – m)/(1 + m)) cot ϕ
[Hint: Express cos (θ + ϕ)/ cos (θ – ϕ) = m/l and apply Componendo and Dividendo]Solution:

According to the question,


NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-25

22. Find the value of the expression

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-26

Solution:

According to the question,

Let, y = 3[sin4 (3π/2 – α) + sin 4 (3π + α)] – 2[sin6 (π/2 + α) + sin6 (5π – α)]

We know that,

sin(3π/2 – α) = -cos α

sin(3π + α) = -sin α

sin(π/2 + α) = cos α

sin(5π – α) = sin α

Therefore,

y = 3[(– cos α)4 + (– sin α)4] – 2[cos6 α + sin6 α]

⇒ y = 3 [cos4α + sin4α] – 2[sin6α + cos6α]

⇒ y = 3[(sin2α + cos2α)2 – 2sin2α cos2α] – 2[(sin2α)3 + (cos2α)3]

Since, we know that,

sin2α + cos2α = 1

Also, we know that,

a3+b3 = (a+b)(a2 – ab + b2)

⇒ y = 3[1 – 2sin2α cos2α] – 2[(sin2α + cos2α)( cos4α + sin4α- sin2α cos2α)]

⇒ y = 3[1 – 2sin2α cos2α] – 2[cos4α + sin4α- sin2α cos2α]

⇒ y = 3[1 – 2sin2α cos2α] – 2[(sin2α + cos2α)2 – 2sin2α cos2α – sin2α cos2α]

⇒ y = 3[1 – 2sin2α cos2α] – 2[1 – 3sin2α cos2α]

⇒ y = 3 – 6sin2α cos2α – 2 + 6 sin2α cos2α

⇒ y = 1

23. If a cos2θ + b sin 2θ = c has α and β as its roots, then prove that tan α + tan β = 2b/(a + c)

[Hint: Use the identities cos 2θ = (( 1 – tan2 θ)/(1 + tan2 θ) and sin 2θ = 2tan θ/(1 + tan2 θ)]

Solution:

According to the question,

a cos2θ + b sin 2θ = c

α and β are the roots of the equation.

Using the formula of multiple angles,

We know that,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-27

⇒ a(1 – tan2θ) + 2b tan θ – c(1 + tan2θ) = 0

⇒ (-c – a)tan2θ + 2b tan θ – c + a = 0 …(i)

We know that,

The sum of roots of a quadratic equation, ax2 + bx + c = 0 is given by (-b/a)

Therefore,

tan α + tan β = –2b/–(c + a) = 2b/(c + a)

Hence, tan α + tan β = 2b/(c + a)

24. If x = sec ϕ – tan ϕ and y = cosec ϕ + cot ϕ, then show that xy + x – y + 1 = 0.

[Hint: Find xy + 1 and then show tan x – y = –(xy + 1)]

Solution:

According to the question,

x = sec ϕ – tan ϕ and y = cosec ϕ + cot ϕ

Given that, LHS = xy + x – y + 1

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-28

Thus, LHS = xy + x – y + 1 = 0

25. If θ lies in the first quadrant and cos θ = 8/17, then find the value of cos(30° + θ) + cos (45° – θ) + cos (120° – θ)

Solution:

According to the question,

cos θ = 8/17

sin θ = ±√(1 – cos2θ)

Since, θ lies in first quadrant, only positive sign can be considered.

⇒ sin θ = √(1 – 64/289) = 15/17

Let, y = cos(30° + θ) + cos (45° – θ) + cos (120° – θ)

We know that,

cos(x + y) = cos x cos y – sin x sin y

Therefore,

y = cos30° cos θ – sin30° sin θ + cos45° cos θ + sin45°sin θ +cos120° cos θ + sin120° sin θ

Substituting values of cos30°, sin30°, cos 120°, sin120° and cos 45°

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-29

26. Find the value of the expression cos4(π/8) + cos4(3π/8) + cos4(5π/8) + cos4(7π/8).
[Hint: Simplify the expression to

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-30

Solution:

According to the question,

Let y = cos4(π/8) + cos4(3π/8) + cos4(5π/8) + cos4(7π/8).

⇒ y = cos4(π/8) + cos4(3π/8) + cos4(π – 3π/8) + cos4(π – π/8).

Since we know that, cos (π – x) = – cos x, we get,


NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-31

= 2 – (1/√2)2

= 2 – ½

= 3/2

27. Find the general solution of the equation

5cos2θ + 7sin2θ – 6 = 0

Solution:

According to the question,

5cos2θ + 7sin2θ – 6 = 0

We know that,

sin2θ = 1 – cos2θ

Therefore, 5cos2θ + 7(1 – cos2θ) – 6 = 0

⇒ 5cos2θ + 7 – 7cos2θ – 6 = 0

⇒ -2cos2θ + 1 = 0

⇒ cos2θ = ½

Therefore, cos θ = ±1/√2

Therefore, cos θ = cos π/4 or cos θ = cos 3π/4

Since, solution of cos x = cos α is given by

x = 2mπ ± α ∀ m ∈ Z

θ = nπ ± π/4, n ∈ Z

28. Find the general solution of the equation sin x – 3sin2x + sin3x = cos x – 3cos2x + cos3x

Solution:

According to the question,

sin x – 3sin2x + sin3x = cos x – 3cos2x + cos3x

Grouping sin x and sin 3x in LHS and, cos x and cos 3x in RHS,

We get,

sin x + sin3x – 3sin2x = cos x + cos3x – 3cos2x

Applying transformation formula,

cos A + cos B = 2cos ((A + B)/2) cos((A – B)/2)

sin A + sin B = 2sin ((A + B)/2) cos((A – B)/2) 

⇒ 
NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-32

⇒ 2sin 2x cos x – 3sin 2x = 2cos 2x cos x – 3cos 2x

⇒ 2sin 2x cos x – 3sin 2x – 2cos 2x cos x + 3cos 2x = 0

⇒ 2cos x (sin 2x – cos 2x) – 3(sin 2x – cos 2x) = 0

⇒ (sin 2x – cos 2x)(2cos x – 3) = 0

⇒ cos x = 3/2 or sin 2x = cos 2x

As cos x ∈ [-1,1]

Hence, no value of x exists for which cos x = 3/2

Therefore, sin 2x = cos 2x

⇒ tan 2x = 1 = tan π/4

We know solution of tan x = tan α is given by,

x= nπ + α , n ∈ Z

Therefore, 2x = nπ + (π/4)

⇒ x = nπ/2 + (π/8), n ∈ Z

29. Find the general solution of the equation (√3 – 1) cos θ + (√3 + 1) sin θ = 2

[Hint: Put √3 – 1 = r sin α, √3 + 1 = r cos α which gives tan α = tan((π/4) – (π/6)) α = π/12]

Solution:

Let, r sinα = √3 – 1 and r cosα = √3 + 1

Therefore, r = √{(√3 – 1)2 + (√3 + 1)2} = √8 = 2√2

And, tan α = (√3 – 1) / (√3 + 1)

Therefore, r(sinα cos θ + cosα sin θ) = 2

⇒ r sin (θ+α) = 2

⇒ sin (θ+α) = 1/√2

⇒ sin (θ+α) = sin (π/4)

⇒ θ+α = nπ + (– 1)n (π/4), n ∈ Z

⇒ θ = nπ + (– 1)n (π/4) – (π/12), n ∈ Z

Objective Type Questions

30. If sin θ + cosec θ = 2, then sin2θ + cosec2θ is equal to
A. 1

B.4
C. 2
D. None of these

Solution:

C. 2

Explanation:

According to the question,

sin θ + cosec θ = 2

Squaring LHS and RHS,

We get,

⇒ (sin θ + cosec θ)2 = 22

⇒ sin2θ + cosec2θ + 2 sin θ cosec θ = 4

⇒ sin2θ + cosec2θ + 2 sin θ (1/sin)θ = 4

⇒ sin2θ + cosec2θ + 2 = 4

⇒ sin2θ + cosec2θ = 2

Thus, option (C) 2 is the correct answer.

31. If f(x) = cos2x + sec2x, then
A. f(x) < 1
B. f(x) = 1
C. 2 < f(x) < 1
D. f(x) ≥ 2
[Hint: A.M ≥ G.M.]

Solution:

D. f(x) ≥ 2

Explanation:

According to the question,

We have, f(x) = cos2x + sec2x

We know that, A.M ≥ G.M.

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-33

⇒ cos02x + sec2x ≥ 2

⇒ f(x) ≥ 2

Thus, option (D) f(x) ≥ 2 is the correct answer.

32. If tan θ = 1/2 and tan ϕ = 1/3, then the value of θ + ϕ is
A. π/6
B. π
C. 0
D. π/4

Solution:

D. π/4

Explanation:

According to the question,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-34

Thus, option (D) π/4 is the correct answer.

33. Which of the following is not correct?
A. sin θ = – 1/5  
B. cos θ = 1
C. sec θ = ½
D. tan θ = 20

Solution:

C. sec θ = ½

Explanation:

According to the question,

We know that,

a) sin θ = – 1/5 is correct since Sin θ ∈ [-1,1]

b) cos θ = 1 is correct since Cos θ ∈ [-1,1]

c) sec θ = ½

⇒ (1/cos θ) = ½

⇒cos θ=2 is incorrect since Cos θ ∈ [-1,1]

d) tan θ = 20 is correct since tan θ ∈ R.

Thus, option (C) sec θ = ½ is the correct answer.

34. The value of tan 1° tan 2° tan 3°… tan 89° is
A. 0
B. 1
C. ½
D. Not defined

Solution:

B. 1

Explanation:

According to the question,

tan 1° tan 2° tan 3°… tan 89°

= tan 1° tan 2° … tan 45° tan (90-44°) tan(90-43°)…tan (90-1°)

= tan 1°tan 2° … tan 45°cot 44°cot 43°…cot 1° [∵tan (90-θ)=cot θ]

= tan 1° cot 1° tan 2° cot 2°…tan45°… tan 89° cot 89°

=1.1….1 = 1

Thus, option (B) 1 is the correct answer.

35. The value of (1 – tan215o)/(1 + tan215o) is
A. 1

B. √3

C. √3/2
D. 2

Solution:

C. √3/2

Explanation:

According to the question,

Let θ = 15° ⇒ 2θ = 30°

Now, since we know that,

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-35

Thus, option (C) √3/2 is the correct answer.

36. The value of cos 1° cos 2° cos 3°… cos 179° is
A. 1/√2
B. 0
C. 1
D. –1

Solution:

B. 0

Explanation:

According to the question,

Since cos90° =0

We get,

⇒ cos 1° cos 2° cos 3°… cos90°… cos 179° = 0

Thus, option (B) 0 is the correct answer.

37. If tan θ = 3 and θ lies in third quadrant, then the value of sin θ is
A. 1/√10
B. – 1/√10
C. – 3/√10
D. 3/√10

Solution:

C. – 3/√10

Explanation:

According to the question,

Given that, tan θ = 3 and θ lies in third quadrant

⇒ cot θ = 1/3

We know that,

Cosec2θ = 1+cot2θ

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-36

Thus, option (C) – 3/√10 is the correct answer.

38. The value of tan 75°– cot 75° is equal to
A. 2√3

B. 2 + √3

C. 2 – √3 
D. 1

Solution:

A. 2√3

Explanation:

According to the question,

We have,

tan 75°– cot 75°

NCERT Exemplar Solutions Class 11 Maths Chapter 3-37

= -2cot150°

= -2 cot (180°-30°)

= 2cot30°

=2√3

Thus, option (A) 2√3 is the correct answer.


The solved questions in Maths class 11 chapter 3 exemplars will help students to know the methods for solving problems based on Trigonometric Functions. We are also providing with NCERT solutions for 11th Class, notes and question papers online on our website for free for students. They are also suggested to solve previous year question papers and sample papers of 11th class Maths subject, to know the question pattern and marking scheme for chapter 3, Trigonometric Functions.

Visit BYJU’S website to get all the updated learning materials for class 11th Maths subjects, along with preparation tips. Also, learn the concepts of Trigonometric Functions and other maths-related topics with the help of educational videos, by downloading BYJU’S- The Learning App and get a better learning experience.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *